Wat houdt de afbouw salderingsregeling definitief in?

Afbouw salderingsregeling definitief vanaf 2025

Eindelijk is de datum van de afbouw salderingsregeling definitief en dat betekent dat langzaamaan vanaf 1 januari 2025 het afbouwen wordt gereguleerd. Eerder was sprake dat het afbouwen in 2023 zou starten, maar dat is dus twee jaar opgeschoven naar 2025. Daarmee is de datum voor de afbouw salderingsregeling definitief.

De einddatum van de afbouw salderingsregeling zonnepanelen blijft ongewijzigd, namelijk 31 december 2030. We leggen uit wat salderen zonnepanelen inhoudt, wat de gevolgen zijn voor zonnepanelen kopen.

Start afbouw salderingsregeling per 1 januari 2025

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak salderen zonnepanelen zonne-energie direct gebruiken afbouw salderingsregeling definitief

De afbouw salderingsregeling is definitief in en wordt vanaf 1 januari 2025 afgebouwd. Voor particulieren die momenteel zonnepanelen hebben, verandert er tot die tijd niets, maar de regeling wordt tot 2031 uitgesmeerd.

Eerder werd gespeculeerd dat het afbouw salderingsregeling al in 2023 zou ingaan, maar dat wetsvoorstel werd door de Tweede Kamer controversieel verklaard. Mede doordat het net voor de verkiezingen kwam. Het idee van voor zonnepanelen salderingsregeling is overgelaten aan de nieuwe regering en die hebben besloten dat de afbouw salderingsregeling definitief ingaat op 1 januari 2025.

Hoe werkt afbouw salderingsregeling

De afbouw salderingsregeling houdt in dat eigenaren van een zonnepaneel installatie tussen 2025 en 2030 een deel van de vergoeding krijgen. Tot 1 januari 2025 ontvang je nog altijd 100% van de salderingsvergoeding. Daarna wordt het stapsgewijs met 9% per jaar verlaagd.

Hoe ziet de nieuwe afbouwregeling salderingsregeling definitief eruit?
2022 tot 2025: 100% vergoeding
2025: 64%
2026: 64%
2027: 55%
2028: 46%
2029: 37%
2030: 28%
2031: 0% (einde salderingsregeling zonnepanelen)

Redenen afschaffing salderingsregeling zonnepanelen

zonnepanelen duurzaam afbouw salderingsregeling

Wanneer stopt de salderingsregeling zonnepanelen? Per 31 december 2030 stopt de regeling, waarbij vanaf 1 januari 2025 de salderingsregeling 9% per jaar wordt verlaagd. Er zijn twee redenen voor de afschaffing salderingsregeling zonnepanelen; het stroomnet raakt vol en de prijs zonnepanelen is flink gedaald.

1. Het stroomnet raakt overvol

Steeds meer huizenbezitters hebben een PV-installatie of denken erover om binnenkort zonnepanelen te kopen. Doordat er steeds meer zonnepanelen op de daken liggen, wordt er ook steeds meer terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Op zich goed en natuurlijk duurzaam, maar het elektriciteitsnet kan de capaciteit van de terug geleverde stroom niet aan. Om het stroomnet te ontlasten is salderingsregeling afbouwen ingevoerd.

2. Prijs zonnepanelen is gedaald

In de afgelopen jaren is de prijs zonnepanelen enorm gedaald, waardoor de investering lager is. Dit is dan ook terug te zien in het aantal zonnepanelen dat huiseigenaren kopen. Steeds meer daken in Nederland zijn bedekt met de panelen. Dit maakt de salderingsregeling onnodig duur, omdat de overheid veel energiebelasting misloopt.

Is zonnepanelen kopen nog wel interessant?

Ondanks de salderingsregeling afbouw is het altijd nog zeer interessant om zonnepanelen te kopen. En wel om de volgende redenen.

  • Tot en met eind 2030 profiteer je nog van de saldering, ondanks dat deze stapsgewijs afgebouwd wordt.
  • Vanaf 1 januari 2023 hoef je geen btw meer te betalen op zonnepanelen.
  • Je profiteert van groene stroom.
  • Zonnepanelen op dak verhoogt de waarde van je woning.
  • De maandelijkse energierekening is flink lager.
  • Profiteert van een hoog rendement, waarbij je de investering al binnen 6 tot 7 jaar terugverdiend.
  • Energielabel van je woning stijgt, wat invloed heeft op de waarde van je huis.
    .

Meer weten over salderingsregeling 2023 – 2030?

afbouw salderingsregeling definitief

Wil je meer weten over de salderingsregeling 2023 die loopt tot eind 2030? Of wil je zonnepanelen kopen. En wat de prijs zonnepanelen is voor jouw dak? Neem contact met ons zonnepanelen bedrijf op. Voordat wij overgaan tot zonnepanelen installeren tekenen wij een zonnepanelen legplan. Hierin is de opbrengst zonnepaneel opgenomen, als ook de kosten zonnepanelen. Ook kan je nog kiezen voor de opgewekte stroom op te slaan. Hiervoor biedt Zonnepanelen Brabant de accu oplossingen aan. Neem contact op met Zonnepanelen Brabant voor meer informatie over zonnepanelen kopen Brabant.