Wat zijn concentratie en organische zonnepanelen

Concentratie en organische zonnepanelen

Wat zijn concentratie en organische zonnepanelen eigenlijk? Concentratie zonnepanelen absorberen de zonnestralen via een spiegelsysteem. Organische zonnepanelen maken gebruik van organische materialen om de zonne-energie om te zetten naar elektriciteit, zoals polymeren.

Er zijn verschillende soorten panelen beschikbaar met elk hun eigen voor- en nadelen. Zoals kosten, duurzaamheid, efficiëntie en opbrengst. De meest bekende zijn de panelen die op de daken liggen van particulieren woningen. Dit zijn monokristallijne, polykristallijne en amorf siliciumpanelen. Echter naast deze technologie zijn er dus ook concentratie en organische zonnepanelen op de markt te verkrijgen. We leggen je uit wat dit voor soort zonne panelen zijn.

zonnepanelen aanschaffen zomer organische zonnepanelen

Wat zijn concentratie zonnepanelen?

Concentratie zonnepanelen (CSP) zijn een soort panelen die de zonnestraling concentreren op een specifiek punt, in plaats van direct op fotovoltaïsche cellen. Dit gebeurt meestal met behulp van een spiegelsysteem, dat de zonnestraling richt op een specifiek punt waar de opgewekte energie dan wordt opgevangen. Deze opgevangen energie kan worden opgeslagen in een warmte-opslagsysteem en later worden gebruikt om elektriciteit op te wekken met behulp van een thermische motor.

Wat zijn organische zonnepanelen?

Organische zonnepanelen zijn panelen die gemaakt zijn van organische (koolstofhoudende) materialen zoals polymeren in plaats van silicium. Omdat deze materialen veel dunner en flexibeler zijn dan silicium, kan dit gemakkelijker worden verwerkt en op grote schaal worden geproduceerd. Dit is een relatief nieuwe technologie, welke nog in ontwikkeling is. Momenteel hebben deze panelen een lager rendement in vergelijking met een traditioneel paneel.

Voordelen organische en concentratie zonnepanelen

Het grootste voordeel van concentratie zonnepanelen is dat ze meer efficiënt zijn en in staat zijn om meer energie op te wekken in vergelijking met traditionele panelen. Omdat ze gebruik maken van een spiegelsysteem, wordt de zonnestraling geconcentreerd op een klein oppervlakte waardoor de opbrengst per oppervlakte groter is.

zonnepanelen voor melkveehouders

Een organisch zonnepaneel is voornamelijk vanwege het gebruik van dunne en flexibele materialen interessant voor toepassingen waar de traditionele panelen te groot of te zwaar zijn. Ook zijn ze goedkoper te produceren. En zijn daardoor goedkoper in de aanschaf.

Wil je meer nieuws en informatie lezen over PV-installatie, zonnepaneel en duurzame energie? Houd dan Zonnepanelen-Brabant in de gaten. Geregeld schrijven we nieuwe blog met nieuwtjes en tips over zonnepanelen kopen, plaatsen en onderhouden. Zoals hoe werkt een zonnepaneel. En vergeet ook niet dat je vanaf 1 januari de afschaffing btw zonnepanelen 2023 geldt. Meer weten? Neem contact op met Zonnepanelen Brabant.