Zonnepanelen versus zonnedakpannen – Wat is beter?

Vergelijking tussen zonnedakpannen of zonnepanelen 

Als je overweegt een groene verandering in je huis aan te brengen, denk je misschien na over zonnepanelen en zonnedakpannen. We hebben ze vergeleken om je te helpen beslissen wat het beste is voor je huis.

Als het gaat om het aanbrengen van milieuvriendelijke verbeteringen aan je huis, is de keuze voor zonnepanelen of zonnedakpannen zeker een beslissing waar je voor komt te staan. Zelfs als je er redelijk zeker van bent dat zonne-energie de juiste keuze is, ben je misschien in de war over de bijzonderheden van de twee verschillende systemen. 

We hebben de belangrijkste verschillen tussen zonnedakpannen en zonnepanelen op 6 punten voor je uitgezocht:

  1. Werking
  2. Kosten zonnepanelen en prijs zonnedakpannen
  3. Rendement en energieopwekking
  4. Veiligheid
  5. Installatie
  6. Uiterlijk
zonnedakpannen vs zonnepanelen

1 – Hoe werken zonnepanelen dakpannen en zonnepanelen?

Zonnepanelen en zonnepanelen dakpannen werken op dezelfde manier en beide gebruiken zonlicht om groene energie op te wekken. Het belangrijkste verschil is hoe ze in je huis worden geïnstalleerd. Zonnepanelen worden op het dak gemonteerd, terwijl zonnedakpannen ingebouwd worden.

Beide kunnen worden uitgerust met verschillende functies om ze efficiënter en flexibeler te maken, bijvoorbeeld een systeem dat zich automatisch aanpast aan de seizoenen of een ontwerp van zonnepanelen dakpannen dat warmte reflecteert.

Een van de belangrijkste verschillen tussen zonnepanelen en zonnetegels is dat je er bij zonnedakpannen niet zomaar een paar op je dak kunt leggen. In plaats daarvan moet je al je dakpannen vervangen door zonne-alternatieven om zonne-energie op te wekken.

Bij zonnepanelen wordt het aantal panelen dat je nodig hebt meestal bepaald door de grootte van je huis, de ruimte op dak en je standaard energieverbruik. Ter indicatie, een typisch huis met drie slaapkamers heeft 10 zonnepanelen nodig.

2 – Kostenvergelijking panelen en dakpan zonnepanelen 

Het installeren van zowel panelen als dakpan zonnepanelen gaat gepaard met initiële kosten. Zonnepanelen bestaan al tientallen jaren en dat betekent dat naarmate er meer en meer innovatie en onderzoek wordt gepompt om ze te maken, de prijs zonnepanelen steeds lager is.

In 2023 kun je verwachten dat je tussen de 300 en 500 euro per zonnepaneel betaalt. Hoewel ze zeker niet goedkoop zijn, verdien je de investering nu al binnen 6 jaar terug door de lagere elektriciteitsrekeningen.

Als relatief nieuwe innovatie zijn dakpan zonnepanelen nog steeds vrij prijzig. Je betaalt al snel het dubbele van de prijs zonnepanelen. Als je bedenkt dat je een heel dak aan dakpannen moet vervangen, kan de investering dus al snel oplopen.

3 – Energieopwekking en rendement

Het doel van het installeren van zonnepanelen of zonnedakpannen is het efficiënt opwekken van elektriciteit, dus je moet weten of ze die taak aankunnen voordat je een beslissing neemt.

Op dit moment kunnen zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan zonnedakpannen, wat betekent dat ze minder dakruimte in beslag nemen (omdat je minder nodig hebt) en rendabeler zijn.

Dat wil echter niet zeggen dat dakpan zonnepanelen niet efficiënt zijn. De zonnetechnologie ontwikkelt zich voortdurend en sommige modellen van zonnedakpannen hebben onlangs een rendement bereikt dat zeer dicht bij dat van zonnepanelen ligt.

Dakpan zonnepanelen hebben meestal een rendement van 10-20%, terwijl zonnepanelen tenminste 16% halen en sommige zelfs 22%.

zonnepanelen schuin dak batterij voor zonnepanelen kopen

4 – Veiligheid: zonnedakpannen vs zonnepanelen plaatsen

Een van de belangrijkste nadelen van zonnepanelen plaatsen is dat ze soms een veiligheidsrisico vormen als ze op een dak geplaatst gemonteerd worden dat niet goed onderhouden of recentelijk geïnspecteerd is.

