kleinlogo-zonnepanelen

Zonnepanelen voor particulieren

Zonnepanelen Brabant heeft ruime ervaring met het installeren en onderhouden van zonnepanelen voor particulieren. Onze ruime ervaring in combinatie met onze kennis zorgt voor een uitgebalanceerd advies.

Op deze pagina tref je allerlei informatie aan over het uitzoeken, aanschaf en installatie van zonnepanelen. Daarbij helpen wij je natuurlijk graag tijdens een persoonlijk adviesgesprek.

Advies, ontwerp, levering en installatie

Met Zonnepanalen Brabant profiteer je maximaal van de zon. De zon is een oneindige bron van schone en duurzame energie, waarmee je vervolgens flink bespaart op je energie rekening. Zonnepanelen Brabant heeft ruime ervaring met het ontwerpen, leveren en installeren van zonne-energie systemen. 

Ons werkgebied is West Brabant en dan met namen de gemeentes Roosendaal, Halderberge en Rucphen. Alsmede de daaraan grenzende gemeentes. Wij leveren zonnepanelen voor particulieren, maar ook voor zakelijke klanten.

Gewenste opbrengst zonnepanelen voor particulieren

Het is heel aantrekkelijk om je eigen elektriciteit verbruik op te wekken door middel van zonnepanelen voor particulieren. Het opwekken van meer energie dan je eigen verbruik is daarentegen minder aantrekkelijk. Omdat de vergoeding voor de te veel opgewekte energie erg laag is. 

Bekijk daarom altijd hoeveel kWh stroom je per jaar verbruikt. Je kunt dit terug vinden op het jaar overzicht van de energie rekening. Het verschil van de opgewekte en verbruikte energie van het elektriciteitsnet wordt jaarlijks met elkaar verrekend. Ideaal is om saldo van 0 kWh uit te komen. 

Probeer echter wel rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen van je energie verbruik. Denk bijvoorbeeld aan gezinsuitbreiding of kinderen die het huis uit gaan. 

Een gemiddeld verbruik per huishouden is als volgt:

Huishouden Gemiddeld verbruik

1 persoon 2.000 kWh

2 personen 2.500 kWh

3 personen 3.500 kWh

4 personen 4.500 kWh

5 personen 5.000 kWh

Steeds meer personen stappen over naar elektrische auto’s. Het extra stroomverbruik voor het opladen van de elektrische auto is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals het aantal kilometers dat ermee wordt gereden, het type auto en de uitvoering. Gemiddeld verbruikt een elektrische auto 1.700 kWh per 10.000 kilometer

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is afhankelijk van je kWh verbruik per jaar. Zodra je weet hoeveel kWh je per jaar verbruikt, is het eenvoudig om het aantal benodigde zonnepanelen te berekenen. Naast je verbruik is ook de ligging van je dak van invloed voor het aantal benodigde zonnepanelen voor particulieren.

Rekenvoorbeeld aantal zonnepanelen voor particulieren

Stel je wilt 4.000 kWh per jaar opwekken en je dak is gericht op het zuiden. De opbrengst factor is dan ongeveer 0,9 kW/Wp per jaar. Met deze gegevens is het makkelijk om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. 

4.000 kWh per jaar/0,9 kWh per Wp per jaar = 4.444 Wp aan zonnepanelen.

Afhankelijk van het vermogen per paneel, bereken je hoeveel zonnepanelen je uiteindelijk nodig hebt. Pas je zonnepanelen van 350 Wp toe, dan heb je 4.444 Wp/350 Wp is 13 zonnepanelen nodig. Hiermee bespaar je honderden euro’s uit op je energie rekening. 

Wat is precies een zonnepanelen legplan?

Het zonnepanelen legplan is een tekening van je dak met daarin de zonnepanelen getekend. Je dak wordt daarbij op schaal getekend en voorzien van alle relevante obstakels. Zoals schoorsteen, dakramen en/of een dakkapel. Daarna wordt uitgemeten hoe je dak optimaal wordt benut. Bij het maken van een zonnepanelen legplan proberen we de panelen op een esthetisch verantwoorde manier in te tekenen.

Bij het tekenen van het zonnepanelen voor particulieren legplan maken wij gebruik van lucht- en straatfoto’s. Ons zonnepanelen software maakt het mogelijk om jouw dak nauwkeurig in te meten. Daardoor kunnen wij een betrouwbaar legplan maken. 

Schaduw nabootsen in het zonnepanelen legplan

Het vermijden van schaduwval is een belangrijk onderdeel bij het maken van het legplan. Omdat schaduw namelijk grote invloed heeft op de opbrengst van je zonnepanelen. De schaduw simulatie is nauwkeurig te berekenen met de speciale 3D software. Deze berekent vervolgens hoe de schaduw gedurende de dag over je dak beweegt. 

Zonnepanelen op een plat of schuin dak

Het soort dak heeft invloed op de mogelijkheden in het legplan. Bij een schuin dak installeren wij de zonnepanelen in dezelfde hoek. Een plat dak daarentegen biedt meer mogelijkheden. Zowel de hellingshoek als de richting van de zonnepanelen kan worden bepaald. De meeste installaties leggen wij op het zuiden, maar soms is een oost-west opstelling ook interessant.

Zonnepanelen plaatsen zonder vergunning

Om zonnepanelen zonder vergunning op een pannen dak te plaatsen gelden de volgende regels:

– Het zonnepaneel mag niet uitsteken over de erfgrens of dakrand.

