Is onderhoud zonnepanelen nodig?

Wat je moet weten over onderhoud zonnepanelen

Je hebt zonnepanelen aangeschaft en profiteert nu van duurzame energie. Je vraag je wel af of onderhoud zonnepanelen nodig is? We vertellen je alles wat je moet weten over het onderhoud zonnepanelen.
Zodra de PV-installatie op je dak ligt heb je er nog maar weinig omkijken naar, want zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig. Toch is het verstandig om geregeld de panelen te controleren om vervolgens een hoog rendement te waarborgen.

Daarnaast is de omvormer zonnepanelen ook een belangrijk onderdeel van de installatie. Deze zet de gelijkstroom om naar wisselstroom. De omvormer is de het meest gevoelig en tegelijkertijd ook het belangrijkste onderdeel van het PV-systeem.

Zonnepanelen Oud Gastel
Zonnepanelen Moerstraten

Check geregeld de opbrengst van de panelen

Zonnepanelen gaan ongeveer 25 tot 35 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit van de installatie. In de loop der jaren neemt de zonnepanelen opbrengst iets af. Dit is heel normaal, want de zonnecellen slijten. Zelfs de beste panelen lopen naarmate ze ouder worden iets terug in de opbrengst.
De afname gaat heel geleidelijk. Gemiddeld genomen is dit 13 tot 15% in 25 jaar. Daarentegen gaat de omvormer zonnepanelen gemiddeld 10 jaar mee. Deze dien je dus in de gaten te houden en om de tien jaar te vervangen. Hoge kwaliteit omvormers, zoals bijvoorbeeld SMA, Solax of een SolarEdge omvormer gaan wel 12 tot 13 jaar mee.
Bevestiging zonnepanelen

Gratis een advies ontvangen? Benieuwd naar de kosten voor zonnepanelen op jouw woning of bedrijfspand?

Installateur klaar voor installatie zonnepaneel
De kosten voor het vervangen van de omvormer hangt af van het aantal zonnepanelen. Houd ongeveer rekening mee met 1.000 euro voor een nieuwe omvormer exclusief installatie.
Ondanks de lange levensduur is het belangrijk om de opbrengst zonnepanelen in de gaten te houden, of deze niet niet veel harder terugloopt of plotseling naar beneden zakt. Dit kan namelijk een teken zijn dat er iets aan de hand is met de PV-installatie.
Ben jij enthousiast over onze offerte? Dan helpen we je binnen no time aan goedkope zonnestroom!
Installateur legt zonnepaneel op dak
Veel voorkomende oorzaken zijn een slechter wordende omvormer en vieze panelen. Als de zonne-energie opbrengst met meer dan 10% afneemt, is het aan te raden om de panelen en de omvormer na te kijken. Je kan hier ook altijd Zonnepanelen Brabant voor contacteren.

Bij de PV-installatie kan je vaak een app downloaden op je smartphone devices, waarbij je de prestaties van de zonnepanelen in de gaten kan houden. Op deze manier kan je de opbrengst en het verbruik nauwlettend in de gaten houden, alsmede de energie die je teruglevert aan het net. De app geeft je niet alleen inzicht, maar maakt het ook makkelijker om met zonnepanelen besparen op energierekening te realiseren.

Ben jij enthousiast over onze offerte? Dan helpen we je binnen no time aan goedkope zonnestroom!

Onderhoud van zonnepanelen belangrijk

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig, waardoor ze goedkoop in gebruik zijn. Een grondige onderhoudsbeurt hoeft slecht één keer in de vijf of zes jaar plaats te vinden. Wel is het belangrijk om de zonnepanelen schoon te houden.
Door de vuilafstotende laag wordt het meeste vuil door de regen van de panelen afgespoeld. Het is wel belangrijk om geregeld te controleren of er eventueel vuil is achtergebleven. Denk hierbij aan bladeren, stof of vogelpoep. Als dit vuil blijft zitten, heeft dit namelijk een negatief effect op het rendement zonnepanelen.
Achtergebleven vuil kan een rendementsverlies van 2 tot 3 procent opleveren. Zorg er daarom voor dat de zonnepanelen schoon zijn, om een hoge opbrengst te garanderen.
Bovendien is het van belang om de installatie af en toe te laten inspecteren op eventuele beschadigingen of defecten. Daardoor zorg je niet alleen voor een hoge zonne-energie opbrengst, maar ook voor een extra lange levensduur.

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

Het antwoord op de vraag ‘moet je zonnepanelen schoonmaken’ is dus ja. De zonnepanelen die Zonnepanelen Brabant levert en installeert zijn onderhoudsvrij. Slecht één keer per jaar is het verstandig om de zonnepanelen te laten reinigen vanwege viezigheid, zoals vogelpoep. Jaarlijks zonnepanelen schoonmaken levert een extra rendement van 3% op.
Vuil en stof dat op de zonnepanelen zal vanzelf door de regen naar de onderrand van de zonnepaneel spoelen. Hierdoor komt er een ophoping van vuil en alg tegen de onderste aluminium rand van de zonnepaneel. Dit hoopt zich op tot de eerste rij zonnecellen.
Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben meer last van vuil dan horizontale zonnepanelen. Indien er sneeuw op zonnepanelen komt kan je dit het beste laten liggen tot het weer gesmolten is. Neem geen onnodige risico’s om op het dak te klimmen en de panelen sneeuwvrij te maken.

Gratis een advies ontvangen? Benieuwd naar de kosten voor zonnepanelen op jouw woning of bedrijfspand?

Hoe zonnepanelen reinigen?

Hoe moet je zonnepanelen reinigen? Indien er vuil op de panelen zit, kan je ervoor kiezen deze zelf schoon te maken of een specialist ervoor in te huren. Wil je de panelen zelf reinigen, dan hebben we een paar tips schoonmaken zonnepanelen voor je.
  • Reinig zonnepanelen nooit met reguliere zeep of een allesreiniger. Hiermee tast je de vuilafstotende laag aan.
  • Gebruik bij het reinigen speciale zeep voor zonnepanelen.
  • Je kan ook de zonnepanelen schoonmaken met lauw kalkvrij water en een zachte spons.
  • Gebruik nooit een schuurspons, aangezien er hierdoor krassen op de panelen ontstaan, wat de opbrengst vermindert.
  • Een hoge drukspuit is ook geen goed idee, daarmee kan je de panelen ernstig beschadigen.
  • De beste periode voor zonnepanelen reinigen is de lente.

Vakman inschakelen voor zonnepanelen onderhoud

Je kan er voor kiezen om uw zonnepanelen zelf schoon te maken of om hiervoor een vakman in te schakelen. Voor de inspectie van het zonnepanelen onderhoud is het wel altijd verstandig om een specialist langs te laten komen.
Een specialist kan controleren of alle onderdelen van de zonnepanelen nog goed werken en of alle kabels en bevestigingsmaterialen nog goed zijn aangesloten. Hierdoor weet je zeker dat je een optimale opbrengst behaalt met jouw PV-installatie op dak.
Weten hoe het precies werkt?

Wil je een zonnepanelen specialist inhuren voor onderhoud en/of schoonmaakbeurt? Neem dan contact op met Zonnepanelen Brabant. Profiteer je nog niet van duurzame zonne-energie en wil je een zonnepanelen set kopen voor de zomer? Vraag dan een gratis offerte zonnepanelen aan bij de specialist van Brabant. We hebben ook nog een aantal tips over aankoop zonnepanelen voor je.