Het legplan voor zonnepanelen

Zonnepanelen Brabant staat bij het gehele proces van zonnepanelen voor je klaar, van aanschaf tot installatie. We leggen al sinds 2008 zonnepanelen op de daken van bedrijven en particulieren in de provincie Brabant.

Wil jij ook jouw zonnepanelen laten leggen door Zonnepanelen Brabant? Dan maken we een legplan voor je; we vertellen je met plezier wat dit inhoudt.

Het legplan van Zonnepanelen Brabant

Voordat Zonnepanelen Brabant jouw nieuwe zonnepanelen op het dak gaat leggen, maken we eerst een legplan. Dit is een 3D tekening met de juiste hoeveelheid panelen voor jouw huishouden. We houden hierin rekening met allerlei obstakels op het dak, zoals pijpen, dakkapellen en schoorstenen. Daarnaast nemen we verschillende richtlijnen en wettelijke regels in acht, zoals de ligging van het dak, schaduw, de afmeting van het zonnepaneel en het soort dak (schuin of plat). We leggen nooit zonnepanelen langs de rand van het dak, omdat de panelen met te veel turbulentie van de wind te maken zouden krijgen.
Installateur legt zonnepaneel op dak
Installateur met zonnepaneel op hoogwerker
Tevens proberen we de zonnepanelen altijd in een hoek van 35 graden te leggen en op het zuiden, zodat je geniet van de meeste opbrengst. Naarmate de zonnepanelen meer naar het oosten of westen geplaatst moeten worden, is een kleinere montagehoek wenselijk voor een goede opbrengst.
In het legplan houden we ook rekening met het gewicht; op een plat dak plaatsen we daarom ballast onder het gewicht van de constructie. Afhankelijk van het montage systeem, zijn dit tegels, betonbandjes of grind.

Wil je ook besparen?

Bij het maken van de tekening maken we gebruik van lucht- en straatfoto’s. Dankzij de 3D software kunnen we het dak tot op de centimeter nauwkeurig opmeten en een betrouwbaar legplan maken. Wil je graag een legplan door ons laten maken? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Bevestiging zonnepanelen

De hoeveelheid zonnepanelen berekenen

Wanneer je wilt weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, dan zijn er een aantal factoren waar we rekening mee moeten houden. Het soort dak en de ligging ervan is van invloed op de mogelijkheden van zonnepanelen. Heb je een schuin dak, dan installeren we de zonnepanelen in dezelfde hoek. Een plat dak biedt meer mogelijkheden voor het leggen van zonnepanelen. Ook schaduw is van invloed op de hoeveelheid panelen die je kunt leggen; met een optimizer kun je ervoor zorgen dat de schaduw geen invloed heeft op de overige panelen.
Verder is het belangrijk om te bekijken hoeveel kWh per jaar je verbruikt. Dit kun je terugvinden op de jaarnota van de energierekening. Houd hierbij rekening met eventuele ontwikkelingen in de toekomst, zoals gezinsuitbreiding of een inkrimping van het huishouden. Wist je dat een elektrische auto ook van invloed is op de hoeveelheid energie die nodig is voor het huishouden? Ze verbruiken zo’n 1700 kWh per 10.000 km.

Zonnepanelen laten leggen door Zonnepanelen Brabant

Ga je akkoord met het legplan dat we hebben afgestemd op jouw persoonlijke situatie? Dan gaan we over op de installatie van het systeem. Onze vakmensen hebben de zonnepanelen binnen 1 of 2 dagen gelegd, afhankelijk van de hoeveelheid panelen. Na de installatie ontvang je van ons een duidelijke uitleg over het systeem. Wacht niet langer en laat Zonnepanelen Brabant een legplan voor je maken, zodat je snel kunt genieten van groene, kostenbesparende energie.
We geven je een voorbeeld van een berekening voor de hoeveelheid zonnepanelen:
  • Een gemiddeld huishouden van 3 personen verbruikt ongeveer 3500 kWh per jaar.
  • Stel dat het dak op het zuiden is gericht en de opbrengstfactor 0,9 kWh/Wp per jaar is, dan bereken je de benodigde Wp aan zonnepanelen door 3500 te delen door 0,9 (3888 Wp).
  • Afhankelijk van het vermogen per zonnepaneel, kun je nu berekenen hoeveel panelen je nodig hebt voor het benodigde Wp. Stel dat je SunPower panelen van 400 Wp wilt toepassen, dan deel je 3888 door 400 Wp = 10 panelen.

Voor een nauwkeurige berekening, moet je altijd de schaduwval meerekenen. Laat de professionals van Zonnepanelen Brabant je hierbij helpen en vraag een gratis offerte aan.

De oppervlakte van zonnepanelen

Niet alleen de genoemde factoren zijn van invloed op de opbrengst van zonnepanelen, maar ook de grootte van het paneel. De afmeting wordt bepaald door de oppervlakte van het paneel, wat vervolgens een belangrijke factor is bij het bepalen van de efficiëntie van het paneel.
De oppervlakte kan worden berekend door de breedte en lengte van het paneel te vermenigvuldigen. Als een zonnepaneel een breedte heeft van 1 meter en een lengte van 1,5 meter, dan is de oppervlakte van het paneel 1 x 1,5 = 1,5 vierkante meter. Het is belangrijk om op te merken dat de werkelijke oppervlakte van een zonnepaneel kan afwijken van de opgegeven afmetingen, vanwege randen, montagesystemen en andere factoren.
De overige factoren die van invloed zijn op de oppervlakte van een zonnepaneel zijn de volgende:
  • Efficiëntie: een hogere efficiëntie betekent dat een zonnepaneel meer energie kan opwekken met dezelfde oppervlakte. Hierdoor zijn panelen met een hogere efficiëntie vaak kleiner dan panelen met een lagere efficiëntie.
  • Vermogen: het vermogen van een zonnepaneel hangt af van de grootte van het paneel en de efficiëntie. Grotere panelen hebben over het algemeen een hoger vermogen, maar er zijn ook panelen met hogere vermogens per oppervlakte.
  • Locatie en oriëntatie: de locatie en oriëntatie van een zonnepaneel hebben invloed op de hoeveelheid zonlicht die het paneel kan ontvangen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een groter paneel te gebruiken om voldoende energie op te wekken.
  • Toepassing: het gebruik van panelen kan variëren van kleine mobiele apparaten tot grote zonnepanelen installaties. Afhankelijk van de toepassing kan de afmeting van de panelen variëren.

Koop je zonnepanelen, dan is het belangrijk om een goede inschatting te maken van de hoeveel energie die je nodig hebt en de beschikbare ruimte op het dak. Een juiste balans tussen de oppervlakte, efficiëntie, het vermogen en de kosten is essentieel. Wil je zeker weten dat je de juiste hoeveelheid panelen van de correcte afmeting aanschaft, vraag dan advies aan de deskundige adviseurs van Zonnepanelen Brabant.

Aansluiting in meterkast

Vragen? Wij staan voor je klaar

Zonnepanelen op Dak Zonnepanelen Brabant