Wat is de beste richting voor zonnepanelen en oriëntatie en hellingshoek op jouw dak?

Je vraagt je misschien af: wat is de beste richting voor zonnepanelen op mijn dak voor zonnepanelen? Meer dan 2 miljoen huizen in Nederland hebben al zonne-energiesystemen. Dit artikel laat zien hoe ook jij het meeste uit jouw zonnepanelen haalt.

Ben jij op zoek naar zonnepanelen in Roosendaal of zoek jij een installateur van zonnepanelen in Bergen op Zoom. Ook voor het beste advies voor zonnepanelen in Breda ben je bij ons aan het juiste adres. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvende afspraak bij jouw thuis.

Je leert over de richting en helling van je dak. Lees verder!

Beste richting voor zonnepanelen een korte samenvatting

 • Zonnepanelen die naar het zuiden gericht zijn vangen de meeste zonlicht en leveren de hoogste energieopbrengst.
 • Voor een plat dak is het verstandig om een constructie te maken waarmee je de panelen schuin kunt plaatsen, waarbij een hellingshoek van het dak tussen 13 en 50 graden ideaal is. Een oost-west opstelling ook een goede keuze kan zijn.
 • Vermijd schaduw op je zonnepanelen om te zorgen dat ze optimaal zonlicht ontvangen en de maximale hoeveelheid energie opwekken.
 • Een professioneel bedrijf kan helpen bij het bepalen van de beste oriëntatie en helling van jouw zonnepanelen, afhankelijk van het type dak.
 • De hellingshoek voor optimaal gebruik op schuine daken in Nederland en België ligt tussen 30 tot 45 graden.

Wat is de beste richting voor zonnepanelen?

De optimale richting voor jouw zonne-energiesysteem is meestal recht naar het zuiden gericht. Dat vangt de meeste zon gedurende de dag en verhoogt de opbrengst van je installatie.

Vergelijking van richtingen voor beste ligging zonnepanelen

Het kiezen van de juiste richting voor jouw zonnepanelen is cruciaal voor het maximaliseren van de opbrengst van zonnepanelen en de optimale energieproductie. Hieronder volgt een overzicht van verschillende oriëntaties en hun effect op de opbrengst.

 

Oriëntatie Opbrengstpotentieel
Zuid Het hoogst
Een Oost/West opstelling kan vaak zorgen voor een optimale zonnepanelen oriëntatie. Goed voor spreiding over de dag
Noord Het laagst

 

Zonnepanelen die naar het Zuiden gericht  zijn, met de juiste oriëntatie van zonnepanelen, halen de meeste energie uit het zonlicht. Dit komt omdat ze de meeste directe zonnestralen ontvangen gedurende de dag. Als jij de hele dag door een gelijkmatige energieproductie wilt, kun je overwegen om ze te verdelen over het Oosten en Westen. Dit zorgt ervoor dat je zowel in de ochtend als in de namiddag energie opwekt. Panelen die naar het Noorden gericht zijn, leveren het minste op, omdat ze het minst direct zonlicht ontvangen. Jouw keuze hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en specifieke situatie. Elk dak is anders, en de ideale oplossing varieert per situatie.

Invloed van het daktype op zonne-energie

Het type dak op jouw huis speelt een grote rol in hoe je zonnepanelen het beste kunt plaatsen voor maximaal rendement. Bij een schuin dak zijn zonnepanelen met een oriëntatie op het zuiden ideaal omdat ze zo de meeste zon vangen.

Maar als jouw dak plat is, moet je een constructie maken zodat de panelen toch goed richting de zon staan. Hier is een combinatie van oriëntaties mogelijk, zoals oost-west, om de hele dag door zonne-energie op te vangen.

De juiste oriëntatie en hellingshoek kiezen, maakt het verschil in jouw energieopbrengst.

Onze adviseur kan je helpen bij het bepalen van de ideale ligging en oriëntatie van de panelen op jouw dak, rekening houdend met jouw specifieke situatie. Dit zorgt ervoor dat je de hoogst mogelijke opbrengst uit jouw zonnepanelen haalt, ongeacht of je een plat of schuin dak hebt.

Optimaal plaatsen van zonnepanelen en zonnepanelen richting

Het juist plaatsen van zonnepanelen op je dak zorgt voor de hoogste opbrengst. We laten je zien hoe je dit doet, of je nu een plat of schuin dak hebt.

Opstelling op een schuin dak voor de beste richting voor zonnepanelen

Een schuin dak biedt unieke kansen voor de installatie van zonnepanelen. De juiste opstelling zorgt voor een maximale opbrengst van je zonne-energiesysteem.

