Optimaal rendement met zonnepanelen op het westen?

Je vraagt je misschien af of zonnepanelen op het westen zin hebben. Interessant genoeg, zonnepanelen op het westen kunnen nog steeds voordelig zijn. In dit artikel ontdek je hoe je ondanks de uitdagingen toch een goed rendement behaalt.

Zoek jij zonnepanelen in Breda? Of wil jij zonnepanelen kopen in Roosendaal? Met ons advies weet jij zeker dat je de juiste keuze maakt. Onze adviseur komt gratis bij je thuis voor een degelijk advies. Voor zonnepanelen in Brabant zit jij bij ons dus goed! Lees nu snel verder over zonnepanelen op het westen!

Zonnepanelen op het westen laten plaatsen een korte samenvatting

 • Zonnepanelen op het westen kunnen binnen 7 tot 8 jaar terugverdiend zijn, ondanks dat ze 5% tot 20% minder opbrengst hebben dan panelen op het zuiden. Dat maakt ze nog steeds een rendabele keuze voor veel huishoudens.
 • Een optimale hellingshoek en positionering van de zonnepanelen op het westen kan de opbrengst maximaliseren, vooral aan het einde van de dag wanneer de zon minder sterk is. Dit helpt om in de namiddag en vroege avond meer energie te verbruiken zonder afhankelijk te zijn van het net.
 • Het plaatsen van zonnepanelen op het westen levert voordelen op zoals lager energieverbruik in de avond, betere spreiding van opgewekte stroom over het elektriciteitsnet, en een verhoging van eigen gebruik van zelf geproduceerde energie.
 • Voor daken die niet ideaal gelegen zijn richting het zuiden, biedt een oost – westopstelling op platte daken een goede alternatieve strategie om zoveel mogelijk uit elke daglicht-uur te halen.
 • Een professionele dakcheck en advies van onze adviseur is belangrijk om te bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen op het westen en hoe je de beste resultaten kunt behalen met je installatie.

Zijn zonnepanelen op het westen rendabel? Of kan je beter panelen op het zuiden plaatsen?

Na het bespreken van de basis over zonnepanelen, is het tijd om te kijken of panelen gericht naar het westen een goede keuze zijn voor jou. Het klopt dat een paneel op het westen minder directe zonlicht krijgt dan op het zuiden.

Dit betekent dat ze iets minder energie kunnen opwekken gedurende de dag. Een belangrijk feit is dat zonnepanelen richting het westen 5% tot 20% minder opbrengst leveren dan die op het zuiden.

Zelfs met een lager rendement, is de investering in westelijk gerichte panelen binnen 7 tot 8 jaar terugverdiend.

Dit maakt ze nog steeds een rendabele keuze voor veel huishoudens. Vooral als je dak geen zuidelijke oriëntatie heeft, kunnen panelen op het westen nog steeds zorgen voor een aanzienlijke verlaging van de energierekening.

Bovendien vangen ze namelijk vooral ’s middags zon, wat goed kan zijn als je overdag niet thuis bent en meer energie verbruikt in de late namiddag of vroege avond.

Beste ligging en hellingshoek op het westen voor zonnepanelen

De ideale plaatsing van zonnepanelen op het westen hangt af van de hellingsgraad van je dak. Een perfecte hoek zorgt ervoor dat je het meeste uit de zonnestralen haalt, vooral aan het eind van de dag.

Invloed van richting en helling op de opbrengst en energieprijzen

Zonnepanelen op het westen zetten, levert anders stroom op dan bij plaatsing op het zuiden. Dit komt doordat de zon aan het einde van de middag anders schijnt. Jouw zonnepanelen vangen meer zonne-energie als ze richting de zon staan.

De hellingshoek speelt ook een grote rol. Een goede hoek zorgt ervoor dat jouw panelen optimaal de zonnestralen opvangen. Dit beïnvloedt hoeveel stroom je opwekt.

Ook de ligging van je dak is belangrijk. Als jouw dak meer naar het westen is gericht, vangt het in de namiddag meer zon. Maar, een dak op het zuiden is meestal beter voor de hoogste opbrengst van zonnepanelen.

Toch kunnen zonnepanelen op het westen nog steeds nuttig zijn, vooral als je meer stroom gebruikt als de zon ondergaat. Zorg ervoor dat je de juiste helling kiest om het meeste uit jouw panelen te halen, ongeacht of ze naar het westen of het zuiden kijken.

