kleinlogo-zonnepanelen

Waar moet ik op letten bij het kopen van zonnepanelen

Vraag nu informatie en vrijblijvende offerte aan

Waar moet ik op letten bij het kopen van zonnepanelen

Goede zonnepanelen

Investeren in goede zonnepanelen is één van de beste keuzes die je kunt maken als je duurzaam wilt leven. Waar moet ik op letten bij het kopen van zonnepanelen? Bij het kopen zonnepanelen zijn er namelijk een aantal factoren die een belangrijk verschil maken. 

Zoals de kwaliteit van de zonnepanelen, de levensduur, de opbrengstgarantie, het vermogen, de omvormer zonnepanelen en natuurlijk ook de prijs zonnepanelen. De omvormer is bijna net zo belangrijk als de zonnepanelen zelf. 

De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om naar wisselstroom van 230 V, zodat je de elektrische apparaten in huis kan aansluiten. De investering in goede zonnepanelen heb je na 7 jaar ongeveer al terug verdiend. Dit levert je een rendement op van 10-14% per jaar. Bovendien profiteer je alle opeenvolgende jaren van gratis groene energie. 

zonnepanelen brabant 500 10

Zonnepanelen Brabant

Lokale Specialist sinds 2008

Zonnepanelen installeren

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen

Wattpiek zonnepanelen

De technische levensduur van zonnepanelen is 40 jaar. Maar je moet vooral letten op de gemiddelde opbrengst zonnepanelen na 25 jaar. Zelfs de beste zonnepanelen degraderen na verloop van tijd. De meeste fabrikanten garanderen 80% na 25 jaar, Zonnepanelen Brabant levert panelen met een opbrengstgarantie van 85% na 25 jaar. 

De gemiddelde opbrengst zonnepanelen is vaak uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Zo heb je bijvoorbeeld 200, 250 en 330 Wattpiek zonnepanelen. Meer Wattpiek per paneel is niet altijd beter. Het gaat om de totale systeemgrootte die de verwachte elektriciteitsopbrengst bepaalt. 

Een systeem van 10 zonnepanelen maal 200 Wattpiek zonnepanelen is in totaal 2.0 kilowattpiek (kWp). Maar een zonnepanelen systeem van 8 maal 250 Wp is ook 2.0 kWp in totaal. Focus dus op de totale systeemgrootte in plaats van de individuele paneelgrootte. Vraag bij de installateur naar de opbrengstgarantie over 25 jaar of 30 jaar. 

Zonnepanelen Brabant installeert bijvoorbeeld de Sunpower zonnepanelen. Deze leveren het hoogste rendement op, omdat ze meer elektriciteit produceren ten opzichte van conventionele panelen. Ze hebben een optimale zonne-energie opbrengst. De degradatie ligt na 25 jaar op 8%, dat is 12% lager dan bij conventionele panelen.

zonnepanelen brabant Omvormer zonnepanelen

Zonnepanelen kopen waar op te letten

Verschil in opbrengst zonnepanelen

Bij zonnepanelen kopen waar op te letten is er een verschil in opbrengst zonnepanelen. Er zijn hoogrendementspanelen welke minder ruimte in beslag nemen, maar ook duurder in de aanschaf zijn. De leveren wel een hogere opbrengst op.

Een normaal zonnepaneel heeft een efficiëntie van rond de 16%. Dit betekent dat het zonnepaneel 160 Wp per m2 genereert. Een hoog efficiënt paneel kan tot 21% efficiëntie gaan, wat dus 210 Wp per m2 betekent. Wanneer je bijvoorbeeld 10 m2 aan hoogrendementspanelen hebt, dan levert dit 10 x 210 Wp = 2.1k Wp op. 

Met conventionele panelen heb je hiervoor geen 10 maar 13 m2 nodig. Het is echter in beide gevallen een zonnepanelen systeem van 2.1kWp. Waarbij de verwachte zonne-energie opbrengst van beide systemen daardoor gelijk blijft. Het is afhankelijk van jouw situatie waar je dus op moet letten bij zonnepanelen kopen. 

De hoog rendement panelen zijn duurder in de aankoop. Echter wanneer je een klein dak hebt, kan je middels deze hoog-efficiënte panelen meer groene stroom produceren omdat er een grotere systeemgrootte op past. Indien je voldoende ruimte op je dak heb, dan kan je kiezen voor de normale panelen die goedkoper zijn in de aanschaf van zonnepanelen. 

zonnepanelen brabant 500 5

Blauwe of zwarte zonnepanelen

Wat is het verschil tussen mono en poly zonnepanelen?

