Zonnepanelen particulier
Advies, ontwerp, levering en installatie
Zonnepanelen Brabant heeft ruime ervaring met het installeren en onderhouden van zonnepanelen particulier. Onze ruime ervaring in combinatie met onze vakkennis zorgt voor een uitgebalanceerd advies zonnepanelen particulier en zakelijke klanten.
Wij geven gedegen advies en informatie over onder andere zonnepanelen kopen, zonnepanelen installeren, soorten zonnepanelen, btw terugvragen zonnepanelen en subsidie zonnepanelen. Wij helpen je graag verder tijdens een persoonlijk adviesgesprek.
Van advies, ontwerp, installatie en levering PV-installatie. Met Zonnepanalen Brabant profiteer je maximaal van de zon. De zon is een oneindige bron van schone en duurzame energie, waarmee je vervolgens flink bespaart op je energie rekening.
Zonnepanelen Brabant heeft ruime ervaring met het ontwerpen, leveren en installeren van zonne-energie systemen. Het werkgebied van ons zonnepanelen bedrijf is West Brabant en dan met namen de gemeentes Roosendaal, Rucphen en Halderberge. Waar bijvoorbeeld Bosschenhoofd, Oud Gastel en Stampersgat onder vallen. Alsmede de daaraan grenzende gemeentes.


Zonnepanelen Brabant
Lokale Specialist sinds 2008


Opbrengst zonnepanelen
Opbrengst zonnepanelen berekenen
Het is heel aantrekkelijk om je eigen elektriciteit verbruik op te wekken door middel van zonnepanelen particulier.
De opbrengst zonnepanelen gebruik je om jouw woning te voorzien van elektriciteit.
Het opwekken van meer energie dan je eigen verbruik is daarentegen minder aantrekkelijk. Omdat de vergoeding voor de te veel opgewekte energie erg laag is. Bereken daarom altijd hoeveel kWh stroom je per jaar verbruikt. Je kunt dit terugvinden op het jaar overzicht van de energie rekening.
Het verschil van de opbrengst zonnepanelen en verbruikte energie van het elektriciteitsnet wordt jaarlijks met elkaar verrekend. Ideaal is om saldo van 0 kWh uit te komen.
Probeer echter wel rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen van je energie verbruik. Denk bijvoorbeeld aan gezinsuitbreiding of kinderen die het huis uit gaan.


Gemiddeld energieverbruik
Geld besparen
Het aantal zonnepanelen op dak wordt mede bepaald door jouw energieverbruik. Je hoeft namelijk niet meer energie op te wekken dan je verbruikt. De te veel opgewekte energie lever je terug tegen een relatief lage vergoeding. Dit is echter niet rendabel.
Gemiddeld energieverbruik huishouden:
1 persoon: 2.000 kWh
2 personen: 2.500 kWh
3 personen 3.500 kWh
4 personen 4.500 kWh
5 personen 5.000 kWh
Steeds meer personen stappen over naar elektrische auto’s. Het extra stroomverbruik voor het opladen van de elektrische auto is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals het aantal kilometers dat ermee wordt gereden, het type auto en de uitvoering. Gemiddeld verbruikt een elektrische auto 1.700 kWh per 10.000 kilometer.


Zonnepanelen intekenen
Wat is een zonnepanelen legplan?
Het zonnepanelen legplan is een tekening van je dak waarin wij de zonnepanelen intekenen. Je dak wordt op schaal getekend en voorzien van alle relevante obstakels. Zoals schoorsteen, dakramen en/of een dakkapel. Daarna wordt uitgemeten hoe je dak optimaal wordt benut.
Bij het maken van een zonnepanelen tekening proberen we de panelen op een esthetisch verantwoorde manier in te tekenen.
Bij zonnepanelen tekenen voor particulier legplan maken wij gebruik van lucht- en straatfoto’s. Ons zonnepanelen software meet jouw dak nauwkeurig, waardoor wij een betrouwbaar legplan zonnepanelen tekenen.
Schaduw zonnepanelen en dakkapel zonnepanelen
Het vermijden van schaduw val is een belangrijk onderdeel bij het maken van het legplan. Schaduw heeft invloed op de opbrengst zonnepanelen. De schaduw simulatie berekenen wij nauwkeurig met 3D software.
Dakkapel zonnepanelen liggen vaak in een windzone, waardoor vaak ruim 200 kg ballast per paneel moet worden geplaatst. Hier is een dakkapel niet op berekend, dit kan doorzakking en lekkages veroorzaken. Daarom monteren wij géén zonnepanelen op dakkapel.


