Wat moet je weten over zonnepanelen

Overweeg je zonnepanelen, wat moet je weten over zonnepanelen?

Zonnepanelen overwegen is een goede start, want zodra de panelen op je dak liggen start je gelijk met het opwekken van groene stroom. Een duurzame investering die je binnen enkele jaren al terugverdient. Maar na de zonnepanelen plaatsen, komen er nog een aantal zaken op je af. Wat moet je weten over zonnepanelen, we leggen de belangrijkste onderwerpen aan je uit. 

Wat moet je weten over zonnepanelen

Kleine energieleverancier met zonnepanelen op dak

Zodra de zonnepanelen op je dak geïnstalleerd zijn, beginnen ze energie op te wekken. Je kunt de opgewekte energie meteen gebruiken of terugvoeren naar het elektriciteitsnet. Als je gecreëerde energie teruglevert aan het elektriciteitsnet, ben je een kleine energieleverancier. Om in aanmerking te komen voor de terugleververgoeding zonne-energie moet je eerste de zonnepanelen aanmelden bij energieleverancier. 

De registratie doe je eenvoudig bij energieleveren.nl, dit is gratis maar wél verplicht. Zodra Zonnepanelen Brabant klaar is met zonnepanelen installeren ontvang je van ons een opleverdocument met alle gegevens die je nodig hebt voor zonnepanelen aanmelden. 

Verricht de registratie tijdig, want indien je de zonnepanelen niet op tijd aanmeldt kan de energieleverancier de terug levering niet verwerken. Als ook geen vergoeding voor het salderen met je verrekenen. De salderingsregeling zonnepanelen zou tot 2021 blijven, maar is inmiddels verlengd naar 2025. Na deze datum wordt gestart met salderen afbouwen. De einddatum van de salderingsregeling is tot en met 2030. 

Monitoren van zonnepanelen opbrengst

De meeste bezitters van zonnepanelen zijn geïnteresseerd in hoeveel elektriciteit hun panelen opwekken en hoeveel geld ze daarmee besparen. De omvormer van je zonnepanelen registreert de opbrengst zonnepanelen. Deze zonne-energie kan je door de omvormer zonnepanelen gelijk in huis gebruiken. 

Onder andere zijn SolarEdge, SunPower, SolarWatt omvormers verkrijgbaar bij Zonnepanelen Brabant. Deze fabrikanten hebben een mobiele app die informatie en graphics geeft over de zonnepanelen opbrengst. De apps zijn gratis te downloaden in de Apple App Store of de Google Play Store. 

Aankoop Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak

Zonnepanelen BTW teruggave

Als je zonnepanelen koopt, kun je als particulier de BTW op de panelen en de installatie terugvragen. De BTW is terug vorderbaar omdat de belastingdienst je beschouwt als een kleine onderneming die elektriciteit levert. Zonnepanelen Brabant kan je helpen bij de de zonnepanelen BTW teruggave. 

Is dit je tweede aankoop van zonnepanelen, en wil je de BTW terugvragen? Dat is niet altijd mogelijk. Het wordt bepaald door het jaar waarin je de BTW op de vorige installatie van zonnepanelen terugvroeg en het kleine bedrijfsplan. Je moet ook onderzoeken of het beter is om je uit te schrijven als klein bedrijf of om ingeschreven te blijven. Je belastingadviseur kan je hierbij helpen. 

Vanaf 2023 zijn de plannen van de overheid om een nul-tarief BTW zonnepanelen te rekenen voor particulieren. Dit betekent dat je gelijk de BTW niet hoeft te betalen, in plaats van het nu terug te vragen. Deze maatregel wil het kabinet invoeren, omdat de procedure voor zonnepanelen BTW teruggave niet optimaal benut wordt. Mensen vinden het soms lastig om alles papieren in te vullen, waardoor de zonnepanelen BTW niet terugvragen. Een gemiste kans voor de verduurzaming en energietransitie, vindt het kabinet.

Gemeentelijke zonnepanelen subsidie

Een PV-installatie voor particulieren komt niet in aanmerking voor een landelijke zonnepanelen subsidie. Echter beslist elke gemeente zelf of ze al dan niet steun verleent bij zonnepanelen kopen. Als een gemeente duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, kan ze ervoor kiezen zonnepanelen te subsidiëren, eventueel in combinatie met andere energiebesparende maatregelen. 

