Verschil salderen per maand of per jaar 

Wat is het verschil tussen salderen per maand of per jaar

Als je als particulier zonnepanelen op je dak hebt, kan je gebruik maken van de salderingsregeling. Hierbij kan je kiezen tussen salderen per maand of per jaar. Gebruikelijk salderen de energieleverancier per jaar, maar je kan ook per maand salderen. Wat is het verschil tussen salderen per maand of per jaar? Zonnepanelen Brabant legt dit verschil uit.

zonnepanelen op schuin dak salderen per maand of per jaar

Wat is salderen zonnepanelen?

Voordat we het verschil uitleggen tussen salderen per maand of per jaar, leggen we nog even kort uit wat salderen zonnepanelen is.

Salderen van zonnepanelen is het proces waarbij het opgewekte stroomverbruik van zonnepanelen wordt afgezet tegen het verbruik van een huishouden of bedrijf. Als er meer stroom wordt opgewekt dan er op dat moment wordt verbruikt, kan deze stroom worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit wordt ook wel netwerkcompensatie genoemd.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Eén van de meest voorkomende manieren is door middel van een speciale meter, die het verbruik en de teruglevering van stroom meet. Als er meer stroom wordt opgewekt dan er wordt verbruikt, wordt deze stroom teruggeleverd aan het net en krijgt de eigenaar van de zonnepanelen hiervoor een vergoeding.

Salderen zonnepanelen draagt bij om energiekosten te verlagen en bij te dragen aan een duurzame energievoorziening. Het is wel belangrijk om te onthouden dat de hoeveelheid stroom die kan worden opgewekt en teruggeleverd afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het type zonnepanelen, de plaatsing ervan en natuurlijk het weer.

Verschil tussen salderen per jaar of maand

Het verschil tussen salderen per jaar of maand is de frequentie waarmee het verbruik en de teruglevering van stroom worden gemeten. Bij maandelijks salderen wordt het verbruik en de teruglevering van stroom elke maand gemeten, terwijl bij jaar-salderen dit jaarlijks gebeurt.

Bij salderen per maand krijgt je als eigenaar van zonnepanelen maandelijks een vergoeding voor de teruggeleverde stroom. Dit kan handig zijn omdat het op deze manier regelmatig een inkomstenbron is. Bij salderen per jaar wordt de teruglevering van stroom echter pas aan het einde van het jaar afgerekend, wat betekent dat je pas aan het einde van het jaar een vergoeding krijgt. Dit kan voordeliger zijn, omdat de terugverdientijd van de zonnepanelen op deze manier korter is.

Bij jaarlijks salderen kan je gebruikmaken van de gespaarde buffer. In de zomermaanden wek je meer op en verbruik je wellicht minder omdat je geen kachel aan hebt staan, zoals in de wintermaanden het geval is. Bij jaarlijks salderen verbruik je doorgaans in de winter meer stroom dan in de zomer. En hier komt dan ook het grote verschil. Als je jaarlijks saldeert wordt de buffer die je hebt opgebouwd weggestreept. Maar als je per maand saldeert, dan wordt er precies bijgehouden wat jouw verbruik was en hoeveel je hebt teruggeleverd.

Dit betekent dat je in de vier topmaanden (april t/m juli) veel energie opwekt waar je een vergoeding voor krijgt. In deze maanden geneer je gewoonlijk 51% van het totale jaarvermogen. In de winter echter is de opbrengst zonnepanelen lager dan de zomer en moet je relatief veel stroom inkopen van de energieleverancier. Doordat je geen gebruik kan maken van het ‘wegstrepen’ van de zonne-energie (de zogenoemde buffer), is de kans zeer groot dat je meer betaalt, omdat je voor de afgenomen stroom altijd het hogere tarief betaalt.

zonnepanelen brabant salderingsregeling

Wat is verstandiger: salderen per maand of per jaar?

Het is moeilijk om te zeggen wat verstandiger is: salderen per maand of per jaar, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren. We geven enkele punten aan waar je rekening mee kunt houden bij het maken van de keuze salderen per maand of per jaar.

  • Hoeveel stroom wek je op? Als je veel stroom opwekt met de PV installatie, kan het voordeliger zijn om te kiezen voor salderen per jaar, omdat je dan aan het einde van het jaar een grotere vergoeding ontvangt. Als je echter minder stroom opwekt, kan maand-salderen wellicht aantrekkelijker zijn omdat je dan regelmatig een vergoeding ontvangt.
  • Hoeveel stroom verbruik je? Als je veel stroom verbruikt, kan het voordeliger zijn om te kiezen voor maand-salderen, omdat je dan elke maand een vergoeding ontvangt voor de teruggeleverde stroom. Als je echter weinig stroom verbruikt, is jaar-salderen wellicht aantrekkelijker, omdat je dan aan het einde van het jaar een grotere vergoeding ontvangt.
  • Persoonlijke voorkeuren: Sommige mensen vinden het fijn om regelmatig een vergoeding te ontvangen, terwijl anderen liever wachten tot het einde van het jaar om een grotere vergoeding te ontvangen. Het is daarom belangrijk om na te denken over wat het beste bij jouw persoonlijke voorkeuren past.
    .

Het is aan te raden om goed na te denken over welke optie het beste aansluit bij jouw situatie en om advies te vragen aan een professioneel zonnepanelen bedrijf als Zonnepanelen Brabant. Zo maak je een weloverwogen beslissing.

salderen per maand of per jaar

Waarvoor kiezen salderen per maand of per jaar

Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze tussen salderen per maand of per jaar afhankelijk is van verschillende factoren. Denk hierbij aan de hoeveelheid stroom die wordt opgewekt, het verbruik van de opgewekte zonne-energie en je persoonlijke voorkeuren. Het is daarom aan te raden om goed na te denken over welke optie het beste aansluit bij jouw situatie. Wens je advies hierover, neem dan contact op met de deskundige van Zonnepanelen Brabant.

De salderingsregeling wordt vanaf 1 januari 2025 langzaam afgebouwd. Wil je meer weten over salderen 2025 en wat de afbouw salderingsregeling zonnepanelen inhoudt? Lees dan ons blog wat houdt de afbouw salderingsregeling definitief in.

Ondanks dat het salderen in 2025 wordt afgebouwd is het nog altijd zeer interessant voor zonnepanelen kopen. Gemiddeld heb je de zonnepanelen installatie binnen 6 jaar al terugverdiend. Meer weten over opbrengst zonnepanelen en de terugverdientijd zonnepanelen? Neem gerust contact op met Zonnepanelen Brabant, jouw betrouwbare partner voor zonne-energie.