Wat is het gewicht zonnepanelen?

Gewicht zonnepanelen en draagkracht van het dak

Het gewicht zonnepanelen varieert, het is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en het type zonnepaneel. Gemiddeld ligt het gewicht zonnepaneel tussen de 18 tot 20 kilogram per paneel. Een set zonnepanelen van een gemiddelde grootte weegt dus ongeveer 90 tot 100 kilogram. Het is belangrijk om te controleren of het dak of de ondergrond waarop de panelen geïnstalleerd worden, in staat is het gewicht van de zonnepanelen te dragen.

gewicht zonnepanelen

Afmetingen en gewicht zonnepanelen 

De afmetingen en gewicht zonnepanelen gaan natuurlijk samen. Hoe groter het paneel is hoe zwaarder het gewicht van een zonnepaneel is. En hoe meer zonnepanelen je op dak installeert, hoe meer draagkracht een dak moet hebben. Het gewicht zonnepanelen hangt dus af van een aantal factoren.

Type panelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar, zoals polykristallijne, monokristallijne en thin-film panelen. Elke soort heeft zijn eigen gewicht en grootte, dus het is belangrijk om te controleren welke het beste past bij je behoeften. Als ook het gewicht dat het dak of ondergrond kan dragen.

Afmeting zonnepanelen 

Hoe groter het paneel, hoe meer het weegt. Een standaard polykristallijn paneel van 60 cellen weegt ongeveer 18 kg, terwijl een groter paneel van 72 cellen ongeveer 22 kg weegt.

Aantal panelen

Het aantal panelen dat je nodig heeft, heeft ook invloed op het totale gewicht. Het is daarom belangrijk om een realistische inschatting te maken van het aantal panelen dat je nodig hebt en om te controleren of het gewicht daarvan dragelijk is voor het dak of ondergrond.

Het is belangrijk om op te merken dat bij zonnepanelen installeren ook andere gewichten met zich meebrengt, zoals bevestigingsmaterialen, kabels en omvormers. Het is daarom verstandig om een professioneel bedrijf als Zonnepanelen-Brabant in te schakelen om je te helpen bij het bepalen van het juiste gewicht en installatie voor jouw specifieke situatie.

schuin dak wat moet je weten over zonnepanelen hoe lang gaan zonnepanelen mee

Gewicht zonnepanelen per m2

Het gewicht zonnepanelen per m2 is dus afhankelijk van eerdergenoemde factoren als type en grootte. Gemiddeld weegt een paneel tussen de 18 tot 20 kg, wat neerkomt op zo’n 9 tot 10 kg per m2 voor een standaard paneel van 1,6 m2. Een groter zonnepaneel met een afmeting van 1,8 m2 weegt dus ook meer. Bij de installatie van zonnepanelen op dak is het cruciaal om de ondergrond te controleren op de draagkracht. Dit geldt zowel voor een plat dak als een schuin dak. 

Zit er verschil in gewicht zonnepanelen plat dak of schuin dak?

Er is geen verschil in het gewicht zonnepanelen tussen een plat dak en een schuin dak. De zwaarte van de panelen is afhankelijk van de afmeting en het type, en niet van de helling van het dak waarop ze geïnstalleerd worden.

Het is echter wel belangrijk om te controleren of het dak of de ondergrond waarop de panelen geïnstalleerd worden, in staat is het gewicht te dragen, ongeacht of het een plat of schuin dak is. In het geval van een plat dak is het bijvoorbeeld van groter belang om te controleren of het dak sterk genoeg is en of er voldoende drainage beschikbaar is. Terwijl een schuin dak soms extra bevestigingsmateriaal nodig heeft.

Wil je meer nieuws en informatie lezen over zonnepanelen-installatie? Houd dan Zonnepanelen-Brabant in de gaten. Geregeld schrijven we nieuwe blog met nieuwtjes en tips over zonnepanelen kopenzonnepanelen aansluiten en onderhouden. Zoals Welke zonnepanelen zijn het beste. En vergeet ook niet dat je vanaf 1 januari de afschaffing btw zonnepanelen 2023 geldt. Meer weten? Neem contact op met Zonnepanelen Brabant.