Vergelijking: Zonnepanelen op het zuiden versus westen

We vergelijken nu zonnepanelen op het zuiden met die op het westen. Hieronder staat een tabel die de belangrijkste verschillen laat zien.

Aspect Zonnepanelen op het Zuiden Zonnepanelen op het Westen
Rendabel Meer rendabel Minder rendabel
Opbrengst Hoger Lager
Terugverdientijd Korter Langer
Energiebesparing Groter Aanzienlijk, maar iets minder
Geschikt voor Optimale energieopwekking Huishoudens met energieverbruik in de namiddag

Jij wilt natuurlijk weten wat het beste werkt voor jouw huis. Op het zuiden gerichte panelen leveren meer energie op. Dit betekent een hogere opbrengst. Als jouw dak naar het westen wijst, maken zonnepanelen het nog steeds mogelijk om op je energierekening te besparen. Echter, de weg naar winst neemt meer tijd. Voor elk dak kan een unieke oplossing bestaan. Het combineren van oriëntaties zou ook een strategie kunnen zijn. Jouw specifieke situatie bepaalt de beste keuze.

Voordelen van zonnepanelen op het westen:

Zonnepanelen op het westen plaatsen biedt unieke voordelen. Deze keuze kan je meer opleveren dan u denkt.

 1. Lager energieverbruik in de avond: Zodra de zon naar het westen verhuist, blijven jouw zonnepanelen energie opwekken. Dit betekent dat je minder stroom van het net nodig hebt wanneer je thuis komt en apparaten zoals de vaatwasser inschakelt.
 2. Betere spreiding van opgewekte stroom: Doordat zonnepanelen op het westen later op de dag stroom produceren, draag je bij aan een gelijkmatiger gebruik van het elektriciteitsnet. Dit helpt pieken in vraag en aanbod te voorkomen.
 3. Verhoging van eigen gebruik: Met panelen gericht op het westen gebruik je een groter deel van de zelf geproduceerde energie direct in huis. Zo bespaar je meer omdat je minder afhankelijk bent van de energie die je anders tegen hogere kosten moet inkopen.
 4. Voordelig ondanks langere terugverdientijd: Ook al is de terugverdientijd langer in vergelijking met zuidgerichte panelen, zonnepanelen op het westdak zijn vaak ruim binnen een derde van hun levensspanne terugverdiend.
 5. Ideaal voor platte daken: Op een plat dak kun jij jouw panelen perfect positioneren voor een maximale productie door ze in een oost-westopstelling te plaatsen, wat ideaal is om zoveel mogelijk uit elke daglicht-uur te halen.

Elk van deze voordelen maakt duidelijk dat kiezen voor zonnepanelen gericht naar het westenen niet alleen haalbaar, maar juist ook extra gunstig kan zijn voor jouw situatie en bijdragen aan duurzame energieconsumptie thuis.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen op het westen?

Om te zien of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen op het westen, kun je een online zonnescan doen. Deze scan geeft snel inzicht. Jouw dak moet genoeg zonlicht krijgen, vooral aan het eind van de middag.

Schaduw van bomen of andere gebouwen kan de opbrengst verminderen. Het is ook belangrijk dat er genoeg ruimte is om de panelen te monteren.

Onze adviseurs kunnen je helpen om te bepalen of jouw dak optimaal gebruik kan maken van zonlicht aan het westen. Ze bekijken de helling en oriëntatie van het dak. Zo krijg je gratis advies op maat.

Na deze analyse weet je beter welke stappen je kunt zetten voor installatie.

Elk dak is uniek, en de beste manier om het potentieel te ontdekken is door professioneel advies.

Laten we nu kijken naar wat je kunt verwachten qua opbrengst en rendement van zonnepanelen op het westen.

De opbrengst en het rendement van zonnepanelen op het westen

Nu je weet of jouw dak geschikt is, vraag je je waarschijnlijk af wat zonnepanelen op het westen jou gaan opleveren. Zonnepanelen op een westelijk gericht dak leveren gemiddeld 20% minder energie dan panelen die naar het zuiden wijzen.

Dit komt omdat de zon aan het einde van de middag minder krachtig schijnt. Toch kun je met een slimme plaatsing, bijvoorbeeld door panelen ook op een plat dak in een oost-westopstelling te leggen, nog steeds een mooie hoeveelheid stroom opwekken.

