Zelf bekabeling zonnepanelen aanleggen

Waaraan denken bij zelf bekabeling zonnepanelen aanleggen

De juiste bekabeling zonnepanelen moet aanwezig zijn, voordat de panelen op je dak geïnstalleerd kunnen worden. Veel particulieren kiezen ervoor om delen van het kabeltracé zelf al aan te leggen voordat de installateur komt. Dan moet je natuurlijk wel begrijpen wat je doet. In ons blog bespreken we de belangrijkste punten bij zelf bekabeling zonnepanelen aanleggen.

Hoe ziet het elektriciteitsnet eruit?

Het elektriciteitsnet is een complex systeem. We zullen ons best doen om het in het kort te beschrijven. Het net is verdeeld in drie secties: hoog-, midden en laagspanningsnet. Consumenten gebruiken het laagspanningsnet, welke in principe beveiligd is tot 230 volt met een toegestane fluctuatie van 10%. Is de spanning groter dan 253 volt? Dan schakelt bijvoorbeeld de omvormer zichzelf uit, waardoor de zonnepanelen op dak geen stroom meer aan je leveren. Dit is ter bescherming van de PV installatie.

Wanneer schakelt de zonnepanelen omvormer uit?

omvormers voor zonnepanelen etten leur

Wanneer de zonnepanelen omvormer zichzelf uitschakelt, kan je geen groene stroom meer opwekken. Dit is natuurlijk vervelend, want je wilt juist duurzaam zijn en profiteren van goedkope opgewekte stroom. De kans dat de omvormer zich uitschakelt, hangt van een aantal factoren af.

1. Aantal zonnepanelen in de omgeving

Woon je in een buurt waar veel huizen zonnepanelen op dak hebben? Dan is de kans groter dat het elektriciteitsnet daardoor overbelast raakt. Bijvoorbeeld op een zomerse dag waarop de zonnepanelen opbrengst hoog is maar het verbruik laag. Zijn in jouw buurt maar weinig mensen die een PV-installatie hebben, dan is de kans op overbelasting op deze piekdagen aanzienlijk kleiner.

2. Eigen energieverbruik

Het eigen verbruik van de energie speelt ook rol bij de kans op het uitvallen van de zonnepanelen omvormer. Wek je veel groene stroom op, maar gebruik je deze niet? Dan is de kans op uitval van de omvormer groter vanwege een verhoogde belasting van het laagspanningsnet.

3. Spanning van PV-installatie

Een PV-installatie zou idealiter minder dan 1% kabelverlies moeten hebben. Echter wanneer een kabel niet de juiste diameter of lengte heeft, leidt dat tot meer kabelverlies en spanning, waardoor de kans toeneemt dat de omvormer uitschakelt. Daarom is de keuze van de juiste bekabeling zonnepanelen zeer belangrijk.

Welke zonnepanelen bekabeling heb ik nodig?

Voor de PV-installatie moet je de juiste zonnepanelen bekabeling kiezen. Er zijn namelijk twee soorten kabeltrajecten:
1. DC bekabeling zonnepanelen (gelijkstroom): bekabelingstraject tussen de omvormer en de panelen.
2. AC bekabeling zonnepanelen (wisselstroom): traject tussen de meterkast en de omvormer.

bekabeling zonnepanelen

Om zoveel mogelijk kabelverlies te beperken, dienen kabels in beide trajecten korter te zijn dan 20 meter. Dit is een belangrijk punt om te onthouden.

De DC bekabeling zonnepanelen wordt altijd aangelegd door de monteurs van Zonnepanelen Brabant, wanneer je bij ons de PV installatie koopt. Je hoeft je daar dus geen zorgen over te maken. Wel wordt algemeen afgesproken dat de AC kabels vooraf door de huiseigenaar wordt aangelegd.

Zonnepanelen installatiebedrijf Brabant

Zonnepanelen installatiebedrijf Brabant heeft eigen vakkundige monteurs. Wij zijn bij de installatie altijd jouw eerste aanspreekpunt, ook als er eventuele defecten zijn. Voor zonnepanelen plaatsen is onze jarenlange ervaring een groot pluspunt.

In de afgelopen jaar zijn er meerdere keurmerken en normeringen opgesteld. Volgens deze normen werken onze deskundige installateurs, SEI erkend installateur en VCA gecertificeerd. Veiligheid staat bij ons zonnepanelen installatiebedrijf dan ook altijd voorop.

zonnepanelen installatiebedrijf

Voordat wij overgaan tot zonnepanelen installeren tekenen wij een legplan. Hierin is de opbrengst zonnepaneel opgenomen, alsmede de kosten zonnepanelen. Aan de hand van het legplan worden de panelen op het dak geplaatst.

Wil je meer weten over de bekabeling zonnepanelen aansluiten? Neem dan contact op met installateur Zonnepanelen Brabant, de specialist in zonne-energie in regio West-Brabant. Je kan ook een bezoek brengen aan ons hoofdkantoor in Oud-Gastel voor zonnepanelen kopen.