Waarom zonnepanelen verzekeren belangrijk is

Waarom zonnepanelen verzekeren verstandig is

Zonnepanelen verzekeren is een verstandige optie. Een PV installatie is een investering in duurzame energie en helpt om de maandelijkse energierekening te verlagen. Maar net als alle andere apparaten in huis, zijn zonnepanelen niet onkwetsbaar en kunnen beschadigd raken of nog erger worden gestolen. Daarom is het belangrijk om zonnepanelen te verzekeren. Daarmee zorg je ervoor dat je niet zelf voor de kosten opdraait in het geval van onvoorziene gebeurtenissen.

Hoe zonnepanelen verzekeren huis verzekering?

In veel gevallen kan je de zonnepanelen verzekeren als onderdeel van je huisverzekering. Dit betekent dat de panelen zijn gedekt door dezelfde verzekering die je huis beschermt tegen schade. Maar let op bij opstalverzekering is niet altijd alles gedekt en je moet altijd je verzekeraar laten weten dat je zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Je verzekeringsmaatschappij laat dan aan je weten of ze gedekt kunnen worden met je bestaande verzekering. In sommige gevallen moet je mogelijk een extra premie betalen om je zonnepanelen op te nemen in jouw polis.

slimme meter en zonnepanelen verzekeren

Wat is gedekt bij zonnepanelen verzekeren opstal?

De zonnepanelen verzekeren opstal zijn er verschillende soorten schade dekken, waaronder stormschade, brand, diefstal, en vandalisme. Sommige verzekeringen kunnen ook de kosten dekken van het repareren of vervangen van beschadigde bekabeling en omvormers. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden van je opstalverzekering te controleren om te zien welke soorten schade zijn gedekt. Bij een aparte verzekering voor zonnepanelen weet je zeker dat alles is gedekt. Niet alleen de panelen zelf, maar ook de omvormer, opbrengstderving en verminderde opbrengst zonnepanelen. 

Waar op letten bij afsluiten van verzekering voor zonnepanelen

Bij het afsluiten van een verzekering voor zonnepanelen zijn er enkele belangrijke zaken om op te letten. Controleer allereerst of je bestaande huisverzekering al dekking biedt voor een PV installatie op dak. Zo ja, controleer dan welke soorten schade is gedekt en of er extra premies zijn die je moet betalen. 

Polisvoorwaarden 

Als je huidige verzekering geen dekking biedt, overweeg dan een aparte zonnepanelen verzekering af te sluiten. Zorg ervoor dat je de polisvoorwaarden grondig leest om te zien welke soorten schade zijn gedekt en wat de uitsluitingen zijn. Houd er rekening mee dat sommige verzekeringen voor zonnepanelen mogelijk een eigen risico hebben dat je moet betalen bij het indienen van een claim.

Aparte zonnepanelen verzekering

Als u een nieuwe zonnepanelen installatie laat plaatsen, is het verstandig om direct bij de installateur of uw verzekeraar te informeren naar de opties om uw zonnepanelen te verzekeren. Vaak bieden installateurs zelf al een verzekering aan voor de zonnepanelen die zij plaatsen. Het is wellicht handig om deze optie te onderzoeken. Bij Zonnepanelen Brabant kan je ook een zonnepanelen verzekering afsluiten via PV Insurance. 

Bij de zonnepanelen verzekering zijn 3 verzekeringscomponenten inbegrepen:

  • Elektronica verzekering
  • Verzekering tegen opbrengstderving
  • Verzekering tegen verminderde opbrengst

In tegenstelling tot veel traditionele verzekering oplossingen ben je met PV Insurance 10 jaar lang ook verzekerd tegen uitvalkosten en eventueel lagere opbrengsten. En ook nog eens met een zeer goede prijs kwaliteit verhouding.

Elektrische auto opladen met zonnepanelen verzekeren

Waarde van PV installatie

Bij het afsluiten van een zonnepanelen verzekering is het ook belangrijk om rekening te houden met de waarde van de PV installatie. Zorg ervoor dat de verzekering de volledige kosten dekt van het vervangen of repareren van de panelen, inclusief de installatiekosten en andere bijkomende kosten. Als de waarde van je PV installatie niet correct is gedekt, kan dit resulteren in hoge kosten in het geval van schade of diefstal.

Zonnepanelen onderhouden

Tot slot is het verstandig om regelmatig de zonnepanelen te onderhouden en te inspecteren en om problemen te voorkomen. Veel verzekeraars vereisen dat je de PV installatie regelmatig laat inspecteren om in aanmerking te komen voor dekking. Zorg er daarom voor dat je de panelen regelmatig laat onderhouden volgens de instructies van de fabrikant en installateur.

zonnepanelen kopen zonnepanelen vergelijken

Verzekering van zonnepanelen: onbezorgd genieten van groene energie

Een verzekering van zonnepanelen is belangrijk om jezelf te beschermen tegen onverwachte schade of diefstal. In veel gevallen kun je zonnepanelen verzekeren als onderdeel van de bestaande huisverzekering. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden te controleren om te zien welke soorten schade zijn gedekt en welke uitsluitingen er zijn. 

Indien je huidige verzekering geen dekking biedt, overweeg dan een aparte verzekering van zonnepanelen af te sluiten. Zorg er bovendien voor dat je panelen regelmatig inspecteert en onderhoudt om problemen te voorkomen en in aanmerking te komen voor dekking van de verzekeraar.

Met een aparte zonnepanelen verzekering kun je rustig en onbezorgd genieten van je gratis groene stroom van de PV installatie. 

Wil je meer nieuws en informatie lezen over zonnepanelen? Houd dan Zonnepanelen-Brabant in de gaten. Geregeld schrijven we nieuwe blogs met nieuwtjes en tips over zonnepanelen kopen, plaatsen en onderhoud zonnepanelen. Zoals zonnepanelen schoonmaken met autoshampoo en we geven antwoord op de vraag hoeveel levert een zonnepaneel per dag op. Meer weten? Neem contact op met Zonnepanelen Brabant.