Zijn zonnepanelen op het noorden rendabel? Oriëntatie en mogelijkheden

Veel mensen denken dat zonnepanelen op het noorden niet werken als je dak naar het noorden is gericht. Toch kunnen deze panelen tot wel 85% rendement behalen, wat nog verhoogd kan worden door de zonnepanelen in de juiste richting te plaatsen. Dit artikel laat zien hoe je ook met een noordelijk dak van de zon kunt profiteren. Wil jij zonnepanelen installeren in Roosendaal op een dak naar het noorden? Of zoek jij zonnepanelen in Breda? Laat ons jouw vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden.

Lees verder en ontdek hoe.

Zonnepanelen op het noorden plaatsen een korte samenvatting

 • Zonnepanelen op het noorden kunnen tot 85% rendement halen. Ze werken door slim gebruik te maken van de zon die gedurende het jaar beweegt en diffuus licht opvangen.
 • Het juist plaatsen en de hellingshoek aanpassen kan de energie-opbrengst van noordelijk georiënteerde zonnepanelen verbeteren. Technologieën zoals micro-omvormers helpen hier ook bij.
 • Door verschillende oriëntaties te combineren, zoals noorden met zuiden of toevoeging van panelen aan de oost- en westkant, kun je een constante stroom aan energie verkrijgen.
 • Het betrekken van onze expert om jouw dak te analyseren kan helpen in het optimaliseren van de plaatsing van zonnepanelen, rekening houdend met schaduw en lokale omstandigheden.
 • Zonnepanelen dragen bij aan lagere energierekeningen en hebben een positief effect op het milieu door de uitstoot van CO2 te verminderen.

Zijn zonnepanelen op het noorden rendabel?

Veel mensen denken dat je zonnepanelen alleen op het zuiden moet richten voor de beste opbrengst. Toch kunnen panelen die naar het noorden wijzen ook energie opwekken, afhankelijk van factoren zoals hellingshoek en plaatsing.

Overzicht van rendement en kosteneffectiviteit van panelen op het noord westen

Het kiezen voor zonnepanelen op een noordelijk dak lijkt op het eerste gezicht misschien niet ideaal. Toch kan het verrassend genoeg nog steeds uit. Hieronder zie je een eenvoudige tabel die het rendement en de kosteneffectiviteit belicht.

 

Oriëntatie Rendement Kosteneffectiviteit
Noorden Lager Mogelijk gunstig
Zuiden Hoog Meest gunstig
Oosten/Westen Gemiddeld Gunstig

 

De tabel toont dat een noordelijke ligging minder opbrengt dan een zuidelijke. Maar, de keuze voor noord kan toch voordelig uitpakken. Dit komt door factoren zoals schaduw, de hellingshoek en de locatie van je woning. Onze adviseurs gebruiken geavanceerde software om dit precies voor jou uit te rekenen. Ze houden rekening met instralingsdata en schaduweffecten, inclusief de oriëntatie op het noorden voor maximale efficiëntie.

Nu je begrijpt dat zonnepanelen op het noorden een optie zijn, laten we kijken naar veelvoorkomende misvattingen, inclusief de effectiviteit van zonnepanelen richting het noordoosten.

Misvattingen over zonnepanelen op het noorden en noordwesten

Veel mensen denken dat zonnepanelen op het noorden meteen niet rendabel zijn. Dit is niet altijd waar. Ja, de opbrengst is misschien lager dan bij panelen die naar het zuiden wijzen, maar dit betekent niet dat ze geen stroom kunnen opwekken.

De zon staat niet altijd op dezelfde plek aan de hemel. Gedurende het jaar beweegt deze en kan dus ook panelen op het noorden van licht voorzien.

Een andere misvatting is dat alleen de directe zonnestralen belangrijk zijn. In werkelijkheid vangen panelen op het noorden ook diffuus licht op. Dit is het licht dat de aarde bereikt zonder directe straling van de zon, zoals op bewolkte dagen.

Jouw locatie speelt een grote rol in hoeveel diffuus licht er beschikbaar is. In sommige gebieden kan dit betekenen dat noordelijk gerichte panelen nog steeds een behoorlijke hoeveelheid energie produceren.

Optimalisatie van noordelijk georiënteerde zonnepanelen

Om jouw zonnepanelen op het noorden beter te laten werken, kun je slimme technieken inzetten. Door de hellingshoek aan te passen, haal je meer energie uit minder zonlicht.

