Zonnepanelen schoonmaken met autoshampoo

Kun je zonnepanelen schoonmaken met autoshampoo?

Zonnepanelen zijn een populaire manier om duurzame energie op te wekken. Het is echter belangrijk om ze regelmatig schoon te maken om de efficiëntie te behouden en de levensduur te verlengen. Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen schoon te maken, waaronder zonnepanelen schoonmaken met autoshampoo. 

Voordelen van autoshampoo voor zonnepanelen

Autoshampoo is een heel god alternatief voor speciale zonnepaneelreinigers, omdat het een mild reinigingsmiddel is dat geen schade toebrengt aan de panelen. Het is ook eenvoudig verkrijgbaar in de meeste winkels en relatief goedkoop. Bovendien bevat autoshampoo ingrediënten die vuil, vet en insectenresten losweken zonder de panelen te beschadigen.

zonnepanelen schoonmaken

Stappen voor zonnepanelen schoonmaken met autoshampoo

Stap 1: Veiligheid eerst

Voordat je begint met zonnepanelen schoonmaken, moet je ervoor zorgen dat je veilig te werk gaat. De panelen bevinden zich op het dak en het kan gevaarlijk zijn om op hoogte te werken. Zorg er daarom voor dat je de juiste uitrusting draagt, zoals een veiligheidsharnas, stevige schoenen en een valhelm. Als je niet zeker weet hoe je veilig op hoogte moet werken, schakel dan altijd een professional in.

Stap 2: Spoel de panelen af

Voordat je begint met het zonnepanelen reinigen, moet je ze eerst afspoelen met water om het losse vuil te verwijderen. Dit kan worden gedaan met een tuinslang of een emmer water en een zachte spons. Zonnepanelen schoonmaken met een hogedrukspuit is niet verstandig, want dit kan de panelen ernstig beschadigen.

Stap 3: Bereid de autoshampoo voor

Verdun de autoshampoo in een emmer met water volgens de instructies op de fles. Meestal is een verhouding van 1 deel autoshampoo tot 10 delen water voldoende.

Stap 4: Zonnepanelen reinigen

Tijd voor zonnepanelen reinigen met autoshampoo. Breng de verdunde autoshampoo aan op de panelen met een zachte borstel of spons. Bij hardnekkig vuil mag je iets meer druk zetten om de vlekken te verwijderen. Vermijd het gebruik van schurende reinigingsmiddelen of materialen, omdat deze krassen kunnen veroorzaken en de panelen beschadigen. 

Stap 5: Spoel de panelen af

Spoel de panelen af met schoon water om alle resten van de autoshampoo te verwijderen. Gebruik opnieuw een tuinslang of emmer met schoon water en een spons.

Stap 6: Laat de panelen drogen

Laat de panelen aan de lucht drogen of gebruik een zachte doek om ze droog te wrijven. Zorg ervoor dat alle waterdruppels zijn verwijderd voordat je de stroom weer inschakelt. Dit is met namen belangrijk als het bewolkt is of als het regent, omdat de panelen ander minder efficiënt zijn. 

Houd zonnepanelen in topconditie met autoshampoo

Zonnepanelen zijn een geweldige investering voor het opwekken van duurzame energie, maar ze hebben regelmatig onderhoud nodig om de efficiëntie te behouden. Hoe vaak je zonnepanelen reinigen moet, is afhankelijk van hoe vies ze zijn, de locatie waar je woont (bosrijke omgeving of aan het strand bijvoorbeeld) en de kwaliteit van de panelen. 

Regen spoelt grotendeels het vuil en stof op de zonnepanelen weg, maar blijft vaak aan de onderste rand van het paneel hangen. Hierdoor komt er een ophoping van vuil, alg en mos op de eerste rij zonnecellen. Verticale zonnepanelen hebben meer last van opgehoopt vuil dan horizontaal geplaatste panelen.

Zonnepanelen schoonmaken met autoshampoo is daarom een goede en betaalbare manier, zonder de panelen te beschadigen. Door deze stappen te volgen en veilig te werk te gaan, zorg je ervoor dat de PV-installatie optimaal blijft presteren en een langere levensduur hebben. De beste periode om zonnepanelen met autoshampoo schoon te maken is in de lente. 

agri salderen BTW zonnepanelen 2023 zonnepanelen schoonmaken met autoshampoo

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?

Het is aanbevolen om je zonnepanelen tenminste één keer per jaar schoon te maken, en vaker als je in een gebied woont waar veel vuil, stof en insecten zijn. Het regelmatig schoonmaken van zonnepanelen met autoshampoo is een eenvoudige en effectieve manier om ervoor te zorgen dat je duurzame energie blijft opwekken.

Daarnaast is het aanbevolen om één keer in de vijf jaar een grondige onderhoudsbeurt uit te laten voeren door Zonnepanelen Brabant. Onze vakmannen van Zonnepanelen Brabant controleren alle onderdelen van de zonnepanelen-installatie of ze nog goed werken. En of alle kabels en bevestigingsmaterialen nog goed zijn aangesloten. Hierdoor weet je zeker dat je een optimale opbrengst behaalt met je zonnepanelen installatie. 

Profiteer je nog niet van duurzame zonne-energie en wil je zonnepanelen kopen? Lees dan ook eens ons blog over hoe weet ik of mijn dak geschikt voor zonnepanelen is. Vraag vervolgens een gratis offerte prijs zonnepanelen aan bij installateur Zonnepanelen Brabant. Heb je nog andere vragen bijvoorbeeld over de werking optimizer zonnepanelen, ook daarvoor kan je bij ons zonnepanelen bedrijf terecht.