Opbrengst zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen op het dak gaat installeren, dan wil je natuurlijk genieten van de hoogste opbrengst. Dit is van verschillende factoren afhankelijk en we vertellen je graag hoe jij de meeste opbrengst uit je panelen van Zonnepanelen Brabant kunt halen.

De opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is op twee manieren op te vatten. Met de opbrengst bedoelen we: het aantal kilowattuur (kWh) dat een zonnepaneel per jaar opwekt. We spreken ook van rendement, waarmee wordt bedoeld: hoeveelheid zonlicht dat omgezet wordt naar energie, ofwel, wat de panelen je gaan opleveren.
Installateur legt zonnepaneel op dak
Installateur met zonnepaneel op hoogwerker
Bij de opbrengst van zonnepanelen is een aantal factoren van invloed. De belangrijkste factoren zijn:

1. Stand van de zon: opbrengen van zonnepanelen is het hoogst wanneer de zonnestralen loodrecht op de panelen vallen. Dit betekent dat de opbrengst hoger is tijdens de zomermaanden en op momenten dat de zon hoog aan de hemel staat.

2. Weersomstandigheden: de opbrengst wordt beïnvloed door weersomstandigheden zoals bewolking, regen en sneeuw. Bewolking minder opbrengen, omdat er minder zonnestralen op de panelen vallen. In de winter ligt het gemiddelde 25% lager dan in de zomermaanden.

Wil je ook besparen?

3. Locatie van de panelen: panelen die gericht zijn naar het zuiden en niet in de schaduw liggen, zullen meer zonnestralen opvangen en dus meer energie opwekken.
4. Aantal zonuren: het aantal zonuren verschilt per regio en seizoen. Meer zonuren betekent meer energieopbrengst van de panelen. De exacte aantal zonuren per dag in jouw regio, kun je vinden op de website van het KNMI.
Bevestiging zonnepanelen
Installateur klaar voor installatie zonnepaneel
5. Hellingshoek van de panelen: de hellingshoek van de panelen heeft ook invloed op de groene stroom opbrengst. Idealiter zou de hoek moeten worden aangepast aan de breedtegraad van de locatie, zodat de panelen het hele jaar door optimaal presteren. De ideale hellingshoek is 30 tot 40 graden, daarnaast is de ligging op het zuiden het beste.
6. Buitentemperatuur: hoge temperaturen verminderen de prestaties van de zonnepanelen. Bij de hogere temperaturen is de efficiëntie van de panelen namelijk lager.
7. Schaduw: schaduw kan de prestaties van zonnepanelen aanzienlijk verminderen. Zelfs een kleine hoeveelheid schaduw kan de opbrengst van het hele paneel verminderen. Een zonnepanelen optimizer zorgt ervoor dat de schaduw die op één van de zonnepanelen valt geen invloed heeft op de opbrengst van de andere zonnepanelen.
Onze adviseurs tekenen altijd een legplan van zonnepanelen op, alvorens we overgaan tot het installeren. Op die manier weet jij precies hoeveel zonnepanelen er nodig zijn voor de beoogde opbrengst. Neem contact met Zonnepanelen Brabant op voor deskundig advies over de opbrengst van zonnepanelen.
Aansluiting in meterkast