Zonnepanelen plat dak of schuin dak
Vergunning zonnepanelen
Het soort dak heeft invloed op de mogelijkheden in het legplan. Bij zonnepanelen op schuin dak installeren wij deze in dezelfde hoek. Meer mogelijkheden biedt het bij zonnepanelen op plat dak. Zowel de hellingshoek als de richting van de panelen kan worden bepaald. De meeste installaties zijn op het zuiden, maar soms is een oost-west opstelling ook lucratief.
Om zonnepanelen zonder vergunning op een pannen dak te plaatsen gelden de volgende regels:
– Het zonnepaneel mag niet uitsteken over de erfgrens of dakrand.
– Het paneel is direct op het dakvlak geplaatst.
– De hellingshoek van het zonnepaneel is hetzelfde als die van het dak.
Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak, moet rekening worden gehouden met verschillende factoren. Zoals de tussenafstand tussen de panelen, montagehoek en ballast gewicht. Er zijn namelijk diverse manieren voor zonnepanelen plaatsen op een plat dak.
Panelen mogen niet zonder vergunning geplaatst worden op een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht. Is dit niet het geval dan mogen zonnepanelen meestal zonder vergunning geplaatst worden. Informeer bij de gemeente of bij Zonnepanelen Brabant.
Hoeveel zonnepanelen
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Hoeveel zonnepanelen nodig zijn, is afhankelijk van het kWh verbruik per jaar. Zodra je weet hoeveel kWh je per jaar verbruikt, is het eenvoudig om het aantal benodigde zonnepanelen te berekenen. Naast het verbruik is ook de ligging van het dak van invloed voor hoeveel zonnepanelen particulier nodig heeft.
Rekenvoorbeeld aantal zonnepanelen particulier
Stel je wilt 4.000 kWh per jaar opwekken en je dak is gericht op het zuiden. De opbrengst zonnepanelen factor is dan ongeveer 0,9 kW/Wp per jaar. Met deze gegevens is het makkelijk om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.
4.000 kWh per jaar/0,9 kWh per Wp per jaar = 4.444 Wp aan zonnepanelen.
Afhankelijk van het zonnepanelen vermogen, bereken je hoeveel zonnepanelen je uiteindelijk nodig hebt. Pas je zonnepanelen van 350 Wp toe, dan heb je 4.444 Wp/350 Wp is 13 zonnepanelen nodig. Hiermee bespaar je honderden euro’s uit op je energie rekening.


Belastingdienst zonnepanelen particulier
Teruggave BTW zonnepanelen particulieren
Zonnepanelen aanschaffen is een eenmalige investering. Om zonnepanelen voor particulier of bedrijf aantrekkelijk te maken heeft de overheid fiscale voordelen en subsidie voor zonnepanelen opgesteld. Deze zijn om de investeringskosten wat te verlichten.
Het gaat hierbij niet alleen om zonnepanelen, maar om alle duurzame maatregelen zoals het aanschaffen van een warmtepomp, een boiler of het isoleren van je woning. Onze adviseurs van Zonnepanelen Brabant zijn volledig op de hoogte van alle zonnepanelen voordelen.
In de gemeentes in Brabant zijn er geen lokale subsidies. Bij zonnepanelen particulier kunnen de woning eigenaren de BTW terugvragen zonnepanelen. Je bespaart hierdoor 21% op de aanschaf van zonnepanelen.
Door de teruggave BTW zonnepanelen particulieren ben je voordeliger uit en geniet je binnenkort van je eigen duurzame zonne energie. Zonnepanelen Brabant kan je helpen met de belastingdienst zonnepanelen particulier. Vraag het aan onze adviseurs.