Als je nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden in je gemeente, kun je gemakkelijk de SVN website bezoeken om te zien welke stimuleringsprogramma’s in je omgeving beschikbaar zijn. Informeer dan bij je gemeente om te zien of je voor een stimuleringsprogramma in aanmerking komt. 

Voor bedrijven zijn er wel diverse subsidie mogelijkheden, zoals de SDE+ subsidie, waarmee je bijna 90% van de investering vergoed krijgt. Zakelijke kleingebruikers maken ook gebruik van fiscaal voordeel zonnepanelen. Zoals EIA (Energie-InvesteringsAftrek) waarbij je 45,5% van de investeringskosten kan aftrekken van de fiscale winst. En de KIA (KleinschaligheidsInvesteringsAftrek) waarbij 28% aftrek wordt toegepast. Tevens mag je de investering in zonnepanelen in 5 jaar afschrijven.

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak

Garantie zonnepanelen, installatie en omvormer

De installatie van zonnepanelen door Zonnepanelen Brabant wordt geleverd met een volledige garantie. De garanties op het zonnepanelen systeem zijn een indicatie van de kwaliteit. Hierbij is er onderscheid in fabrieksgarantie, vermogensgarantie en garantie op het installatiewerk. De fabrieksgarantie ligt tussen 10 tot 15 jaar, afhankelijk van welk merk en vermogen. De vermogensgarantie varieert tussen de 25 jaar en 35 jaar. Bij Zonnepanelen Brabant ontvang je ook een garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. 

Leverancier zonnepanelen Brabant heeft alles onder één dak. De levering van de panelen en de totale zonnepanelen installatie. Om het voor jou makkelijker te maken heeft Zonnepanelen Brabant drie pakketten samengesteld. De Solar Economy, Luxe en Exclusief pakket. Bij de Economy en Luxe pakket geven wij een vermogensgarantie na 25 jaar van maar liefst 85%. Bij het Exclusief pakket loopt de rendement garantie zonnepanelen zelfs op tot 30 jaar. Voor zonnepanelen bedrijf hebben het Solar Business pakket. De vermogensgarantie is belangrijk in verband met de terugverdientijd zonnepanelen

Als laatste heb je ook een garantie op de omvormer, welke meestal 10 jaar is. Na 10 tot 15 jaar dien je de omvormer zonnepanelen te vervangen. Als je omvormer het binnen de garantieperiode begeeft, wordt deze zonder kosten vervangen. Je komt met een goede garantie nooit voor verrassingen te staan. 

Onderhoud zonnepanelen installatie

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar en vragen weinig onderhoud. Het meeste vuil op de panelen wordt door de regen weggespoeld. Niettemin is het gunstig om routine-onderhoud te laten uitvoeren. Dit voorkomt storingen en je PV-installatie blijft in topconditie. De beste zonnepanelen hebben een vuil afwerende coating. Deze beschermlaag garandeert een hoge opbrengst met weinig onderhoud. Advies is om de panelen 1x per jaar te reinigen. 

zonnepanelen op schuin dak

De beste bescherming met een zonnepanelen verzekering 

Een zonnepanelen verzekering biedt jou de beste dekking. Je hoeft daarbij geen aparte verzekering voor de opbrengst af te sluiten, want dat is inclusief. Bij een zonnepanelen verzekering zijn drie componenten inbegrepen: 

1. Elektronica verzekering
2. Verzekering opbrengst derving

3. Verzekering tegen verminderde opbrengst zonnepanelen

Je bent met een PV Insurance 10 jaar lang verzekerd bent tegen uitvalkosten en eventuele lagere opbrengsten. En natuurlijk verzekerd bij schade aan zonnepanelen, zowel de schade- als de reparatiekosten zijn gedekt. 

Vragen over wat moet je weten over zonnepanelen?

Wat moet je weten over zonnepanelen hebben we kort besproken. Wil je meer informatie ontvangen over een specifiek onderwerp? Bijvoorbeeld over zonnepanelen installeren en zonnepanelen aanmelden neem dan zeker eens contact op met specialist Zonnepanelen Brabant. Onze deskundige helpen je graag bij het maken van de juiste keuze zonnepanelen kopen, installeren en onderhouden.