Zonnepanelen en schaduw op zonnepanelen, tips voor een beter rendement

Heb je gemerkt dat je zonnepanelen niet altijd evenveel energie leveren? Een oorzaak kan de schaduw op zonnepanelen zijn. In dit artikel geven we je handige tips om de invloed van schaduw op zonnepanelen te verminderen en de opbrengst te optimaliseren.

Je leert hoe je het meeste uit je zonnestroom installatie haalt. Blijf lezen! Ben jij op zoek naar zonnepanelen in Brabant maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Neem dan contact op voor een gratis adviesgesprek over zonnepanelen kopen in Roosendaal of zonnepanelen plaatsen in Breda.

Schaduw op zonnepanelen een korte samenvatting

 • Schaduw op je dak verlaagt de opbrengst van zonnepanelen aanzienlijk doordat het hele systeem zo goed werkt als het minst presterende paneel. Dit kan het vermogen om energie te gebruiken of terug te verkopen verminderen.
 • Omvormers met meerdere MPP-trackers kunnen helpen de invloed van schaduw op jouw zonnestroom-systeem te minimaliseren door beschaduwde panelen te ‘negeren’ en te focussen op panelen die volledig in het licht staan.
 • Doorvoerdiodes en optimizers zoals die van SolarEdge verminderen het negatieve effect van schaduw. Ze laten elk paneel onafhankelijk werken door middel van diodes, waardoor de algehele efficiëntie van het systeem verbetert, zelfs bij minder zonnepanelen.
 • Micro – omvormers kunnen een geweldige keuze zijn voor systemen die last hebben van schaduw. Ze zorgen ervoor dat als één paneel in de schaduw ligt of defect raakt, de rest van de panelen nog steeds optimaal presteert.
 • Het slim plaatsen van zonnepanelen en het gebruik van software door onze adviseurs om schaduwimpact te berekenen, kan helpen om de opbrengst van jouw zonne-energie investering te maximaliseren.

Effect van schaduw op zonnepanelen en de werking

Schaduw op jouw dak kan het rendement van zonnepanelen flink verlagen. Het verstoort de werking van zowel de panelen zelf als de omvormer, waardoor je minder stroom produceert.

Lagere opbrengst door schaduw op zonnepanelen

Zonnepanelen werken het best als ze vol in de zon liggen. Valt jouw paneel deels in de schaduw, dan maakt dat een groot verschil. Een boom van de buurman of een dakkapel kan al genoeg zijn om de opbrengst te verminderen.

Elk deel van je installatie dat niet de volle zon krijgt, levert minder stroom. Dit betekent dat je minder energie hebt om te gebruiken of om terug te verkopen.

Je moet ook weten dat het hele systeem beïnvloed wordt door slechts één paneel in de schaduw. Omdat panelen vaak in serie geschakeld zijn, werkt het systeem zo goed als het minst presterende paneel.

Een beetje schaduw kan dus al snel leiden tot minder opbrengst voor al je zonnepanelen. Gelukkig zijn er manieren om dit probleem aan te pakken en de opbrengst te optimaliseren.

Invloed van zonnepanelen schaduw op de omvormer

Schaduw en zonnepanelen zijn een slechte combinatie; schaduw op zonnepanelen, verlaagt niet alleen de directe opbrengst, maar beïnvloedt ook de werking van de omvormer. Een omvormer zet de door zonnepanelen opgevangen zonne-energie om in bruikbare elektriciteit voor in huis.

Als panelen in de schaduw liggen, ontvangt de omvormer minder energie. Dit zorgt ervoor dat hij minder efficiënt werkt. Hierdoor produceert jouw systeem minder elektriciteit, wat leidt tot een lagere opbrengst.

Omvormers met meerdere ‘MPP-trackers’ zijn een slimme keuze als schaduw een probleem vormt. Deze technologie, ondersteund door bijvoorbeeld SolarEdge, maakt het mogelijk om beschaduwde panelen te omzeilen zonder de productie van de rest te beïnvloeden, essentieel voor locaties met veel schaduw en zonnepanelen.

Stel je voor dat één paneel onder een boom ligt en minder licht vangt. Een omvormer met meerdere MPP-trackers kan dit paneel ‘negeren’ en zich concentreren op de panelen die vol in het licht staan.

Zo krijg je toch een optimale elektriciteitsproductie, zelfs als niet alle panelen onder ideale omstandigheden geplaatst zijn.

Tips voor optimale opbrengst van zonnepanelen in de schaduw

Om je zonnepanelen ook in de schaduw goed te laten werken, zijn er slimme oplossingen. Denk aan het toepassen van doorvoerdiodes en het kiezen voor een stroomomvormer die meerdere maximumpuntopsporingen aankan.

Gebruik van by-pass-diodes, een cruciaal onderdeel voor het minimaliseren van de impact van schaduw op je dak en optimizers

Zonnepanelen werken het best als ze vol in de zon staan. Sommige delen van je dak krijgen echter schaduw, en dat beïnvloedt de stroomproductie. Gelukkig zijn er by-pass-diodes en optimizers die helpen om dit probleem op te lossen.