Meest gestelde vragen zonnepanelen
Vraag en antwoord zonnepanelen
Zonnepanelen kosten vanaf 80 euro voor een minipaneel. Voor een goed rendement is de prijs voor 8 tot 12 zonnepanelen inclusief omvormer ongeveer 3400. Dit is afhankelijk van de soort panelen je kiest.
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is afhankelijk van je kWh verbruik per jaar. Zodra je weet hoeveel kWh je per jaar verbruikt, is het eenvoudig om het aantal benodigde zonnepanelen te berekenen. Naast je verbruik is ook de ligging van je dak van invloed voor het aantal benodigde zonnepanelen voor particulieren.
Stel je wilt 4.000 kWh per jaar opwekken en je dak is gericht op het zuiden. De opbrengst factor is dan ongeveer 0,9 kW/Wp per jaar. Met deze gegevens is het makkelijk om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.
4.000 kWh per jaar/0,9 kWh per Wp per jaar = 4.444 Wp aan zonnepanelen.
Afhankelijk van het vermogen per paneel, bereken je hoeveel zonnepanelen je uiteindelijk nodig hebt. Pas je zonnepanelen van 350 Wp toe, dan heb je 4.444 Wp/350 Wp is 13 zonnepanelen nodig. Hiermee bespaar je honderden euro’s uit op je energie rekening.
Het zonnepanelen legplan is een tekening van je dak met daarin de zonnepanelen getekend. Je dak wordt daarbij op schaal getekend en voorzien van alle relevante obstakels. Zoals schoorsteen, dakramen en/of een dakkapel. Daarna wordt uitgemeten hoe je dak optimaal wordt benut. Bij het maken van een zonnepanelen legplan proberen we de panelen op een esthetisch verantwoorde manier in te tekenen.
Bij het tekenen van het zonnepanelen voor particulieren legplan maken wij gebruik van lucht- en straatfoto’s. Ons zonnepanelen software maakt het mogelijk om jouw dak nauwkeurig in te meten. Daardoor kunnen wij een betrouwbaar legplan maken.
Het vermijden van schaduwval is een belangrijk onderdeel bij het maken van het legplan. Omdat schaduw namelijk grote invloed heeft op de opbrengst van je zonnepanelen. De schaduw simulatie is nauwkeurig te berekenen met de speciale 3D software. Deze berekent vervolgens hoe de schaduw gedurende de dag over je dak beweegt.
De technische levensduur is 40 jaar voor zonnepanelen.
Het soort dak heeft invloed op de mogelijkheden in het legplan. Bij een schuin dak installeren wij de zonnepanelen in dezelfde hoek. Een plat dak daarentegen biedt meer mogelijkheden. Zowel de hellingshoek als de richting van de zonnepanelen kan worden bepaald. De meeste installaties leggen wij op het zuiden, maar soms is een oost-west opstelling ook interessant.


