Zonnepanelen kopen of wachten

Zonnepanelen kopen of wachten?

Zonnepanelen kopen, wanneer stap je in?

Zonnepanelen kopen of wachten? Wanneer is het moment dat je instapt om te investeren in duurzame energie. Zonnepanelen kopen vereist een investering. Een PV-systeem met 10 panelen kost ongeveer 4.300 euro. Hierbij is alles inbegrepen, installatie, omvormer, solar bekabeling en elektrische materialen voor de aansluiting. 

Sommige mensen vragen zich wellicht af hoe lang het duurt voordat je deze investering hebt terugverdiend en of het niet beter is om nog even te wachten met zonnepanelen op dak. De terugverdientijd zonnepanelen ligt op ongeveer 6 tot 7 jaar. Daarna is alle energie die je opwekt gratis. De enige kosten die je nog te wachten staan is na 10 jaar om de omvormer te vervangen. 

Deze kort terugverdientijd is zeer lucratief. Indien je het geld op de bankrekening laat staan, ontvang je nul procent rente. Het rendement van zonnepanelen op dak ligt tussen de 10 en 14%. Het is dus zeer verstandig om nu te investeren in zonnepanelen op je dak. Hoe langer je wacht, hoe meer geld je weggooit. 

Zonnepanelen kopen of wachten zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

De aanschaf van zonnepanelen verdien je in de loop der jaren vanzelf terug. Je bent namelijk minder geld kwijt aan de energie, waardoor je bespaart op de energierekening. Hoe lang het duurt tot je jouw investering terug hebt, kunnen onze adviseurs van Zonnepanelen Brabant uitrekenen. 

Allereerst kijken we wat jouw jaarlijkse energieverbruik is. Dan berekenen we het aantal panelen wat je nodig hebt en wat de daarbij behorende terugverdientijd is. De levensduur van zonnepanelen is al snel 25 jaar. De levensduur is echter langer dan de zonnepanelen terugverdientijd. Dit maakt het daarom interessante om nu te investeren in een PV-systeem

Met de huidige spaarrente leveren je zonnepanelen meer op dan geld op de bank. Bovendien bespaar je ieder jaar op de kosten van de energie rekening. Jouw woning wordt meer waard, je merkt minder van schommelingen in energie tarieven en je mag na aankoop de BTW zonnepanelen terugvragen. Dit scheelt je alweer 21% op de investering.

Daarnaast verlaag je de CO2-uitstoot. Dit zijn eigenlijk alleen maar voordelen. Dus waarom zou je nog wachten met zonnepanelen kopen?

Kosten zonnepanelen 

De prijs van zonnepanelen is in de afgelopen decennia flink gedaald. Doordat je de BTW zonnepanelen terugvragen kan, profiteer je direct van een voordeel van 21%. Hierdoor zijn de kosten zonnepanelen lager en is de terugverdientijd van zonnepanelen een stuk korter geworden. 

Afhankelijk van het merk en type kost momenteel 1 kilowattpiek (kWp) zonnepaneel tussen de 1.400 en 1.800 euro. De prijs van zonnepanelen zijn divers. Kies je voor hoogrendementspanelen dan ligt de prijs hoger dan een standaard zwart zonnepaneel. Daarnaast is ook de omvormer zonnepanelen een belangrijke factor voor de gehele installatie. 

De A-kwaliteit panelen zetten tezamen met de omvormer optimaal de zonne-energie om in groene stroom voor jouw woning of bedrijfspand. Gemiddeld kost een hoge kwaliteit PV-installatie van 10 zonnepanelen rond de 4.300 euro. Dit is inclusief installatie van het systeem. Wil je meer hierover weten of een offerte aanvragen? Dan kan je terecht bij Zonnepanelen Brabant, de specialist voor het installeren van zonnepanelen in Brabant. 

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak salderen zonnepanelen

Welke zonnepanelen koop ik?

Bij zonnepanelen kopen komen er een aantal zaken op je af. Wat zijn de beste zonnepanelen, wat is de garantie, welke omvormer kies ik, moet ik zonnepanelen verzekeren en hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen installeren en hoe duurzaam zijn zonnepanelen eigenlijk?

Je hoeft deze keuzes niet helemaal alleen te maken. Je vraag daarvoor altijd advies aan een gecertificeerde zonnepanelen installateur. Zoals Zonnepanelen Brabant. Onze adviseurs rekenen precies voor je uit hoeveel panelen je nodig hebt om jouw woning volledig van schone energie te voorzien. 

Heb je niet veel ruimte om het dak, dan zijn de hoogrendementspanelen zeer geschikt. Hiervan heb je er minder nodig om toch dezelfde hoeveelheid zonne-energie op te wekken. Voordat wij overgaan op zonnepanelen installeren, stellen wij een legplan op. Daarbij wordt rekening gehouden met jouw verbruik en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jouw woning te voorzien van voldoende zonne-energie. 

Een zonnepanelen legplan is een tekening van jouw dak met alle obstakels, zoals pijpjes, dakkapellen en dakramen. Vervolgens tekenen we de zonnepanelen in, waarbij we ook rekening houden met schaduw en esthetiek. Bij Zonnepanelen Brabant kan je terecht voor deskundig vakmanschap en deskundig advies op maat. 

