Zonnepanelen eigen bedrijf
Zonnepanelen ondernemer
Met zonnepanelen eigen bedrijf zet je een belangrijke stap richting een fossielvrij leven. Verduurzaming van je bedrijf en je bespaart jaarlijks honderden euro’s op de energierekening. Bij zonnepanelen kopen maak je een belangrijke keuzen of je ze zakelijk of privé aanschaft.
De aanschaf van zonnepanelen verdien je gemiddeld in 7 jaar terug. Met de salderingsregeling is investeren nog aantrekkelijk. De stroom die je opwekt mag je wegstrepen tegen de energie die je weer afneemt. Voor de teruglevering krijg je hetzelfde tarief als dat je betaalt. De terugverdientijd zonnepanelen is met de salderingsregeling korter.
Bij aankoop van zonnepanelen kan je ervoor kiezen om zonnepanelen ondernemer te zijn. Heb je een eenmanszaak of ben je vennoot van een VOF, dan kan je de zonnepanelen ook op de zaak zetten. Dit is meestal voordeliger dan als je ze privé koopt. De enige voorwaarde die gesteld wordt is dat je tenminste 10% zakelijk gebruikt.


Regeling kleine ondernemers
Voordelen en nadelen KOR
De meeste particulieren die zonnepanelen kopen, maken gebruik van de regeling Kleine Ondernemers (KOR). Dit betekent dat je geen omzetbelasting hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. Oftewel je kan de 21% btw terugvragen. Voor de KOR regeling kan je kiezen als je niet meer omzet dan 20.000 euro per jaar draait.
Het voordeel is dat je slecht één keer een btw-aangifte doet, in plaats van ieder kwartaal. Dit scheelt in de administratie en je hoeft bovendien geen btw over de opgewekte stroom te betalen aan de Belastingdienst. Het nadeel is echter dat je daarna drie jaar geen btw bedrag mag aftrekken. Wil je de zonnepanelen uitbreiden dan kan je de btw niet terugvragen.
Als je niet deelneemt aan de KOR, ben je voor de Belastingdienst een gewone ondernemer. Dat betekent dat je elk kwartaal de btw-aangifte moet verzorgen. In deze aangifte geef je aan hoeveel btw je moet betalen over jouw stroom opbrengst, teruglevering minus gebruik.
Het voordeel van gewone ondernemer voor zonnepanelen eigen bedrijf is dat je de btw voor onderhoud, reparaties, vervanging van omvormer of extra zonnepanelen mag verrekenen met de btw die je moet betalen.


Zonnepanelen Brabant
Lokale Specialist sinds 2008


BTW zonnepanelen eenmanszaak
BTW terugvragen zonnepanelen eenmanszaak
Met een zonnepanelen eigen bedrijf ben je btw-plichtig. Je levert namelijk stroom aan het net. Je mag daarom de BTW terugvragen zonnepanelen eenmanszaak bij de aangifte omzetbelasting. Daarmee vervalt wel je eventuele recht op de Kleine Ondernemersregeling (KOR), waardoor je jaarlijks een forfait voor afdraagt.
Na ongeveer 10 jaar heb je per saldo meer forfait afgedragen dan je aan btw hebt terug ontvangen. Daarom is het verstandig om van te voren je goed te laten adviseren door Zonnepanelen Brabant wat het voordeligste voor jou is. Privé of zakelijk zonnepanelen aanschaffen.
Indien je de zonnepanelen aankoop op je eenmanszaak zet kom je in aanmerking voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dat is een extra aftrekpost van maximaal 28% van het geïnvesteerde bedrag. Dit gaat over de totaal factoor van zonnepanelen, de materialen en de installatie.
Daarvoor moeten de zonnepanelen wel als zogeheten roerend goed gelden. Bijvoorbeeld je valt in de 40% schaal van de inkomstenbelasting, dan krijg je maximaal 11,2% van het aankoopbedrag van de Belastingdienst terug. Daarnaast mag je de panelen in vijf jaar tijd afschrijven.


Aanmelden als ondernemer voor zonnepanelen
BTW terugvragen zonnepanelen ZZP
Als particulier met zonnepanelen op dak kan jij je aanmelden als ondernemer voor zonnepanelen. De belastingdienst ziet jou namelijk als een klein energiebedrijf. Ook al ben je in het dagelijks leven geen ondernemer. Het voordeel als ondernemer is dat je de btw terugvragen zonnepanelen ZZP kan.
Dit betreft de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Voorwaarde is wel dat de factuur van de zonnepanelen aanschaf en het energiecontract op dezelfde naam staat. Staat de factuur zonnepanelen op jouw naam en de elektriciteitsrekening op naam van je partner, dan kan je de btw niet terugvragen.
Voor ZZP’er geldt dat je al gezien wordt als ondernemer. Je kan dan kiezen of je het privé of zakelijk aanschaft. Laat je goed informeren door ons zonnepanelen bedrijf wat de beste keuze is. Soms kan het gunstiger uitvallen om de panelen privé aan te schaffen.
Binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar van wanneer je de PV-installatie hebt gekocht moet je aangifte doen. Anders loop je kan op een boete en dat wil je niet. Zorg ervoor dat je op tijd jezelf zal aanmelden als ondernemer voor zonnepanelen. Je geniet van 21% voordeel op de aanschaf van een compleet zonnepaneel systeem.
Belastingdienst zonnepanelen
Belasting teruggave zonnepanelen
Bij de belastingdienst zonnepanelen btw terugvragen is snel geld verdienen. Om de btw terug te kunnen vragen van de PV-installatie moet jij je eerst aanmelden als ondernemer bij de belastingdienst. Je kan daarbij gebruik maken van de Klein Ondernemers Regeling (KOR).
Het voordeel is dat je dan geen omzetbelasting, de 21% btw, hoeft af te dragen aan de belasting. En dat je maar 1x btw-aangifte hoeft te doen. Er kleeft wel één nadeel aan en dat is dat je daarna drie jaar lang geen btw meer kunt terugvragen. Voor bijvoorbeeld extra panelen of als je een eigen bedrijf start.
Wat de beste keuze is voor zonnepanelen eigen bedrijf kunnen de adviseurs van Zonnepanelen Brabant goed aan je uitleggen. In ieder geval profiteer je privé of zakelijk van 21% teruggave btw zonnepanelen.
Daarnaast geniet je met zonnepanelen op dak van een duurzaam leven. Je stoot geen CO2 uit en je heb de investering in 7 jaar al terugverdiend. Daarna geniet je dus van gratis groene stroom. Wil je meer weten over rendement zonnepanelen of hoe je in aanmerking komt voor subsidie zonnepanelen? Neem contact met ons op, we voorzien je van advies.