Combinatie van verschillende oriëntaties in de rendementstabel

Je hebt misschien gehoord dat zonnepanelen op het zuiden de beste opbrengst geven, maar zonnepanelen richting het noorden kunnen in bepaalde gevallen ook zeer efficiënt zijn. Wat als je dak niet perfect naar het zuiden wijst? Geen zorgen, je kunt nog steeds profiteren van zonne-energie door verschillende oriëntaties te combineren. Hier zie je hoe:

 1. Gebruik maken van micro-omvormers: Deze slimme apparaten laten elk paneel afzonderlijk werken. Als één paneel schaduw vangt, blijven de andere panelen volop energie leveren.
 2. Noorden en Zuiden samen benutten: Panelen aan de noordkant vangen minder direct zonlicht, maar kunnen nog steeds nuttig zijn tijdens lange zomerdagen. Combineer ze met panelen op het zuiden voor een constante stroom aan energie.
 3. Oost en West toevoegen: Voeg panelen toe aan de oost- en westkant van jouw dak om gebruik te maken van de ochtend- en avondzon. Dit levert over de hele dag verspreid energie op.
 4. Advies inwinnen bij onze adviseurs: Onze experts kunnen je helpen om een plan te maken dat past bij jouw unieke situatie. Zij weten precies hoe ze jouw dak optimaal kunnen benutten.
 5. Juiste hellingshoek kiezen: De hoek waaronder jouw panelen geplaatst worden, speelt een grote rol in hoeveel energie ze opwekken. Laat je adviseren over de optimale hoek voor jouw diverse oriëntaties.

Door creatief om te gaan met de richting waarin jouw dak staat, kun je nog steeds een hoge energie-opbrengst behalen, zelfs als je dak niet ideaal naar het zuiden gericht is.

Overwegingen bij schaduw is die plaats geschikt voor zonnepanelen

Na het combineren van verschillende oriëntaties is het belangrijk om na te denken over de invloed van schaduw op jouw zonnepanelen. Schaduw kan de opbrengst van je zonnepanelen aanzienlijk verminderen.

Bomen, gebouwen of zelfs nabije heuvels kunnen voor schaduw zorgen, vooral in de ochtend of late namiddag. Het gebruik van micro-omvormers is een slimme zet om het effect van schaduw te minimaliseren.

Deze technologie laat elk paneel onafhankelijk werken, waardoor het verlies in energieproductie beperkt blijft als één paneel in de schaduw ligt.

Om de invloed van schaduw te verminderen, kun je ook je zonnepanelen strategisch plaatsen, rekening houdende met de optimale zonnepanelen richting. Probeer ze zo te positioneren dat ze gedurende de grootste deel van de dag direct zonlicht ontvangen.

Soms betekent dit dat je bomen moet snoeien of andere schaduw veroorzakende obstakels moet verplaatsen. Zorg ervoor dat je deze aanpassingen maakt binnen lokale richtlijnen en met respect voor het milieu.

Door slim om te gaan met schaduw, kun je het rendement van zonnepanelen op het noorden aanzienlijk verbeteren.

Het maximaliseren van zonne-energie bij een niet-optimale oriëntatie

Ook met een dak op het noorden kun je zonne-energie goed benutten. Je moet slim gebruikmaken van wat je hebt.

 1. Kies de juiste hellingshoek. Een helling van ongeveer 30 graden kan helpen om meer zonlicht op te vangen, ook al is jouw dak naar het noorden gericht.
 2. Gebruik geavanceerde zonnepanelen, ideaal voor oriëntatie op het noorden en in windrichtingen die niet traditioneel ideaal worden geacht.. Sommige panelen zijn beter in het vangen van licht bij lagere lichtniveaus. Zoek naar panelen die bekend staan om hun efficiëntie onder verschillende omstandigheden.
 3. Overweeg multi-string omvormers of micro-omvormers. Deze technologieën laten zonnepanelen individueel presteren, wat handig is als sommige panelen in de schaduw liggen.
 4. Laat onze expert jouw dak analyseren met gespecialiseerde software. Wij kunnen de invloed van schaduw en de optimale plaatsing van jouw panelen berekenen, met inbegrip van zonnepanelen richting het noorden en zonnepanelen op het noordoosten.
 5. Mix verschillende oriëntaties als dat mogelijk is op jouw dak. Plaats sommige panelen in andere richtingen dan het noorden als jouw dakstructuur dit toelaat, om zo meer zonlicht gedurende de dag op te vangen.
 6. Denk na over zeer effectieve zonnepanelen, ook geschikt voor installatie met een oriëntatie op het noorden. voor noordelijke daken met veel schaduw, waar zonnepanelen richting het noordoosten een uitkomst kunnen bieden. Deze kunnen beter presteren onder minder ideale omstandigheden dan traditionele zonnepanelen.
 7. Optimaliseer voor diffuus licht wanneer direct zonlicht beperkt is op noordelijke daken; sommige moderne panelen werken verrassend goed met diffuus licht.

