Zonnepanelen aanschaffen in de zomer

Zonnepanelen aanschaffen in de zomer 

In de zomer zonnepanelen aanschaffen of niet?

Zonnepanelen aanschaffen in de zomer is de beste keuze die je kan maken. De zomermaanden zijn namelijk hét moment wanneer je veel zonne-energie kan opwekken. Tijdens deze maanden maken jouw zonnepanelen op dak namelijk gebruik van de meeste zonuren. Daardoor kan je al jouw elektrische apparatuur energieneutraal gebruiken. 

In de zomer zonnepanelen aanschaffen of niet, is daarmee direct beantwoord. Schaf zeker zonnepanelen in de zomer aan. Je profiteert van lange dagen met veel zonuren. In de winter wekken zonnepanelen uiteraard ook zonne-energie op uit het directe en indirecte zonlicht. Maar dat de zomermaanden de meeste opbrengst generen is geen verrassing. 

In de maand januari wekt een PV-systeem ongeveer 5% van de totale jaaropbrengst op. Dit percentage ligt in de zomermaanden juni en juli op 13%. Vanaf het moment dat jouw zonnepanelen op dak liggen, start je al gelijk met de besparing op de kosten van elektriciteit. 

zonnepanelen aanschaffen in de zomer

Wekt een zonnepaneel alleen stroom op als de zon schijnt? 

Zonnepanelen houden natuurlijk van de zon. Maar het zijn eigenlijk gewoon panelen die licht omzetten in duurzame energie. Dit betekent dat een zonnepanelen niet alleen werkt bij directe zonnestralen, maar ook bij diffuus licht op een bewolkte dag. Hoe feller en intenser het licht, hoe meer stroom er door het PV-systeem wordt opgewekt. 

De opbrengst zonnepanelen kan per dag, maand en seizoen verschillen. Dit heeft onder andere te maken met de stand van de zon, de lengte van de dag en de buitentemperatuur. Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe intenser het licht. In de zomer staat de zon hoog en de winter relatief laag. Daardoor is het zonlicht in de zomer meer dan in het winterseizoen.

De lengte van de dagen speelt ook een rol bij het opwekken van zonne-energie. Tussen 21 september en 21 maart zijn dagen korter dan in de zomerse maanden. Precies in het midden van, op 21 juni beleven we de langste dag van het jaar. De periode van 21 maart tot 21 september is het beste seizoen voor zonnepanelen, want dan wordt de meeste energie opgewekt. 

Buitentemperatuur heeft invloed op opbrengst zonnepanelen

De buitentemperatuur heeft wel degelijk invloed op de opbrengst zonnepanelen. Alsmede de ligging van jouw dak en de schaduwval op de zonnepanelen. Veel mensen denken dat hoe warmer de dag is, hoe meer een zonnepaneel opbrengt. Dit is niet waar. 

Alleen warmte zorgt niet voor een positief effect in de opbrengst. Op een warme dag kan een zonnepaneel maar liefst 65 graden Celsius worden, wat veel te warm is voor een paneel. Dit levert vervolgens 20% minder opbrengst op. Dit komt omdat elektrische geleiding beter verloopt bij iets koelere temperaturen. 

Het is daarom belangrijk dat bij de installatie ook voldoende ventilatieruimte tussen de panelen zit. Wanneer de temperatuur bij de zonnepanelen hoger is dan 25°C heeft dit tevens een negatieve invloed op het rendement.

Zoals genoemd kan schaduwval ook van invloed zijn op de opbrengst van de zonne-energie. Indien zonnepanelen schaduw krijgen door bomen of een dakkapel bijvoorbeeld. Dan zie je dit terug in de opbrengst zonnepanelen. Deze is dan lager. Daarnaast worden de meeste zonnepanelen in een serie geschakeld. Dat betekent dat meerdere zonnepanelen met elkaar verbonden zijn. Daardoor wekken ze allemaal minder op bij schaduw. Ook daar heeft Zonnepanelen Brabant een oplossing voor. 

Een zonnepanelen optimizer zorgt ervoor dat de schaduw die op één van de zonnepanelen valt geen invloed heeft op de opbrengst van de andere zonnepanelen. Met een optimizer omvormer haal je dus het beste uit al jouw zonnepanelen op dak. Laat Zonnepanelen Brabant jouw dak bekijken en een aantrekkelijk offerte zonnepanelen voor de zomer opstellen.

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak

Verschil Poly of Mono zonnepanelen 

Welke zonnepanelen kies je als je in de zomer wilt investeren in een PV-systeem. De twee meest verkochte zonnepanelen zijn Poly kristallijn en Mono kristallijn zonnepanelen. Tussen deze twee soorten bestaan twee grote verschillen. Eerste verschil is dat Poly een aluminium uitstraling heeft en een Mono paneel een zwart frame.

Poly of mono zonnepanelen kiezen ligt aan de toepassing of je ze op een schuin of plat dak legt. Tussen beide panelen zit een klein prijsverschil en bovendien zijn de prestaties verschillend. We leggen je kort het verschil tussen poly en mono zonnepanelen uit. 

Een Poly zonnepanelen behoren tot de eerste generatie panelen. Ze zijn blauw van kleur en het is de langst toegepaste techniek. Ze geven een zeer goede prijs per Wp (Wattpiek) en zijn iets goedkoper in de aanschaf. Het poly zonnepaneel heeft een aluminium frame, welke minder mooi is in het zicht. Vanwege deze reden worden de panelen meestal alleen toegepast op platte daken, waarbij ze uit het zicht liggen. 

Mono zonnepanelen zijn zwart van kleur en hebben een strakker uiterlijk. Ze worden ook wel black panelen genoemd, omdat het frame ook mooi zwart is. Het oogt daardoor als één geheel. Ze leveren een beter rendement en er is een hoger paneelvermogen mogelijk, tot wel 400 Wp. Vanwege het mooie uiterlijk zijn ze minder opvallend en worden ze dan ook veel gezien op schuine daken. 

De verschillen van Poly of Mono zonnepanelen zijn klein. Momenteel is het mono paneel het meest verkochte paneel bij zonnepanelen Brabant. Puur op basis van uiterlijk en het hogere Wp vermogen kiezen de meeste consumenten voor dit type zonnepaneel. 

zonnepanelen schuin dak

Invloed van seizoenen

Bij zonnepanelen is de invloed van seizoen zeker aanwezig. De panelen werken namelijk op daglicht en in principe niet op temperatuur. Doordat de dagen in de winter korter zijn, heb je minder daglicht en dus minder energie opbrengst per dag. De opbrengst zonnepanelen december is minder dan de opbrengst in juni. 

In de winter ligt de opbrengst van zonnepanelen gemiddeld 25 procent lager dan in de zomer periode. Toch kan je in de winter prima zonnepanelen kopen. De PV-panelen liggen dan op tijd op je dak om de eerste lente zonnestralen om te zetten naar groene stroom. 

De ligging van jouw dak is van invloed op de zonnepanelen opbrengst, zowel in de zomer als in de wintermaanden.. Heb je een plat dak of een schuin dak. Valt er schaduw op of niet. Het zijn allemaal factoren die meespelen in de zonnepanelen opbrengst. 

Wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact op met de experts van Zonnepanelen Brabant. Wij geven ook antwoord op de vraag is mijn dak geschikt voor zonnepanelen. In ons magazine kom je meer te weten over zonnepanelen. Zoals hoe duurzaam zijn zonnepanelen nu eigenlijk en hoe kan je na aankoop de BTW zonnepanelen terugvragen