De terugverdientijd van deze panelen is iets langer dan bij zuidelijke oriëntatie, maar valt vaak nog ruim binnen een derde van hun levensduur. Dit betekent dat je nog steeds kunt profiteren van gratis stroom nadat je de initiële kosten hebt terugverdiend.

Let wel, investeren in zonnepanelen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Je huis verduurzamen door te kiezen voor zonne-energie helpt om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen en maakt je onafhankelijker van dynamische energieprijzen.

Tips voor het plaatsen van zonnepanelen op het westen

Plaatsen van zonnepanelen op je dak gericht naar het westen vraagt om een speciale aanpak. Hier zijn enkele tips die je helpen het meeste uit jouw installatie te halen.

 1. Laat een professionele dakcheck uitvoeren. Onze adviseur kan bepalen of jouw dak sterk genoeg is voor de zonnepanelen en of er geen sprake is van schaduwval die de opbrengst kan verminderen.
 2. Kies voor zonnepanelen met een hoog piekvermogen. Deze panelen genereren meer stroom, zelfs wanneer ze minder direct zonlicht ontvangen in de namiddag.
 3. Overweeg een oost – westopstelling op platte daken. Deze opstelling laat toe om gedurende de hele dag energie op te wekken, wat leidt tot een stabielere productie.
 4. Maak gebruik van onze online zonnescan of vraag advies aan onze adviseur voor het optimaliseren van de ligging en hellingshoek. Wij kunnen je gratis adviseren over de beste positie van elk paneel om maximale energieopwekking te bereiken.
 5. Houd rekening met toekomstige ontwikkelingen zoals bomen die groeien of nieuwe gebouwen, die schaduw kunnen werpen op jouw zonnepanelen.
 6. Overleg met onze adviseur over het verdelen van zonnepanelen over verschillende zijden van het dak als dat mogelijk is, om pieken in energieproductie te voorkomen.
 7. Vraag gratis een gerichte offerte op maat aan. Zo krijg je niet alleen de beste prijs maar ook advies over subsidies, btw-teruggave en andere financiële voordelen.
 8. Informeer naar garanties en onderhoudsopties voor jouw systeem om zo lang mogelijk te genieten van jouw investering zonder onvoorziene kosten.

Deze tips helpen je bij het maken van geïnformeerde beslissingen omtrent het plaatsen van zonnepanelen gericht naar het westen, wat uiteindelijk zal leiden tot een hogere energieproductie en lagere elektriciteitsrekeningen.

Zonnepanelen op het westen een tussentijdse conclusie

Zonnepanelen op het westen bieden je toch een mooie kans op rendement. Zelfs als ze minder opleveren dan panelen op het zuiden, betekent dit niet dat je ze moet afschrijven. Jouw dak kan juist perfect zijn voor deze opstelling.

Met de juiste adviezen en een slimme verdeling over je dak haal je alsnog veel energie uit de zon. Vergeet niet, elke stap richting duurzaamheid telt en met zonnepanelen doe je zeker een goede zet.

Veelgestelde Vragen over zonnepanelen op het westen:

Kunnen zonnepanelen ook goed werken als mijn dak op het westen gericht is?

Ja, zonnepanelen op een dak dat naar het westen gericht is, kunnen nog steeds een hoge opbrengst leveren, vooral omdat ze ‘s middags en in de late namiddag veel zonlicht vangen.

Is het beter om zonnepanelen op het oosten of op het westen te installeren?

Zowel oosten als westen bieden voordelen voor de plaatsing van zonnepanelen. De keuze hangt af van jouw specifieke situatie, zoals de hoek en schaduwval op je dak. Zonnepanelen op het oosten vangen de ochtendzon, terwijl die op het westen meer zon in de namiddag vangen.

Hoeveel rendement kan ik verwachten van zonnepanelen die naar het westen zijn gericht?

Het rendement van zonnepanelen op het westen kan variëren, maar vaak bereiken ze tot 85% van de opbrengst van panelen die op het zuiden zijn gericht. Dit maakt ze zeker de moeite waard om te overwegen.

Wat zijn belangrijke voordelen van zonnepanelen installeren op een dak dat naar het westen is gericht?

