kleinlogo-zonnepanelen

Zonnepanelen schaduw

Vraag nu informatie en vrijblijvende offerte aan

Zonnepanelen schaduw

Schaduw op zonnepanelen

Bij zonnepanelen plaatsen is zonnepanelen schaduw val een belangrijk aandachtspunt. Vooral schaduw van een pijpje, boom of dakkapel dient zoveel mogelijk voorkomen te worden. Schaduw op zonnepanelen heeft namelijk een negatieve werking op de opbrengst zonnepanelen. 

Het effect is vergelijkbaar met het dubbel vouwen van een tuinslang. Het zonnepaneel waar schaduw op valt, vermindert de opbrengst van de gehele PV-installatie. Zonnepanelen Brabant houdt bij het zonnepanelen installeren rekening met de zonnepanelen schaduw val.

Werpt een boom, schoorsteen of het dak van de buren een schaduw op jouw dak? Dan kan het rendement zonnepanelen tot 80% dalen indien jouw panelen in een serie zijn geschakeld. Bij parallelschakeling is er alleen impact op de panelen die in de schaduw liggen.

Zonnepanelen-schuindak-met-dakkapel-Roosendaal zonnepanelen op dak

Zonnepanelen Brabant

Lokale Specialist sinds 2008

zonnepanelen brabant Omvormer zonnepanelen

Zonnepanelen en schaduw

Invloed schaduw op zonnepanelen

Zonnepanelen en schaduw gaan niet goed samen. Een zonnepaneel in de schaduw plaatsen is geen goed idee. Hoe minder zon op een paneel valt, des te minder stroom er wordt opgewekt. 

Ondanks de prijsdalingen van de afgelopen jaren blijven panelen wel een investering. Het is daarom zonde om een de zonnepanelen te plaatsen waar ze weinig opbrengen. Logisch is dat je de zonnepanelen laat plaatsen waar ze meeste zon vangen. 

Er zijn wel heel wat situaties waar de zonnepanelen wel te maken hebben met schaduw. Zoals in vroeg ochtend, ’s avonds laat of in de wintermaanden tijdens de korte dagen. Het kan zijn der een schoorsteen net in de weg staat of de boom van de buren erg hoog is. 

De invloed schaduw op zonnepanelen is belangrijk om rekening mee te houden. Dit heeft namelijk wel invloed op jouw zonnepanelen opbrengst. Hoe minder schaduwval er is op het zonnepanelen dak, des te beter en des te meer rendement je behaalt. 

zonnepanelen brabant 500 14

Schaduw zonnepanelen

Lage opbrengst zonnepanelen

Ondanks dat je schaduw zonnepanelen niet helemaal tegen kan houden, zijn er ook oplossingen hiervoor. Zonnepanelen produceren gelijkstroom. Meestal zijn zonnepanelen in serie geschakeld. 

Indien er één zonnepaneel door schaduw minder stroom loopt, dan heeft dit effect voor alle andere zonnepanelen. Zogenaamde ‘by-pass-diodes’ die standaard in de zonnepanelen zitten verminderen dit probleem. Dat doen ze door de stroom een aantal beschaduwde cellen te laten omzeilen. 

Al met al zorgt schaduw op een deel van je zonnepanelen voor een lage opbrengst zonnepanelen systeem. Tijdelijke schaduw van bijvoorbeeld de vroege ochtenden in de winter, wanneer de zon laag staat. 

Dat is eigenlijk geen gegronde reden om minder panelen te installeren. Het verlies zal dan namelijk niet opwegen tegen de meeropbrengst van de rest van de dag. Of nog beter gezegd, de rest van het jaar. 

zonnepanelen brabant 8

Hoeveel zonnepanelen nodig

Berekenen hoeveel zonnepanelen nodig

De eerste oplossing is om te berekenen hoeveel zonnepanelen nodig zijn voor jouw huishouden. Wij berekenen hoeveel zonnepanelen nodig zijn op jouw dak en of we daardoor de schaduwval kunnen omzeilen.  

