Zonnepanelen in de winter

Zonnepanelen in de winter

Kunnen zonnepanelen in de winter kapot vriezen?

Zijn zonnepanelen in de winter bestand tegen lange vorstperiodes? In de winter daalt de temperatuur in Nederland nog wel eens onder het vriespunt. Deze vorstperiode kan lang aanhouden, wat voor effect heeft dit op de zonnepanelen op je dak? We gaan hier verder op in. 

Van zonnepanelen is bekend dat ze minder rendement opleveren wanneer ze te warm worden. Om goed te functioneren moet de temperatuur van de panelen onder de 25 graden Celsius blijven. De elektrische geleiding verloopt namelijk beter bij iets koelere temperaturen. 

Daarom is het voor de zomer belangrijk dat er voldoende ventilatie ruimte is tussen de zonnepanelen. Maar hoe zit dat in de winter, kunnen zonnepanelen in de winter kapot vriezen? En wat doet de opbrengst van zonne-energie als er een laag sneeuw op ligt? We gaan verder in op het rendement van zonnepanelen in de winter. 

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak in de sneeuw

Zonnepanelen en vorst, wat is de invloed?

Zonnepanelen en vorst beïnvloedt de opbrengst. In de winter zijn er een aantal zaken die voor minder opbrengst van zonne-energie zorgen. Een flink pak sneeuw kan de zonnepanelen op het dak bedekken. Hierdoor kan er minder goed energie worden opgeslagen. Daarnaast zorgt een ijslaag op de panelen voor een rendementsverlies. 

Belangrijk is om de ijslaag niet zomaar van de panelen te krabben. Hierdoor kunnen de panelen namelijk beschadigen, wat voor de rest van de levensduur gevolgen heeft. Wat betreft de ijs op zonnepanelen, dit werkt eigenlijk hetzelfde als ijsvorming op een ruit. 

IJskristallen zullen zich dus wel vormen op de zonnepanelen, maar de panelen kunnen niet kapot vriezen of barsten. Als zonnepanelen bevroren zijn, is geduld een schone zaak. Gooi geen heet water over de zonnepanelen en ga ook niet het ijs wegkrabben. Dit levert een beschadiging op en dat is niet waar je op zit te wachten. 

De beste oplossing bij ijs of sneeuw is af te wachten totdat de zon het ijs wegsmelt. Indien zonnepanelen schuin geplaatst zijn, zal het ijs en sneeuw er vanzelf makkelijk afglijden. Je kan daarnaast een handje helpen door een telescopische wisser te gebruiken of een telescoopsteel met zachte borstel. 

Invloed sneeuw op zonnepanelen

De opbrengst zonnepanelen is minimaal wanneer deze zijn bedekt met sneeuw. De invloed sneeuw op zonnepanelen is dan ook zeker aanwezig. Op de dagen dat de panelen bedekt zijn met sneeuw, vangen ze onvoldoende licht op en zullen ze weinig tot geen energie produceren. 

Zonnepanelen sneeuwvrij maken helpt de opbrengst weer te verbeteren. Echter op deze winterse dagen is de zonne-energie opbrengst toch al laag. Wij adviseren je om niet het gevaar om te zoeken om te proberen de zonnepanelen sneeuw vrij te maken. 

Ga met sneeuw of ijzel nooit het dak op. Dit is gewoonweg gevaarlijk en eigen veiligheid gaat boven de zonnepaneel opbrengst. Indien jouw zonnepanelen veilig te bereiken zijn, kan je ervoor kiezen om de zonnepanelen sneeuw vrij te maken. Bijvoorbeeld bij sneeuw op plat dak. 

Dit doe je met behulp van een zachte doek of zachte bezem. Gebruik nooit een harde borstel of andere schurende voorwerpen, deze kunnen de zonnepanelen beschadigen. Gebruik bij zonnepanelen sneeuwvrij maken ook nooit warm of kokend water. 

De sneeuw blijf niet eeuwig liggen op zonnepanelen. Neem daarom geen onnodige risico’s op ijzige en besneeuwde daken. Je kan beter wachten tot de zon schijnt, zodat de sneeuw smelt en van de zonnepanelen afglijdt. 

zonnepanelen sneeuw schoon

Rendement zonnepanelen winter

Het rendement zonnepanelen winter is uiteraard lager dan in de zomer. In de winter zijn de dagen korter en zijn er daardoor minder zonuren op een dag. Toch kunnen zonnepanelen in de winter een positieve invloed hebben op de prestatie van de zonnepanelen.

