Hoe vaak en wanneer zonnepanelen reinigen?
Tips en tricks voor zonnepanelen reinigen
Je heb een slimme investering gemaakt door zonnepanelen op je dak te laten installeren. Maar hoe vaak en wanneer zonnepanelen reinigen? We geven je antwoord op deze vraag en daarnaast ontvang je ook tips en tricks voor zonnepanelen reinigen.
Goede kwaliteit zonnepanelen bevatten een coatinglaag waardoor ze vrijwel onderhoudsvrij zijn. Voor een optimaal rendement is het altijd verstandig om één keer per jaar de zonnepanelen schoon te maken voor dat de lente van start gaat.
In de maanden mei, juni en juli leveren de zonnepanelen het hoogste rendement op van het hele jaar. Dit komt doordat de buitentemperatuur ideaal is, de zon hoger staat en de dagen langer zijn. Maak hier optimaal gebruik van met schone panelen.
De zes zonnige maanden zorgen voor 75% van de jaaropbrengst. Maak daarom in april de zonnepanelen schoon. Doe dit bij voorkeur op een dag wanneer er niet teveel zonlicht is. Zo vermijd je dat het schoonmaakwater te snel opdroogt en vlekken achterlaat.

Hebben vieze panelen invloed op het rendement zonnepanelen?
Ja, vieze panelen hebben invloed op het rendement van zonnepanelen. Over het algemeen spoelen de zonnepanelen schoon door de regen die er valt. Het vuil en stof spoelt dan naar de onderrand van de zonnepaneel. Hierdoor komt er een ophoping van vuil en alg tegen de onderste aluminium rand van de zonnepaneel.
Dit vuil hoopt zich op tot de eerste rij zonnecellen en dat heeft vervolgens invloed op het rendement van het zonnepanelen systeem. Het rendementsverlies kan zo’n 3% zijn. Daarbij hebben verticaal geplaatste zonnepanelen meer last van vuil dan horizontale zonnepanelen.
De coatinglaag op zonnepanelen houden deze schoon. De anti-reflecterende coating werkt namelijk water- en vuilafstotend. Daardoor hoef je de panelen slechts 1 keer in het jaar schoon te maken. Je kan dit zelf doen of laten doen.
Indien je in een bosrijke omgeving woont dan is het aan te bevelen om 2x per jaar de panelen schoon te maken. Bomen scheiden namelijk pollen af wat als een plakkerige laag op de zonnepanelen terecht komt. Algen vinden hierin een goede bodem om te groeien. Het resultaat is een groenige aanslag langs de randen van de panelen.

Zonnepanelen laten reinigen of zelf doen?
Je kan de zonnepanelen laten reinigen of besluiten om dit zelf te doen. We zetten de voor- en nadelen van beide opties op een rij.
Zonnepanelen laten reinigen
+ Zekerheid van een correcte uitvoering met professioneel schoonmaak materiaal.
+ Geen risico op beschadiging van de zonnepanelen.
+ Het zonnepanelen systeem wordt direct grondig nagekeken op schade en eventuele defecten.
+ Je hoeft zelf niet te investeren in speciale schoonmaakmiddelen.
+ Je loopt zelf geen risico op een ongeval.
– Een schoonmaakbedrijf kost geld, maar door het efficiënte en vakkundige werk blijven de kosten beperkt.
Zelf reinigen van zonnepanelen
+ Je bespaart kosten op het schoonmaakbedrijf.
– Risico op schade van je zonnepanelen installatie bij het niet juist gebruik van materialen en schoonmaakproducten.
– Investeren in goede schoonmaak materialen, zoals telescoopreiniger en reinigingsproducten.
– Valgevaar ligt op de loer.
– Enkel mogelijk als de zonnepanelen eenvoudig te bereiken zijn.
Hoe zonnepanelen reinigen?
Het maakt niet uit of je zonnepanelen laat reinigen of het zelf doe, de methode blijft hetzelfde. Hoe zonnepanelen reinigen? Allereerst is zonnepanelen reinigen met hogedrukreiniger uit den boze. De panelen kunnen namelijk ernstig beschadigen. In drie stappen de zonnepanelen reinigen.

