Wat is een omvormer

Wat is een omvormer en hoe werkt het?

Een omvormer voor zonnepanelen is een apparaat dat de energie die door zonnepanelen wordt opgewekt omzet van gelijkstroom naar wisselstroom. Deze omvormer is daarom een belangrijk onderdeel van een zonnepanelensysteem. De omvormer zet de energie om, zodat deze kan worden gebruikt om huishoudelijke apparaten aan te drijven of om terug te leveren aan het elektriciteitsnet, ook wel salderen genoemd.

De omvormer zonnepanelen wordt gebruikt om de spanning van de stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt om te zetten van een hoge spanning naar een lage spanning, zodat de stroom veilig kan worden gebruikt in huis. Oftewel van gelijkstroom naar wisselstroom (230V). Sommige omvormers hebben ook functies zoals het meten van het stroomverbruik en het monitoren van het zonnepanelensysteem.

wat is een omvormer zonnepanelen

Hoe werkt een omvormer?

Een omvormer is een essentieel onderdeel van een zonnepanelensysteem en zet de door zonnepanelen opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. Dit is nodig omdat de meeste huishoudelijke apparaten wisselstroom vereisen.

Het werkingsprincipe van een omvormer is redelijk eenvoudig. De omvormer neemt de gelijkstroom van de zonnepanelen op en gebruikt daarna een elektronisch schakelsysteem om deze om te zetten in wisselstroom. Het schakelsysteem bestaat uit een aantal transistors die op een bepaald moment worden aangezet en uitgeschakeld, wat resulteert in een wisselende stroom die kan worden gebruikt om huishoudelijke apparaten aan te drijven.

Welke omvormer zonnepanelen kopen?

Er zijn verschillende soorten omvormers op de markt, waaronder stringomvormers en micro-omvormers. Welke omvormer zonnepanelen kopen is afhankelijk van je wensen en de PV-installatie.

Stringomvormer wordt gebruikt in zonnepanelensystemen met meerdere panelen en zet de stroom van alle panelen tegelijk om. Een Micro-omvormer daarentegen wordt gebruikt bij een PV-systeem met één of enkele panelen en zetten de stroom van elk paneel afzonderlijk om.

Verder zijn er ook nog omvormers met een omgekeerde stroomfunctie, die de stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt terug kunnen leveren aan het elektriciteitsnet als er geen vraag is naar stroom in huis. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de bewoners van het huis op vakantie zijn of als de zonnepanelen meer stroom opwekken dan nodig is.

In het algemeen is een omvormer een betrouwbaar apparaat dat weinig onderhoud nodig heeft. Het is wel belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie rond de omvormer om oververhitting te voorkomen. Bovendien is het aan te raden om de omvormer regelmatig te controleren op fouten of storingen. Als de omvormer niet goed werkt, kan dit leiden tot een lagere opbrengst van het zonnepanelensysteem.

omvormer waar plaatsen 
omvormers voor zonnepanelen etten leur

Omvormer zonnepanelen waar plaatsen?

De omvormer zonnepanelen monteer je op een droge, goed geventileerde plaats. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de omvormer niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht, regen of vocht, aangezien dit de werking van het apparaat beïnvloedt.

Veel mensen kiezen ervoor om de omvormer in een technische ruimte of een andere locatie binnenshuis te plaatsen, zoals een garage of zolder. Het is echter ook mogelijk om de omvormer buiten te plaatsen, mits er voldaan wordt aan de eisen voor ventilatie en bescherming tegen weersinvloeden.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de omvormer op een plaats wordt geïnstalleerd waar deze gemakkelijk toegankelijk is voor inspectie en onderhoud. Bovendien moet er voldoende ruimte zijn om de omvormer te kunnen installeren en om eventuele bijbehorende componenten, zoals bekabeling en meters, te kunnen aansluiten.

In het algemeen is het verstandig om de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen te plaatsen, zodat de kabels tussen de panelen en de omvormer zo kort mogelijk zijn. Dit kan helpen om eventuele verliezen in de stroomoverdracht te minimaliseren.

Meer weten over zonnepanelen omvormer?

Wil je meer informatie over zonnepanelen omvormer, wat het is en hoe het werk bij jouw zonnepanelensysteem? Neem dan gerust contact op met Zonnepanelen Brabant. Wij geven je graag advies op maat over omvormer zonnepanelen kopen en zonnepanelen installeren. En natuurlijk ook over welke zonnepanelen kopen voor jouw schuine of platte dak. 

Geregeld schrijven wij nieuws en feiten over zonnepanelen, zoals de top-5 misvattingen zonne panelen