Zonnepanelen geschikt
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Zodra je overweegt om te investeren in PV-installatie is het van belang om te weten of jouw dak voor zonnepanelen geschikt is. Je vraagt je af is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Zonnepanelen Brabant kan heel eenvoudig voor jou controleren of jouw dak geschikt voor zonnepanelen is.
Dit doen wij aan de hand van een gratis dakcheck. Bij het aanvragen van ene offerte zonnepanelen is de dakcheck inbegrepen. Middels speciale software kunnen wij op afstand jouw dak beoordelen. Wij zien gelijk de schaduwval door pijpjes, dakramen of dakkapellen.
De volgende stap is het maken van een zonnepanelen legplan waarbij wij rekening houden met verschillende richtlijnen en ook een aantal wettelijke regels. Bij het legplan zonnepanelen maken wij gebruik van lucht- en straatfoto’s. Dankzij de speciale 3D software kunnen wij jouw dak op de centimeter nauwkeurig meten en de zonnepanelen intekenen.


Zonnepanelen Brabant
Lokale Specialist sinds 2008


Dak geschikt voor zonnepanelen
Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?
Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen? Als blijkt dat jouw dak geschikt voor zonnepanelen is, dit naar aanleiding van de dakcheck en legplan gaan we over op de keuze van de PV-installatie. Het merk, de afmeting zonnepaneel, het aantal zonnepanelen en omvormer.
De zonnepanelen installatie is opgebouwd uit zonnepanelen, omvormer zonnepanelen, bevestigingsmaterialen, solar bekabeling en elektrische materialen voor zonnepanelen aansluiten. De omvormer is nodig om zonne-energie (gelijkstroom) om te zetten naar 230 volt wisselstroom.
Met zonnepanelen op dak ben je ook energieleverancier. Via de omvormer zonnepanelen lever je groene stroom aan je eigen zonnepanelen systeem en aan het elektriciteit net. Omvormer zonnepanelen aansluiten in de meterkast wordt vakkundig uitgevoerd door ons zonnepanelen bedrijf.
Bij maximaal 2 zonnepanelen van 2,25 Ampère mag je de omvormer zonnepanelen aansluiten op een stopcontact. Bij meer dan 2 panelen wordt een nieuwe kabel gelegd van de omvormer naar de groepenkast. In de meterkast wordt de omvormer op een eigen aardlekautomaat aangesloten.


Elektriciteitsmeter geschikt voor zonnepanelen
Is je dak geschikt voor zonnepanelen?
Nadat wij de zonnepanelen hebben geïnstalleerd ontvang je een oplever document van ons. Hierin staan alle gegevens die je nodig hebt om de zonnepanelen aan te melden. Volgens de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving is het aanmelden zonnepanelen verplicht. Je ontkomt dus niet aan het zonnepanelen registreren.
Zonnepanelen aanmelden bij energieleveren.nl kan je eenvoudig zelf verzorgen met de gegevens die in het opleverdocument staan. Zonnepanelen aanmelden bij energieleverancier is noodzaak. Zodra het complete zonnepanelen systeem is aangemeld controleert de netbeheerder of je elektriciteitsmeter geschikt voor zonnepanelen is.
Indien je geen geschikte energiemeter hebt, zoals een analoge meter met een draaischijf, ontvang je automatisch bericht van jouw netbeheerder waarin staat dat er een slimme meter wordt geplaatst. Dit is kosteloos. Weiger je eerst en installeer je later alsnog een slimme meter dan zijn de kosten voor eigen rekening.
Met de slimme meter ben je ook in staat om de te veel opgewekte energie terug te leveren aan het net waarvoor je een kleine vergoeding ontvangt. Op deze manier kom je in aanmerking voor de salderingsregeling. Wat is salderen? Salderen is de aftreksom van de energie die je hebt gebruikt minus de energie die je zelf hebt opgewekt.
Zonnepanelen geschiktheid dak
Geschikt dak voor zonnepanelen
Voordat je overgaat op de aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk om te weten of jouw dak voor zonnepanelen geschikt is. Onze adviseurs van Zonnepanelen Brabant kunnen voor jou berekenen of jouw dak voor zonnepanelen geschikt is. Ook kan je zelf de zonnepanelen geschiktheid dak bereken. Echter raden wij aan dit over te laten aan de experts.
Aan de hand van onderstaande vragen kan je zelf bepalen of je een geschikt dak voor zonnepanelen hebt. Zonnepanelen plat dak of schuin dak.
1. Ben je eigenaar van de woning?
Indien u geen eigenaar van de woning bent, maar huurt, dan dient u eerst toestemming te vragen aan de verhuurder. Is het jouw eigen dak, dan bepaal je dit zelf.
2. Is jouw huis een monument of beschermd stadsgezicht?
Gemeenten stimuleren het opwekken van duurzame energie. Echter indien u woning onder beschermd dorpsgezicht vals of een monumentaal pand is, dan dient u eerst navraag te doen bij de gemeente.
3. Beoordelen dak:
Hoe groot is het dakoppervlak en hoeveel zonnepanelen passen op het dak? En wat is de ligging en hellingshoek van het dak en van de panelen? Houd bij het zonnepanelen op plat dak rekening met de hellingshoek en de richting van de panelen. Het beste rendement zonnepanelen behaal je op het zuiden met een hellingshoek van 30 tot 40 graden. Bij een oost west opstelling kunnen de zonnepanelen nog steeds rendabel zijn, maar leveren zo’n 15 tot 20% minder op.
4. Is er schaduwval?
Bij zonnepanelen schaduw moet u rekening houden met minder opbrengst zonnepanelen. Vooral harde schaduw van bijvoorbeeld een dakkapel moet vermeden worden. Bij enig schaduwval kan het verlies in opbrengst nog gecompenseerd worden middels optimizers.
5. Wat is jouw energieverbruik?
Het aantal benodigde zonnepanelen op dak wordt mede bepaald door jouw energieverbruik. Je hoeft namelijk niet meer energie op te wekken dan je verbruikt. Voor te veel opgewekte energie krijg je maar een relatief lage vergoeding, wat niet rendabel is. Als je weet hoeveel energie je verbruikt, kan je eenvoudig het aantal zonnepanelen berekenen dat je nodig hebt.