kleinlogo-zonnepanelen

Zonnepanelen sneeuw

Vraag nu informatie en vrijblijvende offerte aan

Zonnepanelen sneeuw

Sneeuw en zonnepanelen

Zonnepanelen sneeuw vrij maken of niet? In principe hoef je jouw zonnepanelen niet sneeuwvrij te maken. Het beste is om te wachten tot de zon weer gaat schijnen. De zonnepanelen kunnen het gewicht van een laagje sneeuw goed aan. 

Sneeuw en zonnepanelen zijn namelijk uitgebreid getest, zelfs onder extreme weersomstandigheden. Dit wordt de zogenoemde hagelschottest genoemd. Goede A-kwaliteit panelen, zoals SunPower zonnepanelen, ondergaat bij de fabrikant een hagelschottest. 

Dit doen zij om te meten hoe sterk de zonnepanelen zijn. De beste zonnepanelen zijn voorzien van extra harde zonnecellen die tegen een flinke hagelslag en sneeuwval bestand zijn. Vraag Zonnepanelen Brabant om advies over de soorten kwaliteit in zonnepanelen. 

zonnepaneel met sneeuw van zonnepanelen

Zonnepanelen Brabant

Lokale Specialist sinds 2008

zonnepaneel sneeuw en kou

Sneeuw van zonnepanelen verwijderen

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst zonnepanelen is minimaal wanneer deze met sneeuw zijn bedekt. Sneeuw van zonnepanelen verwijderen helpt de opbrengst weer te verbeteren. Echter op deze winterse dagen is de zonne-energie opbrengst toch al laag. Wij adviseren je om niet het gevaar om te zoeken om te proberen de zonnepanelen sneeuw vrij te maken. 

Ga met sneeuw of hagel nooit het dak op. Dit is gewoon gevaarlijk en eigen veiligheid gaat boven de zonnepaneel opbrengst. Indien jouw zonnepanelen veilig te bereiken zijn, kan je ervoor kiezen om de zonnepanelen sneeuw vrij te maken. 

Dit doe je met behulp van een zachte doek of zachte bezem. Gebruik nooit een harde borstel of andere schurende voorwerpen, deze kunnen de zonnepanelen beschadigen. Gebruik ook nooit warm of kokend water om de zonnepanelen te reinigen. 

Zonnepanelen reinigen is uitsluitend aanbevolen met gedemineraliseerd water. Nogmaals, neem geen onnodige risico’s op ijzige en besneeuwde daken. Je kan dan beter wachten tot de zon schijnt zodat de sneeuw smelt en van de zonnepanelen afglijdt. 

zonnepanelen sneeuw schoon opbrengst zonnepanelen winter

Sneeuw op zonnepanelen

Sneeuw glijdt van zonnepanelen

Sneeuw op zonnepanelen levert minder energie op tijdens de winterse dagen. Verstandig is om te wachten tot de zon schijnt en de temperatuur omhoog gaat. De sneeuw glijd van zonnepanelen af en daardoor schiet de opbrengst van jouw PV-installatie weer omhoog. 

Het sneeuwvrij maken van het complete zonnepanelen systeem is vaak een hele klus. Mocht de sneeuw periode lang aanblijven, dan kan je eraan denken om een aantal zonnepanelen sneeuw vrij te maken. Zonnepanelen lever minder energie op met een dik pak sneeuw.

Als je bijvoorbeeld bij een string van 12 zonnepanelen een aantal panelen sneeuwvrij maakt, zullen deze sneeuwvrije panelen voldoende spanning opwekken om de omvormer in gang te zetten. Als de omvormer aan gaat, loopt er stroom door de string bij zowel de besneeuwde als de sneeuwvrije panelen. 

Bij de besneeuwde panelen zal de stroom via de by-pass diodes lopen, waardoor de panelen iets opgewarmd worden. Dit helpt om de sneeuw te laten smelten en daarmee de resterende zonnepanelen sneller sneeuwvrij te maken.

Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen schoonmaken

De zonnepanelen die wij leveren en installeren zijn onderhoudsvrij. Slecht één keer per jaar is het verstandig om de zonnepanelen te laten reinigen vanwege viezigheid, zoals vogelpoep. Jaarlijks zonnepanelen schoonmaken levert een extra rendement van 3% op.

Vuil en stof dat op de zonnepanelen zal vanzelf door de regen naar de onderrand van de zonnepaneel spoelen. Hierdoor komt er een ophoping van vuil en alg tegen de onderste aluminium rand van de zonnepaneel. Dit hoopt zich op tot de eerste rij zonnecellen. 

Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben meer last van vuil dan horizontale zonnepanelen. Indien er sneeuw op zonnepanelen komt kan je dit het beste laten liggen tot het weer gesmolten is. 

Wil je complete zekerheid? Dan kan je zonnepanelen verzekeren tegen onder andere storm, hagel, sneeuw, ijs of vorst. Zonnepanelen verzekeren biedt jou de perfecte bescherming. Zonnepanelen Brabant heeft voor jou al een gunstige zonnepanelen verzekering geselecteerd. Vraag ons naar de voorwaarden.