Zonnepanelen kopen in 2023: waar moet je dit jaar op letten?

Er komt veel kijken bij de aanschaf van zonnepanelen. Sommige mensen worden onzeker omdat ze door alle beschikbare informatie het overzicht kwijtraken? Zonnepanelen Brabant geeft je, 5 slimme tips. Ben jij van plan om dit jaar zonnepanelen te kopen? Dan weet je inmiddels al dat er best veel bij komt kijken en je meteen een verstandige keuze moet maken.

Welk zonnepaneel kies je bijvoorbeeld? En hoe belangrijk is een telefoon-app voor monitoring? Hoeveel zonnepanelen zijn, kijkend naar het stijgende gebruik van stroom, een verstandige keuze? Lees deze tips zodat jij goed beslagen ten eis komt en een goede keuze kunt maken uit alle opties. Na het lezen van dit artikel weet jij precies waarop je in 2023 moet letten bij de aankoop van zonnepanelen voor jouw dak.

Lees snel onze zonnige tips:

Oost-west is helemaal zo gek nog niet Wat gebeurt er met de data van jouw omvormer. Niet alleen de productgarantie is belangrijk Denk vooruit en houdt rekening met slimme sturing Maak het niet te moeilijk

Oost-west is helemaal zo gek nog niet

Het stroomverbruik in de Nederlandse huishoudens zal de komende jaren alleen maar verder stijgen. Houdt daar nu al rekening mee. Vroeger werden zonnepanelen met name op het zuiden van het dak geplaatst. De komende jaren het vaak een beter advies om juist te berekenen of je meerdere dakvlakken kunt gaan benutten. Omdat de salderingsregeling in de toekomst zal worden afgebouwd, is het namelijk steeds minder interessant om je zonnestroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Beter is het om de opgewekte zonnestroom direct in huis te gebruiken. Wanneer je zonnepanelen op het zuiden zijn gericht, zal jouw zonne-energie een piek hebben nabij het middaguur. Vaak is die opwekpiek zo hoog dat je meer stroom opwekt dan je op dat momentverbruik. Je levert dan stroom terug aan het elektriciteitsnet. Beter is het om jouw stroom te verdelen met bijvoorbeeld een oost-west systeem of gebruik van andere dakvlakken? Hiermee voorkom je een opwekpiek en verdeel je de zonnestroom over een groter deel van de dag. Hierdoor kun je een groter deel van de opgewekte stroom direct in je huis gebruiken.

Wat gebeurt er met de data van jouw omvormer

Wanneer je een wifi-netwerk gebruikt voor de monitoring van je omvormer, is je netwerk benaderbaar door hackers. Onlangs heeft een hacker honderden omvormers kunnen ontregelen doordat er online wachtwoorden van een omvormer fabrikant beschikbaar waren. Dat is natuurlijk niet wenselijk. Daarom is het slim om een netwerk te kiezen dat gebruikmaakt van 4G en waarbij je gegevens binnen de grenzen van Europa blijven.

Niet alleen de productgarantie is belangrijk

De prijs van zonnepanelen is niet alleen afhankelijk van de panelen en de omvormer zelf. Ook de installatie en de service is belangrijk. Daarbij is het soms lastig om een beroep te doen op afgegeven garanties. De leverancier waar je de zonnepanelen hebt aangeschaft is het aanspreekpunt bij garanties. Bestaat deze leverancier niet meer, of is de installateur failliet? Dan moet je direct aankloppen bij de producent. Maar hoe doe je dat als die fabrikant in China zit? Het is daarom verstandig om een Nederlandse installateur te kiezen die ruime ervaring heeft met het plaatsen van zonnepanelen. Ook is het belangrijk om na te vragen of de klantenservice goed te bereiken is. Kies ook een financieel gezonde leverancier met historie, die er over 20 jaar nog steeds bestaat, want zonnepanelen van goede kwaliteit gaan tegenwoordig heel lang mee.

Denk vooruit en houdt rekening met slimme sturing

De tijd dat je ongelimiteerd zonnestroom aan het elektriciteitsnet kon leveren is inmiddels al lang voorbij. Tijdens sommige delen van de dag kost dat zelfs geld. Het kan gelukkig slimmer. Dus wil je dat je zonnepanelen slim met de opwekking omgaan. Het systeem kan bijvoorbeeld zonnestroom opslaat in de batterij van je auto of doorsturen naar je warmtepomp.

In veel gevallen hebben mensen die mogelijkheden nu nog niet in huis. Toch is het verstandig hier nu al rekening te houden bij de aanschaf voor zonnepanelen. Het is dus belangrijk dat de omvormer geschikt is om in de toekomst een accu op te laden. Vraag jezelf dus goed af, hoe gaat het er voor mij uitzien in de toekomst.

Familie bij zonnepanelen met app

Zonnepanelen kopen? Maak het niet te moeilijk

De ontwikkelingen zitten tegenwoordig vooral in de zonnepanelen app met slimme software. Maak het ten aanzien van de installatie op je dak echter niet te moeilijk. Er zijn tegenwoordig steeds meer omvormers met optimizers verkrijgbaar. Dat is echt niet altijd niet nodig. Meer onderdelen betekend immers ook meer kans op storing. Bespreek met onze adviseur of dat systeem op jouw huis verstandig is.

Wil jij precies weten welke keuzes op jouw dak zorgen voor het maximale rendement? Maak dan direct een afspraak voor een gratis adviesgesprek.