Ze kunnen door een aangetast dak vallen of brand veroorzaken door gebrekkige bedrading – hoewel dit zelden voorkomt en vaak eerder te maken heeft met de installatie dan met de techniek zelf.

Zonnedakpannen daarentegen zijn bijna onderhoudsvrij en vormen tot nu toe weinig risico voor woningen sinds ze op grotere schaal worden toegepast. Bovendien hoef je met geïnstalleerde zonnedakpannen geen zorgen te maken dat ze gestolen worden; wat meer gebeurt met traditionele zonnepanelen omdat ze meer opvallen.

5 – Installatieproces

Het installeren van zonnepanelen op dak is gemakkelijker dan je denkt. Als je heel handig bent en enige doe-het-zelf-kennis hebt, kun je de panelen zelf installeren met weinig gedoe of hulp.

Dakpan zonnepanelen moeten in dat opzicht nog een inhaalslag maken; met zo’n nieuwe technologie zijn zonnedakpannen niet zo gemakkelijk te installeren, waarbij je altijd een vakman moet inschakelen. Nu is het wel zo dat een vakkundige zonnepanelen installatie altijd verstandig is, zodat je het hoogste rendement uit de PV-installatie haalt en zeker bent dat de installatie veilig is. 

In het algemeen zijn er voor beide soorten systemen drie installatiemogelijkheden: zelf installeren, een installateur inhuren of het zelf doen met ondersteuning van de fabrikant. 

6 – Uiterlijk zonnedakpan en zonnepaneel

Het is gemakkelijk om het uiterlijk over het hoofd te zien als koopfactor voor zonne-energie, maar een zonnepaneel ligt tientallen jaren op je dak. Je ziet ze dus iedere dag op je dak liggen. 

Misschien geef je de voorkeur aan een uiterlijk dat past bij de architectuur van je huis of dat moderner aandoet dan traditionele zonnepanelen. Mensen schrikken er soms voor terug om zonnepanelen op dak te installeren omdat ze opvallen en niet passen bij de esthetiek van de woning.

Bij zonnedakpannen ziet niemand het verschilt tussen zonnedakpan of traditionele dakpan. Terwijl traditionele zonne panelen gemaakt zijn van gehard glas in een metalen frame, zijn zonnedakpannen dunne rechthoeken van geharde hars doordrenkt met halfgeleidend materiaal (hetzelfde spul dat in de panelen wordt gebruikt). Bij een zonnedakpan kun je zelfs de kleur naar wens kiezen, zoals grijze of rode zonnedakpannen.

Wat zijn pv panelen
Zonnepanelen versus zonnedakpannen

Conclusie zonnepanelen vs dakpan zonnepanelen 

Meer mensen dan ooit tevoren zijn op zoek naar duurzame alternatieven. Het installeren van zonnepanelen of zonnedakpannen vergt weliswaar iets meer planning en budget, maar wordt snel een populaire keuze voor milieubewuste huiseigenaren. Maar welke is het beste?

Alles hangt af van je individuele omstandigheden en behoeften en de belangrijkste factoren die je beslissing motiveren. Zonnepanelen zijn een prima optie voor wie met een krapper budget werkt en gewoon efficiënt groene energie wil opwekken, met weinig zorgen over het uiterlijk van zijn huis.

Dakpan zonnepanelen werken daarentegen het beste voor mensen met een groter budget die geen grote panelen op hun dak willen. Zonnedakpannen werken ook bijzonder goed voor nieuwbouw of huizen waarvan het dak al vervangen moet worden.

Of je nu kiest voor traditionele panelen of dakpan zonnepanelen, je plukt de vruchten van duurzame, hernieuwbare energie voor je huis en helpt zo je energierekening en je CO2 uitstoot te verlagen. Beide opties zijn een geweldige investering, niet alleen voor je huis (waarde verhoging), maar ook voor het milieu. En natuurlijk voor een lagere maandelijkse energierekening. 

Wil je meer nieuws en informatie lezen over zonnepanelen of zonnedakpannen? Hou dan Zonnepanelen Brabant in de gaten. Geregeld schrijven we nieuwe blog met nieuwtjes en tips over zonnepanelen kopen, plaatsen en onderhouden. Zoals Wat is een zonnepaneel met stekker en hoeveel uur gaat een zonnepanelen batterij mee. Meer weten over wat zijn dakpan zonnepanelen of zonnepanelen kopen? Neem contact op met Zonnepanelen Brabant.