Het berekenen van opbrengst

Om een totale berekening te maken van de opbrengst van zonnepanelen houd je rekening met: de capaciteit, de zonuren, oriëntatie factor, de hellingshoek en eventueel rendementsverlies. De oriëntatie factor en hellingshoek factor zijn percentages die aangeven hoe dicht jouw panelen bij de ideale oriëntatie en hellingshoek staan. Je kunt deze factoren vinden in tabellen die rekening houden met de afwijking van de ideale waarden. Als jouw zonnepanelen installatie perfect op het zuiden is gericht en onder een hoek van 36 graden staan, zijn beide factoren 1 (of 100%). Zonnepanelen verliezen na verloop van tijd een deel van het rendement, meestal zo’n 0,5% tot 1% per jaar. Dit betekent dat de opbrengst van zonnepanelen na enkele jaren lager ligt dan bij de aanschaf. Houd hier rekening mee bij het berekenen van de opbrengst.
  • De formule ziet er als volgt uit:
    Opbrengst (kWh/jaar) = Capaciteit (Wp) × Zonuren × Oriëntatiefactor × Hellingshoekfactor × (1 – Rendementsverlies)
  • Voorbeeld:
    4.000 Wp × 1.000 uur × 1 × 1 × (1 – 0,05) = 4.000 kWh × 0,95 = 3.800 kWh per jaar  aan opbrengst.
Wanneer je opbrengst hoger is dan verwacht, kun je de stroom terugleveren aan het net. Wil je alles eruit halen dat erin zit? Dan kun je kiezen voor een accu, zodat je te veel opgewekte energie kunt opslaan en op een later moment kunt gebruiken.

Rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen hangt af van meerdere factoren, zoals de aanschafprijs, de prijs van de energieleverancier en de opbrengsten van de zonnepanelen. Het rendement van zonnepanelen ligt gemiddeld op 10 tot 14 procent. Zoals we eerder hebben gesteld, moet je na verloop van tijd rekening houden met een rendementsverlies van 0,5 tot 1 procent per jaar. Dat neemt echter niet weg dat deze eenmalige investering je veel geld oplevert. Je bespaart iedere maand op energielasten en hebt slechts één keer per jaar kosten aan onderhoud (het schoonmaken van de panelen). Een andere vorm van rendement halen uit jouw panelen: de waarde van je woning stijgt en je krijgt een beter energielabel, wat voordelig uitpakt bij een eventuele verkoop.

Het berekenen van jouw rendement is voor Zonnepanelen Brabant dagelijkse kost. We rekenen met plezier voor je uit hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en wat de exacte opbrengsten zijn. Vraag onze adviseurs om meer informatie.

Terugverdien­tijd

De terugverdientijd van een zonnepaneleninstallatie is de periode waarin het systeem net zoveel geld heeft opgeleverd als je erin hebt geïnvesteerd. De terugverdientijd ligt gemiddeld op 7 jaar. Echter is de terugverdientijd niet de beste maatstaf wanneer je zonnepanelen wilt vergelijken. Sommige goedkopere installaties hebben een relatief korte terugverdientijd, maar leveren uiteindelijk minder op dan duurdere zonnepanelen systemen. Dit komt doordat installaties met duurdere producten weliswaar een grotere investering vergen, maar aan de andere kant meer stroom opwekken, een langere levensduur hebben en minder last hebben van de afname van zonne-energie.
Om deze redenen kun je beter niet te veel besparen op de investering van zonnepanelen, want uiteindelijk gaat het om hogere opbrengsten. Kies daarom voor de kwaliteit van Zonnepanelen Brabant; neem contact met ons op voor meer informatie en advies op maat. We kunnen de terugverdientijd die past bij jouw woonsituatie voor je berekenen, zodat je precies weet waar jij aan toe bent.

Zonnepanelen met de hoogste opbrengst kopen bij Zonnepanelen Brabant

Wil je het hoogste rendement halen uit jouw zonnepanelen? Kies dan voor dé specialist in de regio: Zonnepanelen Brabant. Als onderdeel van HeatXL zijn we niet alleen expert in zonnepanelen, maar ook in andere manieren van verduurzamen. Mocht je hier meer over willen weten, schroom dan niet om contact met ons te zoeken.

Bij ons koop je geheid een zonnepanelen systeem van de beste kwaliteit die minstens 25 tot 40 jaar meegaat, omdat we alleen met A-merken werken. Daarnaast plaatsen onze gecertificeerde vakmensen de panelen op een deskundige wijze binnen 1 à 2 dagen op je dak. Onze adviseurs maken met plezier een vrijblijvende offerte voor je.

Vragen? Wij staan voor je klaar

Zonnepanelen op Dak Zonnepanelen Brabant