Wat is de opbrengst zonnepanelen winter? 

Opbrengst zonnepanelen winter seizoen

De opbrengst zonnepanelen winter is lager dan in de zomer, omdat er minder zonlicht is en de dagen korter zijn. Dit betekent dat de zonnepanelen minder energie zullen opwekken. Hoeveel lager de opbrengst zonnepanelen winter is, hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • de ligging van de panelen
  • het type zonnepaneel
  • omgeving waarin zonnepanelen zijn geïnstalleerd.

In Nederland zijn de dagen in de winter vaak bewolkt, wat kan leiden tot lagere opbrengsten van zonnepanelen. Bovendien staat de zon in de winter lager aan de hemel, wat betekent dat ze minder direct zonlicht ontvangen. Dit kan ook leiden tot lagere opbrengsten.

Zonnepanelen in de winterzonnepaneel met sneeuw van zonnepanelen

Het is belangrijk om te onthouden dat zonnepanelen in de winter ook op bewolkte dagen energie opwekken. Hoewel de hoeveelheid lager kan zijn dan op heldere, zonnige dagen. Als jij je zorgen maakt over de opbrengst van zonnepanelen in de winter, kun je overwegen om ze te laten installeren op een dak of muur die naar het zuiden gericht is, omdat dit het meeste zonlicht ontvangt. Dit kan helpen om de opbrengst zonnepanelen in de winter te verhogen.

We krijgen vaak de vraag of sneeuw invloed heeft op de opbrengst voor zonnepanelen in de winter. Sneeuw heeft invloed op de opbrengst zonnepanelen. Als er sneeuw op de panelen ligt, vermindert dit de hoeveelheid zonlicht die de panelen opvangen. Dit leidt vervolgens tot een lagere opbrengst van de panelen.

Wat te doen tegen sneeuw op zonnepanelen?

zonnepaneel sneeuw op zonnepanelen verwijderen sneeuw op zonnepanelen

Er zijn enkele manieren om te voorkomen dat sneeuw op zonnepanelen de opbrengst beïnvloedt. Zo kunnen de panelen bijvoorbeeld op een schuin dak geïnstalleerd worden, zodat de sneeuw er gemakkelijker af glijdt. Ook kun je de sneeuw van de panelen verwijderen door ze te schudden of voorzichtig te vegen. Het is wel belangrijk om hierbij voorzichtig te werk te gaan, zodat je de panelen niet beschadigt.

Het is ook mogelijk om speciale zonnepanelen te gebruiken die zijn ontworpen om sneeuw makkelijker te laten wegglijden. Deze panelen hebben vaak een gladde, licht hellende of bollende oppervlakte, wat ervoor zorgt dat sneeuw minder goed blijft liggen.

In sommige gebieden kan het ook nuttig zijn om een sneeuw vrijmakend systeem te installeren, zoals een sneeuwmelkertje of een sneeuwverwarmer. Dit zorgt ervoor dat sneeuw automatisch van de panelen wordt verwijderd, wat kan helpen om de opbrengst van de panelen te verhogen.

Optimale hoek zonnepanelen winterzonnepanelen sneeuw schoon opbrengst zonnepanelen winter

De optimale hoek zonnepanelen winter is afhankelijk van de geografische locatie van de panelen. In de winter staat de zon namelijk lager aan de hemel, dus de ideale hoek voor zonnepanelen is lager dan in de zomer.

Voor zonnepanelen in Nederland is de ideale hoek in de winter tussen de 30 en 45 graden. Dit betekent dat de panelen naar het zuiden gericht moeten zijn. En een hoek hebben die ongeveer gelijk is aan de hoek waaronder de zon in de winter staat.

Het is belangrijk om te onthouden dat de hoek van de zonnepaneel installatie ook afhankelijk is van de latitudegraden van de locatie. Dus als je de ideale hoek voor jouw locatie wilt bepalen, is het aanbevolen om een professional van Zonnepanelen-Brabant te raadplegen. Wij kunnen namelijk de optimale hoek zonnepanelen winter voor jouw locatie uitrekenen.

Meer over zonnepanelen kopen in de winter

Wil je meer informatie ontvangen over zonnepanelen kopen in de winter? Neem dan contact op met het team van Zonnepanelen-Brabant. Zorg dat je voor de maand april de zonnepanelen-installatie op je dak hebt liggen, want van april tot en met juli is de opbrengst zonnepanelen het hoogst. Zonnepanelen kopen doe je bij jouw lokale zonnepaneel Brabant leverancier.

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak

Neem daarom vandaag contact op voor een offerte zonnepanelen op dak leggen. Voordat wij overgaan tot zonnepanelen installeren tekenen wij een zonnepanelen legplan. Hierin is de opbrengst zonnepaneel opgenomen, alsmede de kosten zonnepanelen.

Neem contact op met Zonnepanelen Brabant voor een offerte op maat. Lees ook meer over een PV-installatie in onze blog, zoals wat is het verschil salderen per maand of per jaar.