Vaak wordt gedacht dat een zonnepanelen bij hoge temperaturen beter presteert dan bij kou. Dit is niet helemaal waar, want warmer is namelijk niet altijd beter. Hoe feller het zonlicht, hoe beter de prestatie zonnepanelen is. Maar ook op een bewolkte dag wekken zonnepanelen energie op. Op een mooie winterse dag kan de zon ook heerlijk schijnen en daarmee zorgen voor voldoende zonne-energie. 

Het vermogen van een zonnepaneel wordt door de fabrikant gegeven op basis van een temperatuur van 25 graden Celsius. Op een warme zomerdag kan een zonnepaneel makkelijk 65 graden worden. Bij deze temperatuur lever je zo’n 20% in op opbrengst zonnepanelen. Grofweg is dit 0,5% per graad boven de 25°C. Het is dus van belang zonnepanelen zo koel mogelijk te houden en dat proces gaat in de winter vanzelf.

Uiteraard heb je in de winter minder opbrengst, omdat de dagen korter zijn en er minder zonlicht is. In de maand januari wekt een PV-systeem ongeveer 5% van de totale jaaropbrengst op. Dit percentage ligt in de zomermaanden juni en juli op 13%. Vanaf het moment dat jouw zonnepanelen op dak liggen, start je al gelijk met de besparing op de kosten van elektriciteit. 

Zonnepanelen aanschaffen in de zomer is dan ook een verstandige keuze. De beste periode voorzonnepanelen kopen is voordat de lente start, in april. Aangezien in mei, juni en juli de panelen de meeste energie opwekken. 

Een PV-installatie levert gemiddeld per jaar een rendement op van 10 tot 14%. Dit is veel meer dan de bank je aan rente kan geven. Overstappen naar groene energie is sowieso een verstandige keuze. 

Hoe snel verdien je zonnepanelen terug? Binnen 6 tot 7 jaar heb je de investering van een PV-investering al terugverdiend.  Slim investeren in duurzame energie levert je na de terugverdienperiode gratis stroom op. De enige kosten die je na 10 tot 13 hebt is de vervanging van de omvormer.

zonnepaneel sneeuw

Zonnepanelen sneeuwvrij maken of niet?

Moet je in de winter de zonnepanelen sneeuwvrij maken of kan je beter niets doen? Zonnepanelen Brabantraad om in de meeste gevallen niets te doen. De sneeuw zal vanzelf van de zonnepanelen afglijden zodra de temperatuur oploopt. 

Blijft de sneeuw toch een langere tijd liggen, omdat de kou aanhoudt. Dan kan je overwegen om de zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Doe dit alleen als je honderd procent zeker bent dat je dit op een veilige manier kan doen.

Het sneeuwvrij maken van het complete zonnepanelen systeem is vaak een hele klus. Mocht de sneeuw periode lang aanblijven, dan kan je eraan denken om een aantal zonnepanelen sneeuw vrij te maken. Zonnepanelen leveren minder energie op met een dik pak sneeuw.

Als je bijvoorbeeld bij een string van 12 zonnepanelen een aantal panelen sneeuwvrij maakt, zullen deze sneeuwvrije panelen voldoende spanning opwekken om de omvormer in gang te zetten. Als de omvormer aan gaat, loopt er stroom door de string bij zowel de besneeuwde als de sneeuwvrije panelen. 

Bij de besneeuwde panelen zal de stroom via de by-pass diodes lopen, waardoor de zonnepanelen iets opgewarmd worden. Dit helpt om de sneeuw te laten smelten en daarmee de resterende zonnepanelen sneller sneeuwvrij te maken.

Wanneer zonnepanelen reinigen? Zonnepanelen zijn vrijwel onderhoudsvrij. Aangeraden wordt om 1x per jaar, na de winterperiode, de panelen te reinigen. De maand april is hier een uitgelezen kans voor. Schonen panelen leveren gemiddeld 3% meer rendement op. Aanslag van mos en vuil dat is achtergebleven op de zonnepanelen vermindert namelijk de opbrengst.

 Mocht je nog vragen hebben over zonnepanelen in de winter of is onderhoud zonnepanelen nodig? Neem dan gerust contact op met Zonnepanelen Brabant. Onze experts staan je graag te woord.