Zonnepanelen op plat dak

Het is mogelijk om zonnepanelen op een plat dak of schuin dak te monteren. Voor de zonnepanelen plat dak is de ideale hellingshoek goed te bepalen met de beugels. Daarom is het rendement van de zonnepanelen vaak hoger dan bij een schuin dak. Een extra voordeel is ook dat de zonnepanelen niet goed zichtbaar zijn.

Het voordeel van een plat dak is dat er veel flexibiliteit is wat betreft zonnepanelen plaatsen. Aangezien zonnepanelen gericht op het zuiden het meeste rendement opleveren, wordt er vaak voor gekozen om zonnepanelen op platte daken naar het zuiden te richten.

Toch kunnen er ook redenen zijn om de zonnepanelen anders te plaatsen. Wanneer zonnepanelen met de dakrand mee worden geplaatst, passen er bijvoorbeeld meer zonnepanelen op het platte dak. Zonnepanelen Brabant geeft je advies over zonnepanelen plat dak.

Vergunning zonnepanelen plat dak

Bij het plaatsen van een PV-installatie op je plat dak is wellicht een vergunning voor zonnepanelen nodig. Is het gebouw waarop de panelen geplaatst worden een Rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument of ligt het gebouw in een Rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht, informeer dan bij jouw gemeente naar de vergunning.
Installateur legt zonnepaneel op dak
Installateur met zonnepaneel op hoogwerker
Wanneer bovenstaande niet het geval is, kunnen de zonnepanelen zonder vergunning op een plat dak geplaatst worden. Wel geldt dat het zonnepaneel ten minste net zo ver verwijderd moet blijven van de dakrand als deze hoog is. Is het hoogste punt van de collector bijvoorbeeld 50 cm, dan moet de afstand tot de dakrand ook minimaal 50 cm zijn.

Zonnepanelen op een dakkapel plaatsen wij niet. Dit heeft te maken met de grote randzone, waardoor veel ballast per paneel geplaatst moet worden. Tussen de 200 en 300 kg. De meeste dakkapellen zijn hier niet op berekend. Meer weten over zonnepanelen plat dak? Neem contact met ons zonnepanelenbedrijf op.

Wil je ook besparen?

Montagesysteem zonnepanelen

Ons zonnepanelen bedrijf biedt voor iedere situatie een passende oplossing. Middels diverse montagematerialen voor zonnepanelen op een plat dak. Er zijn veel mogelijkheden voor montage systeem zonnepanelen op een plat dak.
Bevestiging zonnepanelen
Installateur klaar voor installatie zonnepaneel
Zonnepanelen Brabant gebruikt een innovatief montagesysteem voor zonnepanelen. Bij de installatie worden de panelen zo gemonteerd dat er een frame wordt gemaakt van profielen waar de panelen op rusten. De panelen worden in het frame geschoven en vastgeklemd. Daarbij wordt géén gebruik gemaakt van schroeven.
Wij plaatsen een underlayment plank, die wordt bevestigd met schroeven aan de tengels en de dakconstructie. Hierdoor ontstaat een sterke constructie. De gehele PV-installatie wordt vervolgens aan het huis bevestigd.

Plat dak zonnepanelen

Bij de installatie gebruiken wij een montageframe zonnepanelen plat dak. De dakhaken worden aan de panlatten bevestigd. De hele installatie wordt hiermee aan het huis bevestigd. Bij slechte daken kan in de loop der jaren een pan breken, omdat er op één punt te veel druk wordt uitgeoefend door de dakhaak.
Daarom is het van belang om vooraf het dak te beoordelen. Het platdak montageframe systeem wordt gekenmerkt door een korte installatietijd en hoge stabiliteit. De innovatieve technologie zorgt voor een snelle bouw en de slimme componenten vergemakkelijken de montage.

Bij zonnepanelen installeren worden geen scherpe onderdelen gebruikt, waardoor beschadiging van de dakbedekking tot een minimum is beperkt. De basis van de steunen is versterkt door multifunctionele kruisversteviging om de stabiliteit van het systeem te maximaliseren.

Montage zonnepanelen plat dak

De ideale montagehoek zonnepanelen is 35 graden indien de panelen gericht zijn op het zuiden. Indien bij montage zonnepanelen plat dak de panelen meer naar het westen of oosten worden gemonteerd is een kleinere montagehoek nodig. Dit om een goede opbrengst zonnepanelen te realiseren.
Bevestiging zonnepanelen

Schaduwval zonnepanelen

De juiste afstand zonnepanelen plat dak is belangrijk om de schaduwval van de rijen zonnepanelen onderling te voorkomen. Zonnepanelen kunnen op een plat dak onder een hoek geplaatst worden van 10 tot 30 graden. Hoe kleiner de hoek, hoe dichter de rijen zonnepanelen op elkaar mogen staan.
De juiste tussenafstanden zijn:
  • 30 graden montage: 1,5 meter tussenafstand.
  • 20 graden montage: 1,0 meter tussenafstand.
  • 10 graden montage: 0,5 meter afstand.
Schaduw van rijen onderling heeft een negatieve werking op de opbrengst zonnepanelen. Het is daarom van belang om de tussenafstand goed aan te houden bij montage zonnepanelen plat dak. Onze installateurs zonnepanelen Brabant zijn hiervan zeer goed op de hoogte.

Gratis een advies ontvangen? Benieuwd naar de kosten voor zonnepanelen op jouw woning of bedrijfspand?

Veelgestelde vragen