 1. By-pass-diodes voorkomen dat het volledige zonnepaneel stopt met energie leveren als één cel in de schaduw ligt. Ze zorgen ervoor dat de stroom om de beschaduwde cellen heen gaat.
 2. Een optimizer wordt aan elk zonnepaneel gekoppeld. Het past de stroomvoorziening aan per paneel, waardoor panelen niet afhankelijk zijn van elkaar’s prestaties.
 3. Door optimizers te gebruiken, kun je maximaal rendement halen uit elk paneel, zelfs als sommige panelen in de schaduw liggen.
 4. Het fijne van micro – omvormers en power optimizers is dat ze samenwerken met je centrale omvormer. Dat betekent minder stress op één omvormer en meer efficiëntie over je hele systeem.
 5. Als schaduw op zonnepanelen een probleem blijft, kan het slim zijn minder panelen te plaatsen of specifiek die plekken op je dak te vermijden.
 6. Onze adviseurs gebruiken software om precies te berekenen hoeveel schaduw er op jouw dak valt doorheen het jaar. Zo weten ze waar ze elke optimizer moeten plaatsen voor het beste resultaat.

Door deze technologieën slim in te zetten, minimaliseer je het negatieve effect van schaduw op jouw zonnestroom systeem en verzeker je een hogere opbrengst van jouw investering in zonne-energie.

Keuze voor een omvormer met meerdere ‘MPP-trackers’

Een omvormer met meerdere ‘maximum power point trackers’ helpt jouw zonnepanelen optimaal te presteren, zelfs als sommige in de schaduw liggen. Deze slimme technologie verdeelt de panelen in verschillende groepen.

Elke groep werkt dan op zijn best, onafhankelijk van de andere. Dit is vooral handig als schaduw een probleem vormt op jouw dak. Zo zorg je ervoor dat niet alle panelen last hebben van een beetje schaduw.

Deze techniek vermindert het verlies in opbrengst door schaduw. Panelen die vol in de zon liggen, werken niet minder door panelen die minder licht krijgen. Dit maakt de keuze voor een omvormer met meerdere ‘MPP-trackers’ een slimme zet voor iedereen die het meeste uit zijn zonnepanelen wil halen.

Elk paneel kan dus zijn werk doen alsof het de enige is die licht ontvangt. Jouw systeem produceert meer energie, ook als sommige panelen even in de schaduw staan.

Overweging van micro-omvormers om invloed van schaduw op zonnepanelen te verminderen

Micro-omvormers bieden een slimme oplossing voor schaduwproblemen bij zonnepanelen. Elk paneel krijgt zijn eigen kleine omvormer. Dit zorgt ervoor dat, als één paneel in de schaduw ligt of het begeeft, de andere panelen nog steeds volop energie produceren.

Zo verlies je minder opbrengst door schaduw of defecten. De garantieperiode van deze omvormers is vaak langer, wat jou meer zekerheid geeft op de lange termijn.

Deze techniek helpt ook om de invloed van tijdelijke schaduw, zoals die van een passerende wolk of een boom in je tuin, te minimaliseren. Je hoeft je minder zorgen te maken over de exacte plaatsing van elke module op je dak.

Dat maakt micro-omvormers een interessante keuze als je zoekt naar manieren om het beste rendement uit jouw zonnepanelen te halen, zelfs in minder ideale situaties.

Schaduw berekenen en zonnepanelen als zwakste schakel onze conclusie

Schaduw heeft zeker invloed op je zonnepanelen, maar met de juiste tips verbeter je de opbrengst. Door slimme apparaten zoals by-pass-diodes en omvormers met meerdere trackers te gebruiken, kun je dit probleem aanpakken.

Het kiezen van de juiste plaatsing en oriëntatie voor jouw panelen maakt ook een groot verschil. Onthoud dat advies van experts je kan helpen om het beste uit jouw situatie te halen.

Zo zorg je ervoor dat schaduw niet langer een spelbreker is voor jouw zonne-energie.

Vragen over slim geschakeld zonnestroom produceren zonder invloed van schaduw

Wat is het effect van schaduw op zonnepanelen?

Schaduw op zonnepanelen kan leiden tot minder opbrengst omdat de zonnecellen minder zonlicht vangen. Dit geldt vooral voor zonnepanelen die in serie geschakeld zijn, waarbij het beschaduwde paneel de prestatie van de hele string verlaagt.

Hoe kan ik het beste omgaan met schaduw op zonnepanelen?

Je kunt het beste omgaan met schaduw door onze adviseur te raadplegen voor een plan op maat. Zij kunnen adviseren over de beste optie voor jouw situatie, zoals het aanpassen van de hoeveelheid en plaatsing van zonnepanelen om schaduw te minimaliseren.

Kan ik nog steeds extra opbrengst genereren als mijn zonnepanelen deels in de schaduw liggen?

Ja, je kunt nog steeds extra opbrengst genereren door slimme plaatsing en mogelijk het gebruik van meer panelen om de effecten van schaduw te compenseren. Het belangrijkste is om een goede verhouding tussen kosten en opbrengst te vinden.

Wat is de rol van de omvormer bij zonnepanelen die schaduw ervaren?

De omvormer speelt een cruciale rol bij het beperken van opbrengstverlies door schaduw. Moderne omvormers kunnen vaak per paneel of per string optimaliseren, waardoor de impact van schaduw op de onderste panelen wordt verminderd.

Hoe beïnvloedt de soort schaduw de prestatie van mijn zonnepanelen?

De soort schaduw, zoals die van een boom of gebouw, en hoe deze gedurende de dag en seizoenen verandert, kan anders reageren bij schaduw. Sommige schaduwen zijn tijdelijk en hebben minder impact dan permanente schaduw.

Zijn er speciale technieken om de impact van schaduw op zonnepanelen te verminderen?

Ja, er zijn verschillende technieken zoals het gebruiken van meerdere strings in plaats van één lange string, of het selecteren van zonnepanelen die minder gevoelig zijn voor schaduweffecten. Deze aanpakken kunnen helpen om de impact te verminderen en de algehele efficiëntie te verbeteren.