– Het paneel is direct op het dakvlak geplaatst.

– De hellingshoek van het zonnepaneel is hetzelfde als die van het dak.

Zonnepanelen op een plat dak plaatsen

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak, moet rekening worden gehouden met verschillende factoren. Er zijn namelijk diverse manieren om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak. 

Tussenafstand tussen de zonnepanelen

De juiste tussenafstand tussen de rijen zonnepanelen is van belang om zo de schaduwval door de onderlinge panelen te voorkomen. Zonnepanelen worden op een plat dak onder een hoek geplaatst van 10 tot 30 graden. Hoe kleiner de hoek, hoe dichter de rijen zonnepanelen op elkaar mogen staan.

Schaduwval van rijen onderling heeft een nadelige werking op de maximale energie opbrengst. 

Montagehoek zonnepanelen plat dak

Theoretisch gezien is de ideale montagehoek voor zonnepanelen 35 graden, wanneer de plaatsing van de zonnepanelen direct op het zuiden is. Naarmate de zonnepanelen meer naar het oosten of westen zijn geplaatst, is voor een goede energie opbrengst een kleinere montagehoek wenselijk. 

Daarom heeft een oost-west montagesysteem doorgaans een lagere hoek van ongeveer 10 graden. De zonnepanelen krijgen op deze manier meer zonne-uren en leveren daardoor meer op.

De benodigde tussenafstand speelt ook een rol bij het kiezen van de juiste installatie hoek. Het is vaak interessant om een kleinere montagehoek toe te passen, zodat er 1 of 2 rijen extra geplaatst kunnen worden. Een extra voordeel is dat er minder ballast nodig is. Daarbij zijn de zonnepanelen minder goed zichtbaar bij een kleinere hoek.

Ballast gewicht zonnepanelen plat dak

Omdat de zonnepanelen los op het plat dak staan, moet er ballast gewicht in de onderconstructie zijn geplaatst. Afhankelijk van het toegepaste montagesysteem zijn dit tegels, betonbandjes of grind. De hoeveelheid ballast is afhankelijk van het toegepaste systeem en ligging.

Zonnepanelen op dakkapel, hoe zit dat precies?

We krijgen soms de vraag of zonnepanelen op een dakkapel geïnstalleerd kunnen worden. In de meeste gevallen is de dakkapel een windzone. Waardoor vaak meer dan 200 kg ballast per paneel geplaatst moet worden. Dakkapellen zijn daar niet op berekend. 

Het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel kan vervolgens doorzakking en lekkages veroorzaken. Wij monteren daarom géén zonnepanelen op een dakkapel.

Vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen op plat dak

Het is van belang om te onderzoeken of er een vergunning nodig is voor het plaatsen van de zonnepanelen op het platte dak. Is het gebouw waarop de panelen komen een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument? Of ligt het gebouw in een rijksbeschermde stads- of dorpsgezicht? Informeer dan bij je gemeente naar de vergunning. 

Is bovenstaande niet het geval dan mogen zonnepanelen vergunningsvrij worden geplaatst. Mits de panelen net zo ver verwijderd zijn van de dakrand als het paneel hoog is. 

Krijg ik subsidie voor zonnepanelen voor particulieren?

Nee, je krijgt geen landelijke subsidie voor zonnepanelen van de overheid, omdat deze regeling is gestopt. Wel zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen voor particulieren aantrekkelijker te maken. 

Fabrieksgarantie bij zonnepanelen voor particulieren

Op zonnepanelen krijgt je 15 tot 25 jaar fabrieksgarantie. Deze garantie gaat over gebreken door ondeugdelijk materiaal, een gebrekkige afwerking of constructie van de zonnepanelen met als gevolg dat de zonnepanelen niet meer naar behoren werken.

Vermogensgarantie zonnepanelen voor particulieren

Ook de beste zonnepanelen lopen na verloop van tijd terug in vermogen. Fabrikanten geven garantie op het minimale vermogen dat hun zonnepanelen nog geeft na 25 jaar. Doorgaans gaat het om 80% van het vermogen na 25 jaar. Sommige van onze fabrikanten geven zelfs een vermogensgarantie af van 90%!

Indien het vermogen niet meer wordt gehaald vanwege een beschadiging van het paneel, valt dit buiten de vermogensgarantie. Om deze reden is de kwaliteit van het paneel dan ook erg belangrijk.

Wil je meer weten over ons zonnepanelen systeem? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan. Natuurlijk kan je een ook afspraak met ons maken. Wij komen graag bij je langs om de mogelijkheden te bespreken voor zonnepanelen voor particulieren. 

Vrijblijvende offerte aanvragen

kleinlogo-zonnepanelen

Wil je terug naar de hoofdpagina van Zonnepanelen Brabant? Ja ik wil naar de hoofdpagina.

Wil je video’s bekijken over installatie van zonnepanelen? Ja ik wil een video alles weten over zonnepanelen bekijken.

Heb je een bedrijf en je wilt zonnepanelen? Ja, ik wil zonnepanelen voor mijn bedrijfspand.

Kan ik subsidie voor zonnepanelen aanvragen? Ja je kan subsidie aanvragen.

Wij hebben zonnepanelen voor particulieren en zonnepanelen voor uw bedrijfspand.

Kan je iets meer zeggen over wie jullie zijn? Ja hier je kan meer lezen over ons.