Wat is een zonnepaneel 

Wat is een zonnepaneel precies?

Een zonnepaneel is een apparaat dat lichtenergie uit de zon omzet in elektriciteit. Het bestaat uit cellen die gemaakt zijn van fotovoltaïsch materiaal, meestal silicium. Wanneer het zonlicht op deze cellen valt, wordt de energie in de vorm van elektronen vrijgemaakt, wat leidt tot elektrische stroom.

Zonnepanelen worden vaak gebruikt om elektriciteit op te wekken voor huishoudelijke of commerciële toepassingen, of om elektriciteit op te slaan in batterijen voor later gebruik. Ze zijn een belangrijke bron van duurzame energie en spelen een essentiële rol bij het beperken van de uitstoot van broeikasgassen.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen die worden gebruikt voor het omzetten van zonne-energie in elektriciteit. De belangrijkste soorten zonnepanelen zijn:

Monokristallijne PV panelenMonokristallijne PV panelen

De mono panelen bestaan uit één stuk kristalzuilzuur, wat leidt tot een hoge efficiëntie. Ze zijn echter duurder dan andere soorten panelen en hebben een donkerder uiterlijk. De monokristallijne PV panelen zijn zwart van kleur. En ook de meest gebruikte soort zonnepaneel.

Polykristallijne panelenpaarden agri bedrijven melkveehouders

Deze panelen zijn gemaakt van verschillende stukjes kristalzuilzuur die samen zijn geperst. Ze zijn goedkoper dan monokristallijne panelen, maar hebben een lagere efficiëntie. De polykristallijne panelen hebben een blauwe kleur en worden als minder mooi beschouwd. Deze worden vandaag de dag ook steeds minder gebruikt, omdat er betere en meer renderende opties zijn.

Amorphe zonnepaneel

Dit zonnepaneel is gemaakt van een dunne laag zonnepanelenmateriaal dat op een glazen of metalen substraat is aangebracht. Ze zijn goedkoper dan andere soorten panelen, maar hebben een lagere efficiëntie en een kortere levensduur.

CdTe-zonnepanelen

Deze panelen zijn gemaakt van cadmiumtelluride, een goedkoop en efficiënt zonnepanelenmateriaal. Ze zijn echter duurder om te produceren dan andere soorten panelen en hebben een langere levensduur.

Perc-zonnepanelen

Deze panelen zijn gemaakt van monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen met een extra laag die de efficiëntie verhoogt. Ze zijn duurder dan andere soorten panelen, maar hebben een hogere efficiëntie. Sommige SunPower zonnepanelen kunnen zelfs een rendement boven 20% halen, wat geen enkele andere producent op de zonnepanelenmarkt nadoet.

5 Redenen waarom zonnepanelen kopen?

Er zijn verschillende redenen om over te gaan op zonnepanelen kopen. We geven je de 5 beste redenen.

  1. Lagere energiekosten: Zonnepanelen helpen je om geld te besparen door het gebruik van duurzame energiebronnen. Dit kan leiden tot lagere energiekosten op de lange termijn.
  2. Om het milieu te beschermen: Zonnepaneel helpt bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen. Met zonnepanelen op dak heb je geen CO2 uitstoot als je de huishoudelijke apparatuur aanzet.
  3. Om zelfvoorzienend te zijn: Zonnepanelen helpen je om zelfvoorzienend te zijn door jouw eigen elektriciteit op te wekken. Dit kan vooral handig zijn als u in een afgelegen gebied woont of als u niet afhankelijk wilt zijn van het elektriciteitsnetwerk.
  4. Waardevermeerdering van het huis: Zonnepanelen verhogen de waarde van een woning, omdat veel mensen op zoek zijn naar duurzame huizen met lage energiekosten.
  5. Om steun te krijgen vanuit de overheid: In Nederland biedt de overheid financiële steun aan huiseigenaren die zonnepanelen kopen, zoals belastingkredieten, btw terugvragen of subsidies. Dit helpt om de kosten van zonnepanelen kopen te verminderen.

wat is een zonnepaneel

Wil je meer informatie alvorens over te gaan op zonnepanelen kopen? Neem dan contact op met het enthousiaste team van Zonnepanelen Brabant. Wij leveren en installeren PV-installaties in de regio Brabant. Dit doen wij voor zowel particulieren als bedrijven. Wil je ook kosten besparen op de energierekening en geen CO2 uitstoten? Koop dan zonnepanelen voor op je dak. Voordat wij overgaan tot zonnepanelen installerentekenen wij een zonnepanelen legplan. Hierin is de opbrengst zonnepaneel opgenomen, alsmede de kosten zonnepanelen.

Speciaal voor de agrarische bedrijven bieden wij accu oplossingen aan, waarbij de extra opgewekte energie wordt opgeslagen. Neem contact op met Zonnepanelen Brabant voor meer informatie. En bekijk ook onze andere informatieve blogs, zoals wat is de opbrengst zonnepanelen winter.