Wat levert 1 zonnepaneel op?

Wat levert 1 zonnepaneel op in Wattpiek?

Het vermogen dat 1 zonnepaneel produceert, wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp), wat het maximale vermogen aangeeft dat het zonnepaneel onder ideale omstandigheden kan opwekken. Het werkelijke vermogen dat een zonnepaneel opwekt, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de geografische locatie, de oriëntatie en hellingshoek van het paneel, de kwaliteit van het paneel en de weersomstandigheden.

Voor 1 zonnepaneel van 300 Wp kan de opbrengst per jaar bijvoorbeeld ongeveer 270 kWh zijn, als het zonnepaneel ideaal georiënteerd is en de weersomstandigheden gunstig zijn. Wat levert 1 zonnepaneel op, leggen we uit aan de hand van een aantal rekenvoorbeelden. 

Wat zijn pv panelen Zonnepanelen versus zonnedakpannen wat levert 1 zonnepaneel op

Wat leveren zonnepanelen op?

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. De hoeveelheid elektriciteit die zonnepanelen leveren, wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de locatie, de ligging van het dak, de hellingshoek, kwaliteit van de installatie en de weersomstandigheden. 

In Nederland kan je over het algemeen ongeveer 850 kWh per jaar per kilowattpiek (kWp) opwekken met zonnepanelen. Dus als je bijvoorbeeld een zonnesysteem hebt van 4 kWp, kun je jaarlijks ongeveer 3.400 kWh opwekken (4 kWp x 850 kWh/kWp).

Dit is een ruwe schatting. De opbrengst kan in de praktijk afwijken door andere factoren, zoals de schaduwwerking van bomen of gebouwen in de buurt. Bij het legplan zonnepanelen wordt met al deze factoren rekening gehouden. 

Opbrengst 8 zonnepanelen 

Je hebt nooit 1 zonnepaneel op je dak liggen. Daarom berekenen we de opbrengst 8 zonnepanelen Dit is namelijk een goede indicatie van het aantal benodigde zonnepanelen voor een gemiddeld huishouden om de huishoudelijke apparatuur van zonne-energie te voorzien. De opbrengst 8 zonnepanelen is ook hierbij afhankelijk van het aantal Wattpiek (Wp), de ligging van de panelen en de weersomstandigheden. 

Rekenvoorbeeld opbrengst 8 zonnepanelen 

Als we uitgaan van een dak met 8 panelen van 300 Wp per paneel, dan is de totale capaciteit 2,4 kWp (300 Wp x 8 panelen). In Nederland kun je ongeveer 850 kWh per jaar per kWp opwekken, dus 2,4 kWp wekt jaarlijks ongeveer 2.040 kWh op (2,4 kWp x 850 kWh/kWp).

Wat leveren 8 zonnepanelen 400Wp op?

Als we de berekening maken van 8 zonnepanelen 400Wp, dan komen op het volgende uit:

De totale capaciteit van het zonnesysteem is 3,2 kWp (8 zonnepanelen x 400 Wp per zonnepaneel). In Nederland kun je ongeveer 850 kWh per jaar per kWp opwekken, dus 3,2 kWp levert jaarlijks ongeveer 2.720 kWh op (3,2 kWp x 850 kWh/kWp).

zonnepanelen installatiebedrijf PV panelen wat levert 1 zonnepaneel op

Rekenvoorbeeld opbrengst 10 zonnepanelen 300Wp

De opbrengst 10 zonnepanelen van 300 Wp per zonnepaneel is de totale capaciteit 3 kWp (300 Wp x 10 panelen). Dit levert dan jaarlijks ongeveer 2.550 kWh op (3 kWp x 850 kWh/kWp).

Houd er rekening mee dat de opgegeven rekenvoorbeelden een ruwe schattingen zijn en dat de daadwerkelijke opbrengst van zonnepanelen kan variëren afhankelijk van de factoren die eerder genoemd zijn. Echter heb je nu een idee hoe je de opbrengst van 1 zonnepaneel kan berekenen.

Wil je meer nieuws en informatie lezen over zonnepanelen? Houd dan Zonnepanelen Brabant in de gaten. Geregeld schrijven we nieuwe blog met nieuwtjes en tips over zonnepanelen kopenzonnepanelen plaatsenen onderhouden. Zoals wat is het gewicht zonnepanelen en welke zonnepanelen zijn het beste? Meer weten over PV-installatie of thuisbatterij? Neem contact op met Zonnepanelen Brabant.