Als voorbeeld je wilt 12 zonnepanelen plaatsen. Twee daarvan liggen iedere dag gedurende een lange tijd in de schaduw van de schoorsteen. Dan kan het raadzaam zijn om deze 2 panelen weg te laten en simpelweg 10 panelen te installeren. Dan beperken de 2 extra panelen een paar uur per dag niet de opbrengst van de andere 10 zonnepanelen. 

Dit is vooral een oplossing als je geen extra kosten zonnepanelen wilt maken voor één van de andere oplossingen voor zonnepanelen schaduw. Zoals MMP Tracker, micro omvormer of power optimizers. De verhouding tussen kosten en opbrengst op jaarbasis kan soms beter uitpakken voor de PV-installatie van 10 panelen.

zonnepanelen brabant 500 13

MPP Tracker

String omvormer

Kies voor een omvormer zonnepanelen met meerdere MMP tracker. Een gewone omvormer wordt ook wel ‘string-omvormer’ genoemd. Op de string omvormer sluit je een aantal zonnepanelen in een serie aan. Als de omvormer meerdere MPP tracker heeft, kan je de zonnepanelen over 2 string omvormer verdelen in plaats van de rest van de panelen in een serie te leggen. 

Op deze wijze heeft de string zonder schaduw geen last van de string met schaduw. Deze oplossing is alleen geschikt als je veel panelen laat installeren. Denk hierbij aan 12 of meer zonnepanelen. 

Deze oplossing is relatief goedkoop, maar bij schaduw val ook minder precies. Waardoor de extra opbrengst lager is dan bij de andere oplossingen. De micro omvormer of power optimizers. Omvormers voor kleinere systemen van 8 zonnepanelen of minder hebben slechts één MPP tracker SolarEdge. Dan moet je sowieso kiezen voor een andere oplossing. 

zonnepanelen voor uw bedrijfspand

Micro omvormer

Zonnepanelen met micro omvormer

De oplossing voor zonnepanelen schaduw is het plaatsen van een micro omvormer. Ook wel micro inverter genoemd. Een micro omvormer is een volwaardige omvormer, maar dan heel compact en is geschikt voor slechts 1 zonnepaneel. De micro omvormer wordt direct aan de achterkant van het paneel bevestigd. 

Op deze wijze heb je geen serie geschakelde zonnepanelen. Daardoor hebben de zonnepanelen met micro omvormer geen last van elkaars schaduw. Extra voordeel met micro-omvormer is dat er geen gelijkstroom kabels over het dak en door je woning lopen. Tevens komt er binnenshuis geen omvormer. De panelen zijn volledig parallel geschakeld.

Je kunt zo ook de opbrengst van je systeem voor ieder zonnepaneel individueel bijhouden. Daardoor kun je een eventueel defect aan 1 zonnepaneel goed onderscheiden van geleidelijke achteruitgang van al je panelen. Omdat er geen centrale omvormer is blijft bij een defect aan 1 paneel of omvormer de rest van je systeem ongewijzigd presteren. 

Power optimizer

Optimizer zonnepanelen

De laatste jaren heeft de ontwikkeling van omvormer zonnepanelen niet stilgestaan. Naast de traditionele string omvormer zijn er innovatieve en veiligere omvormers op de markt gekomen. De meest innovatieve is de power optimizer zonnepanelen. Het bekendste merk van power optimizer is de SolarEdge optimizer en SMA omvormer. 

De optimizer is een regelaar waarbij ieder zonnepaneel afzonderlijk wordt geregeld en beveiligd. Een optimizer zonnepanelen wordt aangesloten tussen de bekabeling van de panelen. De optimizers zonnepanelen sluit je nog steeds in een centrale string omvormer aan in het huis. 

Bij pv power optimizer zit alleen de MPP-tracker aan de achterkant van het paneel. De zonnepanelen zijn dus nog steeds in serie geschakeld. De oplossing met power optimizers zonnepanelen is goedkoper dan de micro omvormer. Er geldt een minimale lengte van de string van 6 zonnepanelen. De levensduur van SolarEdge power optimizer is van hoge kwaliteit en gaan zeker 12 jaar mee.