Zonnepanelen opbrengst per maand

Wat is de zonnepanelen opbrengst per maand?

Nederland heeft een goede hoeveelheid zonuren gedurende het hele jaar, waardoor zonnepanelen voor particulieren een aantrekkelijke optie zijn voor duurzame energieopwekking. Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten qua zonnepanelen opbrengst per maand. 

Gemiddeld genomen levert een zonnepaneel per maand in Nederland ongeveer tussen de 35 en 50 kWh op, wat afhankelijk is van verschillende factoren. De opbrengst zonnepanelen wordt namelijk beïnvloed door onder andere de stand van de zon, weersomstandigheden, locatie van de panelen en schaduw. We geven toelichting op de zonnepanelen opbrengst van 12 panelen en wat je mag verwachten van de zonnepaneel opbrengst, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

zonnepanelen opbrengst per maand

Welke factoren beïnvloeden de opbrengst zonnepaneel per maand?

Geen enkele PV installatie levert dezelfde energie op. De opbrengst zonnepaneel per maand wordt namelijk beïnvloed door diverse factoren. Wat zijn de belangrijkste factoren die de opbrengst van zonnepanelen bepalen?

  1. Stand van de zon: De opbrengst van zonnepanelen is het hoogst wanneer de zonnestralen loodrecht op de panelen vallen. Dit betekent dat de opbrengst hoger is tijdens de zomermaanden en op momenten dat de zon hoog aan de hemel staat.
  2. Weersomstandigheden: De zonne-opbrengst wordt beïnvloed door weersomstandigheden zoals bewolking, regen en sneeuw. Bewolking kan de opbrengst verminderen omdat er minder zonnestralen op de panelen vallen. In de winter ligt de opbrengst gemiddeld 25% lager dan in de zomermaanden.
  3. Locatie van de panelen: Panelen die gericht zijn naar het zuiden en niet in de schaduw liggen, zullen meer zonnestralen opvangen en dus meer energie opwekken.
  4. Aantal zonuren: Het aantal zonuren verschilt per regio en seizoen. Meer zonuren betekent meer energieopbrengst van de panelen.
  5. Hellingshoek van de panelen: De hellingshoek van de panelen heeft ook invloed op de groene stroom opbrengst. Idealiter zou de hoek moeten worden aangepast aan de breedtegraad van de locatie, zodat de panelen het hele jaar door optimaal presteren. De meest ideale hellingshoek is 30 tot 40 graden, daarnaast is de ligging op het zuiden het beste.
  6. Buitentemperatuur: hoge temperaturen verminderen de prestaties van de zonnepanelen verminderen. Bij te hogere temperaturen is de efficiëntie van de panelen namelijk lager.
  7. Schaduw: schaduw kan de prestaties van zonnepanelen aanzienlijk verminderen. Zelfs een kleine hoeveelheid schaduw kan de opbrengst van het hele paneel verminderen.

Het is belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het bepalen van de opbrengst van zonnepanelen op de lange termijn en om ervoor te zorgen dat de panelen op de juiste locatie en hellingshoek worden geïnstalleerd om de opbrengst te optimaliseren.

Hoeveel energie produceren 12 zonnepanelen per maand?

De opbrengst van 12 zonnepanelen per maand varieert en is dan ook afhankelijk van verschillende de genoemde 7 factoren, zoals de stand van de zon, de weersomstandigheden en de locatie van de panelen. Over het algemeen geldt dat de maanden met de meeste zonuren, zoals juni en juli, de hoogste opbrengst hebben.

Gemiddeld genomen kan een zonnepaneel in Nederland per maand ongeveer tussen de 35 en 50 kWh opbrengen, afhankelijk van de genoemde factoren. Voor 12 zonnepanelen komt dat neer op een totale opbrengst van tussen de 420 en 600 kWh per maand.

Schaduw op zonnepaneel

Het is ook belangrijk om te weten dat de opbrengst van zonnepanelen kan worden beïnvloed door schaduw. Zelfs als slechts een klein deel van een zonnepaneel in de schaduw ligt, kan dit de opbrengst van het hele paneel verminderen. Zorg er dus voor dat je panelen op een locatie worden geïnstalleerd waar ze geen last hebben van schaduw.

Zonepanelen met micro omvormer zonnepanelen opbrengst per maand

Wat is de opbrengst zonnepanelen installatie?

Als je wilt weten wat de opbrengst van jouw specifieke zonnepanelen installatie is? Neem dan contact op met de zonnepanelen installateur Zonnepanelen-Brabant. Wij geven je gedetailleerde berekening van de verwachte opbrengst voor jouw specifieke PV installatie. Rekening houdend met de specifieke omstandigheden van je locatie.

Denk ook eens na over vogelwering zonnepanelen en liggen er panelen deels in de schaduw? Dan zijn zonnepanelen met micro omvormer een ware uitkomst. Laat de werkelijke opbrengst zonnepanelen door onze experts berekenen. Wil je hier meer informatie over, neem dan contact op met Zonnepanelen Brabant. En vergeet ook niet dat je vanaf 1 januari de afschaffing btw zonnepanelen 2023 geldt.