kleinlogo-zonnepanelen

Zonnepanelen plat dak

Vraag nu informatie en vrijblijvende offerte aan

Zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen op plat dak

Het is mogelijk om zonnepanelen op plat dak of schuin dak te monteren. Voor de zonnepanelen plat dak is de ideale hellingshoek goed te bepalen met de beugels. Daarom is het rendement van de zonnepanelen vaak hoger dan bij een schuin dak. Een extra voordeel is ook dat de zonnepanelen niet goed zichtbaar zijn. 

Het voordeel van een plat dak is dat er veel flexibiliteit is wat betreft zonnepanelen plaatsen. Aangezien zonnepanelen gericht op het zuiden het meeste rendement opleveren, wordt er vaak voor gekozen om zonnepanelen op platte daken naar het zuiden te richten. 

Toch kunnen er ook redenen zijn om de zonnepanelen anders te plaatsen. Wanneer zonnepanelen met de dakrand mee worden geplaatst, passen er bijvoorbeeld meer zonnepanelen op het platte dak. Zonnepanelen Brabant geeft je advies over zonnepanelen plat dak. 

Zonnepanelen-afgerond-dak-woning-Bergen-op-Zoom
zonnepanelen-bedrijfsdak-roosendaal

Vergunning zonnepanelen

Vergunning zonnepanelen plat dak

Bij het plaatsen van een PV-installatie op plat dak is wellicht een vergunning zonnepanelen nodig. Is het gebouw waarop de panelen geplaatst worden een Rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument of ligt het gebouw in een Rijks beschermd stads- of dorpsgezicht, informeer dan bij jouw gemeente naar de vergunning.

Wanneer bovenstaande niet het geval is, kunnen de zonnepanelen zonder vergunning op een plat dak geplaatst worden. Wel geldt dat het zonnepaneel ten minste net zo ver verwijderd moet blijven van de dakrand als deze hoog is. Is het hoogste punt van de collector bijvoorbeeld 50 cm, dan moet de afstand tot de dakrand ook minimaal 50 cm zijn.

Zonnepanelen op dakkapel plaatsen wij niet. Dit heeft te maken met de grote randzone, waardoor veel ballast per paneel geplaats moet worden. Tussen de 200 en 300 kg. De meeste dakkapellen zijn hier niet op berekend. Meer weten over zonnepanelen plat dak? Neem contact met ons zonnepanelen bedrijf op. 

Zonnepanelen Brabant

Lokale Specialist sinds 2008

Zonnepanelen installeren

Montage materiaal zonnepanelen plat dak

Montage systemen zonnepanelen

Ons zonnepanelen bedrijf biedt voor iedere situatie een passende oplossing. Middels divers montage materiaal zonnepanelen plat dak. Er zijn veel mogelijkheden voor montage systeem zonnepanelen op plat dak. 

Zonnepanelen Brabant gebruikt een innovatief montage systeem zonnepanelen. Bij de installatie worden de panelen zo gemonteerd dat er een frame wordt gemaakt van profielen waar de panelen op rusten. De panelen worden in het frame geschoven en vastgeklemd. Daarbij wordt géén gebruik gemaakt schroeven. 

Wij plaatsen een underlayment plank, welke wordt bevestigd met schroeven aan de tengels en de dakconstructie. Hierdoor ontstaat een sterke constructie. De gehele PV-installatie wordt vervolgens aan het huis bevestigd.

zonnepaneel kopen

Montageframe zonnepanelen plat dak

Plat dak zonnepanelen

Bij de installatie gebruiken wij een montageframe zonnepanelen plat dak. De dakhaken worden aan de panlatten bevestigd. De hele installatie wordt hiermee aan het huis bevestigd. Bij slechte daken kan in de loop der jaren een pan breken, omdat er op één punt te veel druk wordt uitgeoefend door de dakhaak. 

Daarom is het van belang om vooraf het dak te beoordelen. Het platdak montageframe systeem wordt gekenmerkt door een korte installatietijd en hoge stabiliteit. De innovatieve technologie zorgt voor een snelle bouw en de slimme componenten vergemakkelijken de montage. 

Bij zonnepanelen installeren worden geen scherpe onderdelen gebruikt, waardoor beschadiging van de dakbedekking tot een minimum is beperkt. De basis van de steunen is versterkt door multifunctionele kruis versteviging om de stabiliteit van het systeem te maximaliseren.

zonnepanelen brabant Omvormer zonnepanelen

Montagehoek zonnepanelen

Montage zonnepanelen plat dak

De ideale montagehoek zonnepanelen is 35 graden indien de panelen gericht zijn op het zuiden. Indien bij montage zonnepanelen plat dak de panelen meer naar het westen of oosten worden gemonteerd is een kleinere montagehoek nodig. Dit om een goede opbrengst zonnepanelen te realiseren. 

Bij een oost-west installatie is een montagehoek van 10 graden gewenst. De zonnepanelen krijgen op deze manier meer zonuren. Dit betekent meer zonne-energie, waardoor ze meer opleveren. De benodigde tussenafstand speelt ook een grote rol bij het kiezen van de beste montagehoek. 

In veel gevallen is het interessant om een kleinere montagehoek te kiezen, waardoor er een extra rij zonnepanelen geplaats kan worden. De hellingshoek ligt meestal tussen de 10 en 15 graden. Hierdoor liggen de panelen relatief plat, waardoor de wind er minder vat op heeft, maar nog wel zodanig schuin dat eventueel vuil er door de regen vanzelf wordt afgespoeld.

Zonnepanelen Bosschenhoofd 500

Afstand zonnepanelen plat dak

Hoeveel afstand tussen zonnepanelen plat dak?

Afstand zonnepanelen plat dak tot de dakrand is van groot belang voor het veilig plaatsen van de zonnepanelen. Houd er bij platte daken ook rekening mee dat er voldoende afstand moet zijn tussen de zonnepanelen en de dakrand. Aan de dakrand kunnen windkrachten behoorlijk oplopen, waardoor de zonnepanelen zouden kunnen verschuiven. 

Daarom is de dakrand een zogenoemde no-go zone voor zonnepanelen. In de meeste gevallen is de no-go zone 0,5 tot 1 meter van de dakrand. Ga je dichter naar de dakrand toe, dan is er meer ballast nodig zijn. Wij maken in deze gevallen eerst een ballast berekening. Aan de hand van de berekende ballast kan bepaalt worden of het bouwkundig haalbaar is. 

Doorgaans komen er ballast gewichten van meer dan 200 tot 300 kg per zonnepaneel uit een dergelijke berekening. Zonnepanelen installeren kan liggend (landscape) of staand (portrait). In vrijwel alle gevallen worden zonnepanelen op een plat dak in landscape positie geplaatst.

Tussenafstand zonnepanelen plat dak

Schaduwval zonnepanelen

De juiste afstand zonnepanelen plat dak is belangrijk om de schaduwval van de rijen zonnepanelen onderling te voorkomen. Zonnepanelen kunnen op een plat dak onder een hoek geplaatst worden van 10 tot 30 graden. Hoe kleiner de hoek, hoe dichter de rijen zonnepanelen op elkaar mogen staan.

De juiste tussenafstanden zijn:
30 graden montage: 1,5 meter tussenafstand.
20 graden montage: 1,0 meter tussenafstand.
10 graden montage: 0,5 meter afstand.

Schaduwval van rijen onderling heeft een negatieve werking op de opbrengst zonnepanelen. Het is daarom van belang om de tussen afstand goed aan te houden bij montage zonnepanelen plat dak. Onze installateurs zonnepanelen Brabant zijn hiervan zeer goed op de hoogte.