 1. Kijk naar de oriëntatie van het dak. Een dak gericht naar het zuiden vangt meer zonlicht dan andere richtingen. Dit is ideaal voor jouw panelen.
 2. Bepaal de beste hellingshoek. Voor Nederland en België ligt deze tussen 30 tot 45 graden, perfect om zo veel mogelijk zon te pakken.
 3. Minimaliseer schaduwval. Zorg ervoor dat er geen bomen of andere gebouwen zijn die schaduw werpen op jouw dak gedurende de dag.
 4. Denk aan de afstand tussen panelen. Plaats ze niet te dicht bij elkaar om schaduwwerking op elkaar te voorkomen.
 5. Zoek een professionele installateur om de installatie uit te voeren. Wij kunnen precies uitrekenen hoe de panelen het beste geplaatst kunnen worden voor optimaal rendement.
 6. Overweeg alternatieve opstellingen als jouw dak niet direct naar het zuiden wijst. Oost – west opstelling kan ook effectief zijn en laat toe om energie gedurende een bredere waaier van daglichturen op te wekken.

Met deze stappen benut je jouw schuine dak optimaal voor het plaatsen van zonnepanelen en haal je het hoogste rendement uit elke paneel op je dak.

Opstelling op een plat dak voor de beste richting voor zonnepanelen

Om de opbrengst van je zonnepanelen te maximaliseren, is de juiste opstelling op een plat dak cruciaal. Hieronder vind je handige stappen om dit doel te bereiken.

 1. Creëer een helling: Op een plat dak moet je een constructie opzetten die je zonnepanelen schuin kan plaatsen. Dit zorgt ervoor dat ze meer zonlicht vangen.
 2. Richt ze naar het zuiden: Jouw panelen krijgen de meeste energie als ze naar het zuiden wijzen. Zo haal je de hoogste opbrengst uit elk paneel.
 3. Overweeg een oost-west opstelling voor een optimale zonnepanelen oriëntatie: Als je energieverbruik verspreid is over de dag, kan het slim zijn om sommige panelen naar het oosten en andere naar het westen te richten. Dit helpt om gedurende de hele dag consistent energie te produceren.
 4. Minimaliseer schaduw: Zorg ervoor dat er geen objecten zijn die schaduw werpen op jouw zonnepanelen. Schaduw vermindert namelijk de hoeveelheid energie die jouw panelen kunnen genereren.
 5. Gebruik professionele hulpmiddelen voor plaatsing: Er zijn speciale tools beschikbaar, zoals software, die helpen bij het uitkiezen van de perfecte locatie voor jouw panelen.

Na deze stappen te hebben gevolgd, ben je goed op weg om optimaal gebruik te maken van jouw platte dak voor zonne-energieproductie. Laten we nu eens kijken hoe oriëntatie en helling invloed hebben op de prestaties van jouw systeem.

Invloed van oriëntatie en helling op de opbrengst

De richting en helling waarin jouw zonnepanelen liggen, maken een groot verschil voor hoeveel energie je opwekt. Zonnepanelen die richting het zuiden wijzen vangen de meeste zon en hebben de optimale zonnepanelen richting. Dit komt omdat in onze regio de zon hoogst staat in het zuiden.

Maar als jouw dak meer naar het oosten of westen wijst, kan dat ook goed werken. Zulke opstellingen vangen ’s ochtends en ’s middags veel zonlicht.

Een juiste helling van de zonnepanelen helpt ook om meer uit de zon te halen. Op schuine daken is de hellingshoek al bepaald door het dak zelf. Bij platte daken kies je best een hoek die de zon goed opvangt.

Denk eraan: een goede oriëntatie en helling kunnen het rendement van je zonnepanelen flink verhogen. Het is belangrijk dit goed te overwegen voordat je ze laat plaatsen.

Beste richting voor zonnepanelen onze conclusie

Jouw dak kan de sleutel zijn tot energiebesparing en duurzaamheid. Na het lezen weet je dat zonnepanelen op het zuiden met een Een hellingshoek tussen 20 en 50 graden wordt als ideaal beschouwd voor de optimale opbrengst van zonnepanelen. Zonnepanelen met de beste ligging voor zonnepanelen vangen het meeste zonlicht.

Op een plat dak heb je de vrijheid om de panelen perfect te positioneren. Schaduw kan een uitdaging zijn, maar voor elk probleem bestaat een oplossing zoals micro-omvormers. Jouw keuze maakt dus echt een verschil voor de hoeveelheid energie die je opwekt.

Kies wijs en haal het maximale uit jouw zonnepanelen!

Veelgestelde vragen over de beste richting zonnepanelen

Wat is de ideale oriëntatie voor zonnepanelen op mijn dak?

De beste oriëntatie voor zonnepanelen is meestal richting het zuiden, omdat dit de hoogste opbrengst aan energie geeft door de meeste zonlicht-inval gedurende de dag. Oriëntatie naar het zuidoosten of zuidwesten kan ook effectief zijn.

Hoe belangrijk is de hellingshoek van mijn dak voor zonnepanelen?

De hellingshoek van je dak heeft een grote invloed op het rendement van je zonnepanelen. Een ideale hellingshoek zorgt ervoor dat je panelen zoveel mogelijk licht en warmte vangen, wat leidt tot een hogere energieopwekking.