Het uiterlijk van zonnepanelen maakt het verschil. Er zijn twee soorten welke op basis van silicium werken; de monokristallijne en polykristallijne panelen. Oftewel de blauwe of zwarte zonnepanelen. Wat is het verschil tussen mono en poly zonnepanelen? Om het verschil te begrijpen is het belangrijk om te weten dat het silicium in de zonnecellen kristallen vormt.

In monokristallijne panelen liggen alle kristallen in dezelfde richting. Ze produceren dus meer elektriciteit bij direct zonlicht. Bij de polykristallijne panelen zijn de kristallen als waaiers naar buiten gericht, waardoor ze makkelijker licht uit de omgeving opnemen. Over een volledig jaar hebben beide soorten panelen bijna hetzelfde rendement. 

Het hogere rendement van polykristallijne panelen bij diffuus licht wordt gecompenseerd door de hogere productie capaciteit van monokristallijne panelen bij direct zonlicht. Aangezien het rendement hetzelfde is, zal het esthetisch aspect de keuze bepalen. 

Monokristallijne panelen zijn zwart, wat het dak een meer uniform uitzicht geeft. Polykristallijne panelen daarentegen zijn blauw met een aluminium rand. Dit vind niet iedereen mooi staan op het dak. De blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper. Welke zonnepanelen kopen is dus afhankelijk van jouw eigen dak situatie.

zonnepanelen brabant 500 13

Wat zijn goede kwaliteit zonnepanelen?

De beste zonnepanelen

Wat zijn goede kwaliteit zonnepanelen en hoe herken je deze? De beste zonnepanelen bevatten zuivere grondstoffen. De eigenschappen van de zonnecel zijn belangrijk om de slijtage van de panelen te minimaliseren. Dankzij deze eigenschappen neemt de productie in de loop der tijd niet sterk af. Houd ook de prijs, rendement en esthetische aanzicht in acht. 

De afwerking is bestand tegen slechte weersomstandigheden:
Zonnepanelen worden blootgesteld aan zon, regen, hagel, sneeuw en wind. Daar moeten de panelen natuurlijk tegen bestand zijn. Een weersbestendige afwerking garandeert een hogere productie op lange termijn. Neem een aluminium frame tegen corrosie.

De beste zonnepanelen bevatten een coating tegen vuil:
Een speciale vuilwerende coating maakt beschermlaag op jouw zonnepanelen. Daarmee garandeert deze coating ook een hogere productie met weinig of geen onderhoud. Het is wel altijd aan te raden om de zonnepanelen 1x per jaar te reinigen. 

Europese en internationale keuringen:
Het is belangrijk dat de zonnepanelen aan Europese IEC normen voldoen. In de regel zijn Chinese panelen niet direct slecht en Duitse zonnepanelen niet altijd goed. Drie normen staan borg voor hoge kwaliteit en betrouwbaarheid, namelijk IEC 61215, IEC 61646 en IEC 61730. 

Rendement zonnepanelen

Hoeveel leveren zonnepanelen op?

Als laatste waar moet ik op letten bij het kopen van zonnepanelen is natuurlijk jouw eigen situatie. Hoeveel leveren zonnepanelen op en hoe leveren ze het beste rendement op? Want dat is waar het uiteindelijk om draait, zoveel mogelijk zonne-energie opwekken zodat je jouw woning kan voorzien van groene stroom.

De productie van jouw PV-installatie hangt af van een aantal factoren. De oriëntatie van het dak is belangrijk. Panelen gericht op zuiden halen altijd een hoger rendement dan panelen op een oost- of west gericht dak. Maar zelfs op een oost- of west dak zijn zonnepalen een goede investering. Zonnepanelen op plat dak of zonnepanelen op pannendak.

Het aantal zonne uren verschilt per ligging. Bijvoorbeeld aan de kust zijn er meer zonuren dan in Drenthe. De hellingsgraad is ook van belang voor het rendement zonnepanelen. De optimale hellingshoek van zonnepanelen is 30 graden. Op deze wijze wordt het meeste zonlicht opgevangen. 

Het vermogen en hoeveel zonnepanelen zijn bepalend voor de opbrengst. Daarbij speelt de zonnepanelen schaduw val ook een rol. Panelen die in de schaduw liggen verminderen het complete zonnepanelen systeem, tenzij je een optimizer gebruikt. Als laatste heeft de lengte van de dag en de intensiteit van de zonnestralen invloed op het rendement.