Door deze stappen te volgen, haal je het maximale uit elk uur zonneschijn, zelfs met een niet-optimaal gelegen dak voor zonne-energie.

Profiteer van zonne-energie: voordelen en mogelijkheden

Zonne-energie biedt je veel voordelen. Je verlaagt je energierekening, waarbij de oriëntatie op het noorden een factor kan zijn in het behalen van een hoger het percentage rendement. omdat je eigen stroom opwekt. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Zonnepanelen stoten namelijk geen CO2 uit.

Met een installatie van zonnepanelen op je dak maak je gebruik van de zon als onuitputtelijke energiebron. Afhankelijk van de hellingshoek en oriëntatie van je dak, kan het rendement verschillen.

Toch kunnen zonnepanelen op het noorden tot wel 85% rendement behalen.

De mogelijkheden met zonne-energie zijn breed. Je kunt verschillende oriëntaties combineren voor een optimaal rendement. Hiervoor heb je een multi-string omvormer nodig of panelen met micro-omvormers.

Zelfs als je dak gedeeltelijk in de schaduw ligt, kun je nog steeds van zonne-energie profiteren. Een goede plaatsing en keuze van zonnepanelen zorgen ervoor dat je maximaal rendeert van de zon, zelfs bij een dak dat naar het noorden is gericht.

Zonnepanelen op het noorden de conclusie

Zonnepanelen op het noorden plaatsen kan slim zijn. Met de juiste hellingshoek en technologie zoals micro-omvormers haal je nog steeds goede resultaten. Een dakcheck helpt om te zien of jouw dak geschikt is.

De combinatie van oriëntatie en technologie maakt zelfs noordelijke daken waardevol voor energieopwekking. Dit bewijst dat je met een goed plan altijd kunt profiteren van zonne-energie, ongeacht de ligging van je dak.

Veelgestelde Vragen over zonnepanelen op het noorden

Kunnen zonnepanelen op het noorden nog steeds rendabel zijn?

Ja, hoewel zonnepanelen op het noorden minder zonlicht vangen dan panelen op het zuiden, kunnen ze met de juiste hellingshoek en oriëntatie nog steeds een rendement opleveren.

Wat is de ideale hellingshoek voor zonnepanelen op het noorden?

Een hellingshoek van 30 graden wordt vaak als optimaal beschouwd voor zonnepanelen op het noorden, omdat dit het rendement kan maximaliseren.

Hoe beïnvloedt de richting van mijn dak de prestaties van zonnepanelen op het noorden?

De richting waarin je dak staat, zoals noordoosten of noordwesten, samen met de hellingshoek, speelt een grote rol in hoe goed je zonnepanelen functioneren en stroom opwekken.

Is de terugverdientijd langer voor zonnepanelen op het noorden?

Ja, doordat zonnepanelen op het noorden over het algemeen minder zonlicht ontvangen, kan de terugverdientijd langer zijn in vergelijking met panelen gericht op het zuiden.

Zijn er speciale overwegingen bij het plaatsen van zonnepanelen op een noordelijk georiënteerd dak?

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een dak dat naar het noorden is gericht, is het belangrijk om rekening te houden met de combinatie van richting en hellingshoek voor het behalen van een zo hoog mogelijk rendement.

Kan ik nog steeds besparen op mijn energierekening met zonnepanelen gericht naar het noorden?

Zelfs met een lager rendement kunnen zonnepanelen op het noorden bijdragen aan een vermindering van je energiekosten door zelf stroom op te wekken, hoewel de besparing wellicht minder is dan bij zuidelijk georiënteerde daken.