Stap 1: voorbereiding
De voorbereiding op het reinigen van de zonnepanelen. Schakel altijd uit veiligheidsredenen de PV-installatie uit. Verwijder de bladeren en takken bij de installatie. Dit maakt het schoonmaken makkelijker.
Aangezien zonnepanelen zich in de meeste gevallen op het dak of een andere hoge plaats bevinden, moet je meestal in de hoogte werken. Als je zelf de zonnepanelen wilt reinigen, kies je best voor een telescoopsteel die je kan uitschuiven. Op die manier is het geen probleem om het dak te bereiken vanaf de grond of met het gebruik van een kleine ladder. Zet de spullen alvast klaar.
Stap 2: zonnepanelen schoonmaken
Het schoonmaken van zonnepanelen kan je het beste doen met osmosewater. Dit is gezuiverd water en is vrij van kalk, zout en nitraten. Bovendien is het ecologisch en laat het geen strepen achter wat ten goede komt van de zonnepanelen opbrengst. Indien de panelen erg vervuild zijn dan is het gebruik van een speciale zonnepaneelreiniger aanbevolen. Gebruik geen agressieve huis schoonmaakproducten.
Stap 3: welke borstel gebruiken?
Met zonnepanelen moet je voorzichtig zijn, wees daarom zeker dat je een goede borstel hebt die geen krassen achterlaat op de panelen. Gebruik dan ook nooit een schuurspons, want de krassen hebben een blijvende negatieve invloed op het rendement van de zonnepanelen.
Er zijn verschillende soorten borstels die je op een telescoopsteel kan bevestigen. Gebruik bij voorkeur een wasborstel met vijf vlakken, want deze maakt gemakkelijk iedere hoek goed schoon. Belangrijk is dat je de spiraal van de telescoopsteel eenvoudig kan aansluiten op een tuinslang zodat er water in de borstel loopt.
Je kan nu eenvoudig de zonnepanelen schoonmaken. Een alternatief voor telescoopsteel met borstel is een inwasser met microvezelhoes. Oefen nooit teveel druk uit bij het schoonmaken van de panelen.
Mooi resultaat zonder schade
Zonnepanelen zelf schoonmaken is niet zonder risico. Je loopt niet alleen gevaar om te vallen als je op het dak of ladder klimt, het is ook van belang dat je de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt. Daardoor voorkom je krassen en andere schade aan de panelen.
Wil je zeker zijn van een mooi resultaat zonder schade? Schakel dan een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf in. Zij hebben de nodige kennis en gebruiken de juiste producten. Bovendien geniet jij nog lang van schone zonnepanelen met een optimaal rendement, zonder daarbij je eigen veiligheid in gevaar te brengen.
Daarnaast controleert een vakman ook gelijk het systeem op celdefecten en contstructiefouten, zoals snail trails, hot spots en verkleuringen. Lees hier meer over is onderhoud zonnepanelen nodig.

Beste periode om zonnepanelen schoon te maken
Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk dankzij de coatinglaag. Je hoeft ze daarom niet iedere week schoon te maken. Dat wil niet zeggen dat je er niet naar om hoeft te kijken. Wil je niet verliezen aan rendement, dan heb je er baat bij als je de panelen 1x per jaar reinigt. De beste periode om zonnepanelen schoon te maken is in het voorjaar.
In de herfst en winter hoeven zonnepanelen over het algemeen minder vaak gereinigd te worden. In deze periode regent het vaker waardoor de panelen schoon spoelen. In de herfst is het wel belangrijk dat je controleert of er geen bladeren of takjes op de zonnepanelen liggen. De bladeren kunnen zich ophopen en daardoor het zonlicht blokkeren.
Indien er sneeuw op zonnepanelen komt kan je dit het beste laten liggen tot het weer gesmolten is, dit om ongevallen te voorkomen. Je kan er eventueel voor kiezen om met een telescoopsteel de sneeuw van het oppervlak weg te borstelen.
De lente en zomer zijn drogere periodes, dit is dan ook de periode om de panelen schoon te maken. De dagen worden weer langer en er zijn meer zonuren, dus is het belangrijk dat je zonnepanelen perfect schoon zijn voor een optimale opbrengst.
Wil je meer weten over hoe duurzaam zijn zonnepanelen, het reinigen van zonnepanelen of hoe je energie besparen tijdens thuiswerken kan? Neem contact op met Zonnepanelen Brabant voor meer informatie.