Kan schaduw invloed hebben op de opbrengst van mijn zonnepanelen?

Ja, schaduw kan ervoor zorgen dat er minder zonlicht op je panelen valt, wat resulteert in een verlies aan rendement. Het is belangrijk om rekening te houden met schaduwfactoren zoals bomen of gebouwen in de omgeving.

Is mijn dak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen als het niet op het zuiden ligt?

Zelfs daken die niet direct op het zuiden liggen kunnen geschikt zijn voor zonnepanelen. Daken met een oriëntatie naar het oosten of westen kunnen nog steeds een goede opbrengst leveren, hoewel het maximale rendement iets lager ligt dan bij daken op het zuiden.

Hoe bepaal ik de beste ligging en richting voor mijn zonnepanelen?

Onze adviseur kan vrijblijvend een dakcheck uitvoeren en de oriëntatie en hellingshoek van je dak analyseren om de beste ligging en richting voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Wat doe ik als mijn woning last heeft van schaduw?

Als je woning last heeft van schaduw, geven wij advies over hoe je toch een goede opbrengst kunt halen uit je zonnepanelen, bijvoorbeeld door de plaatsing aan te passen of door gebruik te maken van technologieën die beter omgaan met schaduw.

Wat is de ideale oriëntatie van zonnepanelen voor maximale energieopbrengst?

De ideale oriëntatie van zonnepanelen is naar het zuiden gericht, met een hellingshoek die overeenkomt met de breedtegraad van de locatie. Dit zorgt voor de beste opname van zonne-energie gedurende de dag.

Hoe beïnvloedt de ligging van jouw dak de opbrengst van zonnepanelen?

De ligging van jouw dak beïnvloedt de hoeveelheid zonlicht die de zonnepanelen kunnen opvangen. Daken die naar het zuiden zijn gericht zonder schaduw van omliggende objecten bieden de hoogste opbrengst. Bij daken op het noorden is de opbrengst aanzienlijk lager vanwege een minder gunstige zoninval.

Is er een significante afname van energieproductie bij de installatie van panelen met een oost-west oriëntatie van zonnepanelen?

Installatie van zonnepanelen met een oost-west oriëntatie leidt tot een meer gespreide productie over de dag, wat handig kan zijn voor eigen verbruik. Hoewel de totale opbrengst iets lager kan zijn vergeleken met een perfecte zuidoriëntatie, kan dit in sommige gevallen voordeliger zijn in termen van eigen gebruik en netverbruik.

Wat is de beste hellingshoek voor zonnepanelen op jouw dak?

De beste hellingshoek voor zonnepanelen is meestal gelijk aan de breedtegraad van de locatie waar je woont. Echter, om de seizoensvariaties in zonne-energieproductie aan te passen, kan een lichte aanpassing noodzakelijk zijn. Wij kunnen de ideale hellingshoek voor jouw specifieke situatie bepalen.

Hoe belangrijk is de azimut voor de installatie van zonnepanelen?

De azimut, ofwel de oriëntatie ten opzichte van het zuiden, is cruciaal voor de optimale prestatie van zonnepanelen. Een perfect zuidelijke oriëntatie is ideaal, maar afwijkingen binnen een bepaald bereik kunnen nog steeds een zeer goede zonne-energieproductie verzekeren. De specifieke impact hangt af van de lokale omstandigheden en de hellingshoek van de panelen.

Welke rol speelt de schaduwfactor bij het plaatsen van zonnepanelen op jouw dak?

Schaduw kan een aanzienlijke invloed hebben op de opbrengst van zonnepanelen. Het is belangrijk om tijdens de installatie rekening te houden met eventuele schaduwobjecten zoals bomen of omliggende gebouwen. Ook seizoensgebonden veranderingen in zonlicht en schaduwpatronen dienen in overweging genomen te worden om schaduw op de zonnepanelen te voorkomen.

Kan ik zonnepanelen installeren op een dak met noordelijke ligging en oriëntatie?

Zonnepanelen kunnen technisch gezien op een dak met noordelijke ligging worden geïnstalleerd, maar de opbrengst zal aanzienlijk lager zijn dan bij daken met zuidelijke, oostelijke of westelijke ligging. Het is belangrijk om deze verminderde opbrengst mee te rekenen bij het berekenen van de terugverdientijd van de investering.

Hoe kan de opbrengst van zonnepanelen berekend worden afhankelijk van de richting en ligging op het dak?

De opbrengst van zonnepanelen kan worden berekend door verschillende factoren in overweging te nemen, waaronder de oriëntatie en hellingshoek van de panelen, de locatie, en de aanwezigheid van schaduw. Wij gebruiken gespecialiseerde software om de verwachte opbrengst voor jouw specifieke situatie te berekenen en kunnen aanpassingen voorstellen om de efficiëntie te maximaliseren.