Een belangrijk voordeel is dat je meer energie kunt opwekken in de late namiddag, wat handig kan zijn als jij meer energie verbruikt rond het middaguur en in de avonduren. Dit kan helpen om je energierekening te verlagen.

Kan ik nog steeds gebruikmaken van de salderingsregeling met zonnepanelen op het westen?

Ja, ongeacht de oriëntatie van het dak, kunt jij gebruikmaken van de salderingsregeling. Dit betekent dat je voor alle energie die je teruglevert aan het net, een vergoeding krijgt die de energiekosten verlaagt.

Zijn er speciale overwegingen bij het installeren van zonnepanelen op een dak op het westen?

Het is belangrijk om rekening te houden met de hellingshoek en eventuele schaduw die op het dak valt gedurende de dag. Onze specialisten kunnen je helpen bij het uitrekenen van de optimale configuratie voor jouw specifieke situatie om zo het hoogst haalbare rendement te bereiken.

Is het mogelijk om een optimaal rendement te behalen met zonnepanelen op het westen?

Ja, het is zeker mogelijk om een goed rendement te behalen met zonnepanelen die op het westen zijn gericht. Hoewel zonnepanelen op het zuiden de hoogste opbrengst genereren, kunnen zonnepanelen op het westen ook een significant rendement leveren, vooral in de namiddag wanneer de zon nog sterk is. Dit kan bijdragen aan een evenwichtige energieproductie over de dag.

Welke overwegingen zijn er voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak?

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is het belangrijk rekening te houden met de juiste hellingshoek en oriëntatie voor optimaal zonlicht. Daarnaast is het cruciaal om ervoor te zorgen dat er geen schaduw op de panelen valt. Installateurs kunnen de panelen zo plaatsen dat ze zowel naar het oosten en westen gericht zijn om de hele dag door energie te generen.

Kan ik de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen?

Ja, huiseigenaren in Nederland kunnen de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Dit kan een aanzienlijke besparing betekenen op de totale investering. Het is aan te raden om een professional te raadplegen of de website van de Belastingdienst te bezoeken voor de specifieke voorwaarden.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen laten plaatsen op zowel het oosten als het westen?

Zonnepanelen plaatsen gericht op zowel het oosten als het westen zorgt ervoor dat je dak de hele dag door energie kan opwekken. Dit leidt tot een meer constante energieproductie, wat vooral handig is voor huishoudens die gedurende verschillende tijdstippen van de dag energie verbruiken. Het helpt ook om de pieken in energieopwekking te verspreiden, wat gunstig kan zijn gezien de dynamische energieprijzen.

Hoe beïnvloedt de locatie van jouw dak de efficiëntie van zonnepanelen?

De locatie en oriëntatie van jouw dak zijn belangrijk voor de efficiëntie en het rendement van zonnepanelen. Daken die naar het zuiden gericht zijn, vangen over het algemeen meer zonlicht en genereren daardoor meer energie. Echter, met de juiste installatie kunnen ook daken op het oosten en westen een hoge opbrengst leveren. Het is belangrijk om onze adviseur te laten adviseren wat in jouw situatie de beste plek en oriëntatie is.

Waar moet ik op letten bij het vragen van een offerte voor zonnepanelen?

Bij het aanvragen van een offerte voor zonnepanelen is het belangrijk om naar een aantal zaken te kijken: de kwaliteit van de panelen, de garantievoorwaarden, de ervaring van de installateur en de geschatte opbrengst per jaar.

Hoe draagt het installeren van zonnepanelen bij aan het verduurzamen van mijn huis?

Het installeren van zonnepanelen is een effectieve manier om je huis te verduurzamen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, wat bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot doordat je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. Dit niet alleen goed voor het milieu, maar verlaagt ook je energierekening. Verder kan het de waarde van je woning verhogen en bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen zoals gesteld door Milieu Centraal.

Wat is de gemiddelde levensduur van zonnepanelen en hoe zit het met de opbrengst over tijd?

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen ligt gewoonlijk rond de 25 tot 30 jaar. Gedurende deze periode zal de opbrengst langzaam afnemen. Dit wordt de vermogensgarantie genoemd, waarbij de meeste fabrikanten garanderen dat de zonnepanelen na 25 jaar nog minstens 80 tot 85 procent van de originele opbrengst leveren. Regelmatig onderhoud en controle kunnen helpen de hoogst haalbare opbrengst te behouden.