Verschil poly of mono zonnepanelen

Je hebt ze vast wel zien liggen, de blauwe en zwarte zonnepanelen op de daken van huizen. Dit zijn de poly (blauw van kleur) en mono (zwart van kleur) panelen. Je vraag je wellicht af wat het verschil is tussen de poly of mono zonnepanelen. We leggen dit aan je uit. 

De twee meest verkochte zonnepanelen zijn polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen. Tussen deze twee soorten bestaan twee grote verschillen. Eerste verschil is dat poly een aluminium frame heeft en monokristallijne panelen een zwart frame. Doordat de mono zonnepanelen zwart van zichzelf zijn, zien de panelen op het dak er mooier uit. 

Poly of mono zonnepanelen kiezen ligt aan de toepassing. Heb je een schuin dak of een plat dak. Tussen beide panelen is ook een klein prijsverschil en de opbrengst prestaties zijn ook anders. 

zonnepaneel leggen

Poly zonnepanelen

De poly zonnepanelen behoren tot de eerste generatie panelen. Ze zijn blauw van kleur en het is de langst toegepaste techniek. Ze hebben ook de beste prijs per Wp, waardoor de investering lager is. Het poly zonnepaneel heeft een aluminium frame, welke iets minder mooi is in het zicht. Vanwege deze reden worden poly zonnepanelen vaker toegepast op een plat dak. Daar liggen de panelen uit het zicht. 

Mono zonnepanelen 

Monokristallijne zonnepanelen en het frame zijn zwart van kleur. Deze zijn esthetisch verantwoord. Ze leveren een beter rendement en er is een hoger paneelvermogen mogelijk, tot wel 400 Wp. Vanwege het strakke uiterlijk vallen ze minder op en worden dan ook toegepast op schuine daken. 

schuin dak

Doordat je een hoger Wattpiek per paneel kan kiezen, heb je minder zonnepanelen op je dak nodig om toch dezelfde energie op te wekken. Daarbij zeggende dat de prijs van een hoog vermogen paneel ook iets hoger ligt. 

Voor welk soort je moet kiezen, ligt natuurlijk aan jezelf. Bij Zonnepanelen Brabant kunnen we aan jou twee offerte geven en ook de terugverdientijd daarvan berekenen. Heb je een schuin dak? Dan adviseren wij altijd te kiezen voor de mono panelen. Deze zijn mooier en hebben een hoger rendement. 

Direct in zonnepanelen investeren

Maak de beslissing om nu direct in zonnepanelen te investeren. Het is namelijk echt tijd dat we overgaan naar slim investeren in duurzame energie. Bovendien heb je de investering al snel terugverdiend. Je mag de 21% BTW terugvragen bij de Belastingdienst. En vooralsnog kan je gebruikmaken van de salderingsregeling. Hoe werkt salderen zonnepanelen kan je in ons andere blog artikel lezen. 

Als je zonnepanelen wilt kopen, laat je dan altijd goed informeren over de mogelijkheden. Je wilt natuurlijk het beste voor jouw situatie. Panelen met een hoog rendement, de beste materialen, omvormer en de hoogste zonne-energie opbrengst. 

De efficiency van de zonnepanelen bepaalt hoe lang het duurt voor je de investering hebt terugverdiend. De terugverdientijd zonnepanelen speelt een belangrijke rol bij de keuze van zonnepanelen kopen. Hoe sneller je de investering terug hebt, hoe gunstiger dat voor je is.

Het paneel moet dan ook goed en snel energie opwekken. Daarom moet het efficiënt zonlicht opnemen. Kijk bij de prijs zonnepanelen altijd naar het aantal Wattpiek (Wp). Dit getal geeft namelijk aan hoeveel energie per m2 kan worden opgewekt. Dit verschilt per paneel. Op deze manier kan je de prijs zonnepanelen ook beter vergelijken. 

Verlies een aantal praktische zaken niet uit het oog. Zoals de afmetingen zonnepanelen, de beste opstelling en hoeveel panelen er eigenlijk op je dak passen. Hierbij helpt de zonnepanelen specialist jou natuurlijk. 

Voordelen van zonnepanelen 

De voordelen van zonnepanelen op je dak zijn groot. We sommen het nog even voor je op: 

– Makkelijke en snelle installatie. 
– Besparing op maandelijkse energielasten. 
– Onderhoudsvrij (1 keer per jaar). 
– Onafhankelijk van de jaarlijkse stijgende energie prijzen.
– Schone energiebron.
– Lange levensduur van 15, 25 tot 35 jaar.
– Woning stijgt in waarde.
– Hoog financieel rendement. 

Met zonnepanelen op dak stijgt de waarde van jouw koopwoning. Je energielabel stijgt tenminste met één stap, maar vaak zelfs met meerdere stappen. Met al deze voordelen kunnen wij onze vraag beantwoorden, zonnepanelen kopen of wachten? Wij zeggen investeer nu in zonnepanelen en profiteer van alle voordelen.