Werking optimizer zonnepanelen 

Werking en functie van optimizer zonnepanelen 

Een optimizer zonnepanelen is een belangrijk onderdeel van elk PV-installatie op dak. Het helpt namelijk om de efficiëntie van de zonnepanelen te verbeteren. Wat vervolgens ervoor zorgt dat de zonnepanelen-installatie beter presteert, zelfs onder ongunstige omstandigheden. We leggen je hoe een zonnepanelen optimizer werkt, wat het precies is en wat het doet.

Wat is een optimizer voor zonnepanelen? 

optimizer zonnepanelen

Een optimizer voor zonnepanelen is een klein apparaat dat tussen de panelen en de omvormer wordt geplaatst. Het wordt aangesloten op de standaard bekabeling van de zonnepanelen en op de centrale omvormer. Het werkt als een soort regelaar die ervoor zorgt dat elke zonnepaneel afzonderlijk optimaal werkt. En wordt ook wel een power optimizer genoemd. Het apparaat heeft ingebouwde technologieën waarmee de spanning en stroom van elk zonnepaneel afzonderlijk wordt geoptimaliseerd. Hierdoor haal je optimaal rendement uit het PV-systeem.

Hoe werkt een optimizer zonnepanelen?

Een optimizer zonnepanelen werkt door het optimaliseren van de output van elk afzonderlijk zonnepaneel. Normaal gesproken zijn zonnepanelen in serie geschakeld en werken ze als één geheel. Dit betekent dat als één paneel minder presteert dan de andere, dit de prestaties van het hele PV-systeem beïnvloedt. Optimizers lossen dit probleem op door elk paneel afzonderlijk te optimaliseren.

Het apparaat werkt als volgt. Ten eerste meet de optimizer de stroom en spanning die elk paneel produceert. Dit gebeurt via ingebouwde sensoren die de gegevens verzamelen en naar de optimizer sturen. Vervolgens past de optimizer de spanning en stroom van elk paneel aan om ervoor te zorgen dat ieder paneel een maximaal vermogen produceert. Dit wordt gedaan door middel van een DC-DC-converter, die de spanning van elk paneel aanpast aan de optimale spanning voor de omvormer.

Wat doet een optimizer bij zonnepanelen?

wat doet een optimizer bij zonnepanelen

Een optimizer bij zonnepanelen doet veel meer dan alleen het optimaliseren van de prestaties van elk paneel. Het helpt ook om de levensduur van het systeem te verlengen en vermindert de kans op storingen en schade. Dit komt doordat de power optimizer het systeem beschermt tegen overbelasting en oververhitting. Bovendien zorgt het apparaat ervoor dat elk paneel alleen de stroom produceert die het nodig heeft, waardoor het risico op beschadiging en slijtage verminderd.

Een ander voordeel van een optimizer bij zonnepanelen is dat het de prestaties van het systeem verbetert bij minder gunstige omstandigheden. Dit kan zijn wanneer er schaduw op een deel van het systeem valt, of wanneer er sneeuw of vuil op de panelen ligt. Omdat elk paneel afzonderlijk wordt geoptimaliseerd, kan het systeem nog steeds goed presteren, zelfs als er een probleem is met één paneel. 

Ten slotte helpt een optimizer voor zonnepanelen ook bij het opsporen van problemen in het PV-systeem. Het apparaat heeft namelijk monitoring functies waarmee de prestaties van elk paneel nauwkeurig wordt bijgehouden. Hierdoor kan snel een probleem met een paneel worden opgemerkt en opgelost voordat het probleem verder escaleert.

Wel of geen optimizer kopen?

Wanneer er veel schaduwval is op één of meerdere panelen door objecten in de omgeving (pijpjes, bomen, dakkapel) en wanneer de instralingshoek verschillend is, dan is het aan te raden om te kiezen voor een optimizer zonnepanelen. 

Een optimizer voor zonnepanelen is een belangrijk onderdeel van een zonnepanelen-installatie. Het helpt namelijk om: 

  • de efficiëntie van het systeem te verbeteren, 
  • vermindert de kans op storingen en schade, en
  • levert zelfs bij minder gunstige omstandigheden nog steeds goede prestaties.
  • spoort problemen in het systeem op. 
montageframe zonnepanelen plat dak

Wil je zonnepanelen kopen, dan is het zeker de moeite waard om te overwegen om ook een optimizer aan te schaffen. Ondanks dat het wel iets meer kost, verhoogt het op de lange termijn de efficiëntie van het systeem en verlengt het ook de levensduur. Bovendien draagt het ook bij aan een hogere zonne-energie opbrengst. Dit betekent dat je meer geld bespaart op de energierekening en tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Wil je meer nieuws en informatie lezen over zonnepaneel? Houd dan Zonnepanelen-Brabant in de gaten. Geregeld schrijven we namelijk nieuwe blogs met nieuwtjes en tips over zonnepanelen kopen, plaatsen en onderhouden. Zoals hoe weet ik of mijn dak geschikt voor zonnepanelen is en bekijk ook de 7 tips bij zonnepanelen vergelijken. Meer weten? Neem contact op met Zonnepanelen Brabant.