Zonnepanelen plaatsen zonder vergunning
Om zonnepanelen zonder vergunning op een pannen dak te plaatsen gelden de volgende regels:
– Het zonnepaneel mag niet uitsteken over de erfgrens of dakrand.
– Het paneel is direct op het dakvlak geplaatst.
– De hellingshoek van het zonnepaneel is hetzelfde als die van het dak.
Zonnepanelen op een plat dak plaatsen
Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak, moet rekening worden gehouden met verschillende factoren. Er zijn namelijk diverse manieren om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak.
Tussenafstand tussen de zonnepanelen
De juiste tussenafstand tussen de rijen zonnepanelen is van belang om zo de schaduwval door de onderlinge panelen te voorkomen. Zonnepanelen worden op een plat dak onder een hoek geplaatst van 10 tot 30 graden. Hoe kleiner de hoek, hoe dichter de rijen zonnepanelen op elkaar mogen staan.
Schaduwval van rijen onderling heeft een nadelige werking op de maximale energie opbrengst.
Montagehoek zonnepanelen plat dak
Theoretisch gezien is de ideale montagehoek voor zonnepanelen 35 graden, wanneer de plaatsing van de zonnepanelen direct op het zuiden is. Naarmate de zonnepanelen meer naar het oosten of westen zijn geplaatst, is voor een goede energie opbrengst een kleinere montagehoek wenselijk.
Daarom heeft een oost-west montagesysteem doorgaans een lagere hoek van ongeveer 10 graden. De zonnepanelen krijgen op deze manier meer zonne-uren en leveren daardoor meer op.
De benodigde tussenafstand speelt ook een rol bij het kiezen van de juiste installatie hoek. Het is vaak interessant om een kleinere montagehoek toe te passen, zodat er 1 of 2 rijen extra geplaatst kunnen worden. Een extra voordeel is dat er minder ballast nodig is. Daarbij zijn de zonnepanelen minder goed zichtbaar bij een kleinere hoek.
Ballast gewicht zonnepanelen plat dak
Omdat de zonnepanelen los op het plat dak staan, moet er ballast gewicht in de onderconstructie zijn geplaatst. Afhankelijk van het toegepaste montagesysteem zijn dit tegels, betonbandjes of grind. De hoeveelheid ballast is afhankelijk van het toegepaste systeem en ligging.


ZONNEPANELEN OP DAKKAPEL, HOE ZIT DAT PRECIES?
We krijgen soms de vraag of zonnepanelen op een dakkapel geïnstalleerd kunnen worden. In de meeste gevallen is de dakkapel een windzone. Waardoor vaak meer dan 200 kg ballast per paneel geplaatst moet worden. Dakkapellen zijn daar niet op berekend.
Het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel kan vervolgens doorzakking en lekkages veroorzaken. Wij monteren daarom géén zonnepanelen op een dakkapel.
VERGUNNINGSVRIJ ZONNEPANELEN PLAATSEN OP PLAT DAK
Het is van belang om te onderzoeken of er een vergunning nodig is voor het plaatsen van de zonnepanelen op het platte dak. Is het gebouw waarop de panelen komen een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument? Of ligt het gebouw in een rijksbeschermde stads- of dorpsgezicht? Informeer dan bij je gemeente naar de vergunning.
Is bovenstaande niet het geval dan mogen zonnepanelen vergunningsvrij worden geplaatst. Mits de panelen net zo ver verwijderd zijn van de dakrand als het paneel hoog is.
KRIJG IK SUBSIDIE VOOR ZONNEPANELEN VOOR PARTICULIEREN?
Nee, je krijgt geen landelijke subsidie voor zonnepanelen van de overheid, omdat deze regeling is gestopt. Wel zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen voor particulieren aantrekkelijker te maken.
FABRIEKSGARANTIE BIJ ZONNEPANELEN VOOR PARTICULIEREN
Op zonnepanelen krijgt je 15 tot 25 jaar fabrieksgarantie. Deze garantie gaat over gebreken door ondeugdelijk materiaal, een gebrekkige afwerking of constructie van de zonnepanelen met als gevolg dat de zonnepanelen niet meer naar behoren werken.
VERMOGENSGARANTIE ZONNEPANELEN VOOR PARTICULIEREN
Ook de beste zonnepanelen lopen na verloop van tijd terug in vermogen. Fabrikanten geven garantie op het minimale vermogen dat hun zonnepanelen nog geeft na 25 jaar. Doorgaans gaat het om 80% van het vermogen na 25 jaar. Sommige van onze fabrikanten geven zelfs een vermogensgarantie af van 90%!
Indien het vermogen niet meer wordt gehaald vanwege een beschadiging van het paneel, valt dit buiten de vermogensgarantie. Om deze reden is de kwaliteit van het paneel dan ook erg belangrijk.