Zonne energie mythes
De vraag naar hernieuwbare vormen van energie neemt toe om de gevolgen van de opwarming van de aarde te verminderen. We worden omringd door een overvloed aan hernieuwbare energie vormen, vooral zonne energie, die het hele jaar door gebruikt kan worden. Hoewel dit waar is, bestaat er nog steeds mythes over de voordelen van zonne energie. Het is tijd om die scepsis over zonne energie weg te nemen en de toekomst perspectieven ervan te verbeteren.
Zonnepanelen Brabant heeft het eerste deel van de zonne energie mythes op een rij gezet en daar een top-5 van gemaakt.
Wat is waar en onwaar over zonnepanelen?
Mythe 1: Zonnepanelen werken niet bij koud of bewolkt weer
Feit: Zonnepanelen werken in zonnige, koude en zelfs bewolkte omgevingen. Door de technologieën van zonnepanelen kunnen ze effectief en efficiënt werken en zijn ze zelfs effectiever bij koelere temperaturen dan bij hele hete dagen. Bovendien belemmert bewolkt weer de efficiëntie van zonnepanelen niet; ze kunnen een levensvatbare bron van elektriciteit zijn omdat ze nog steeds voldoende stroom kunnen produceren. Zelfs koude, zonnige winterdagen leveren een vergelijkbaar niveau van elektriciteit op als wat je zou krijgen bij hete zomerdagen.
Voorbeelden van landen waar dergelijke systemen efficiënt zijn, zijn onder andere Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, China, Italië en ook Nederland. In ons land gaat het zelfs zo goed met de zonnepanelen op dak, dan maar liefst 20% van de huishoudens een zonnepanelen installatie heeft. Daarmee zijn we koploper in Europa wat betreft het geïnstalleerde zonne energie vermogen per persoon!
Mythe 2: Zonne energie kan mijn huis nog steeds van stroom voorzien als deze uitvalt
Feit: Als je op on-grid woont en de stroom valt uit, valt natuurlijk ook het elektriciteitsnet uit. Want het is gevaarlijk om elektriciteit te laten lopen naar draden die elektriciteitswerkers proberen te repareren. Als gevolg daarvan weet je zonnepanelen omvormer dat het net is afgesloten en schakelt deze de elektriciteitsopwekking uit, die wordt aangedreven door zonnepanelen.
Mythe 3: Zonne energie is te duur en economisch niet haalbaar
Feit: In de afgelopen decennia zijn de zonnepanelen prijzen gedaald. Daardoor is het investeren in zonnepanelen betaalbaarder geworden. Gemiddeld zijn de kosten zonnepanelen met zo’n 30-40% gedaald. De terugverdientijd zonnepanelen is daardoor ook veel korter geworden. Waarbij we vandaag de dag al binnen 6 jaar de zonnepanelen installatie terugverdienen. Wereldwijd is het eigenlijk goedkoper om elektriciteit te produceren uit zonne energie dan uit steenkool.
Mythe 4: Zonnepanelen installeren is vrij ingewikkeld en vereist veel onderhoud
Feit: Eigenlijk is een zonnepanelen installatie relatief eenvoudig, zolang je een betrouwbare leverancier gebruikt. De installatie moet vakkundig gebeuren, zodat je het optimale rendement eruit haalt. Idealiter, als je systeem is aangesloten op je elektriciteitsnet, wat gebruikelijk is bij elektriciteitssystemen, dan maakt dat zonnepanelen gemakkelijker te onderhouden. De zonnepanelen hoeven dan alleen maar met water te worden schoongemaakt om eventueel opgehoopt vuil, vogelpoep of stof te verwijderen.
Zonnepanelen zijn zo gemaakt dat ze bestand zijn tegen zware weersomstandigheden, zoals hagel, ijzel, sneew en wind. Als je een op accu gebaseerd zonne energie systeem hebt, zal het meer reiniging nodig hebben dan een systeem zonder batterijen. Maar zonne energie systemen zonder accu komen vaker voor en zijn goedkoper dan die met batterijen.
Mythe 5: Zonnepanelen veroorzaken schade aan je dak
Feit: Het deel van het dak waar de zonnepanelen liggen, komt juist ten goede van je dak. De zonnepanelen beschermen en onderhouden juist je dak. In het onwaarschijnlijke geval, dat het dak waarop de panelen zitten beschadigd is en gerepareerd moet worden, kan het paneel gemakkelijk verwijderd worden. Dit komt omdat de panelen niet direct aan het dak bevestigd zijn, ze zijn erop gemonteerd. Als er kieren zijn tussen het dak en de panelen zijn, worden die meestal opgevuld met kit. Bovendien worden de bevestigingen beschermd met een metalen afdekkingen voor een extra beschermingsbarrière. Zorg er altijd voor dat je dak schadevrij is voordat je nieuwe zonnepanelen monteert.
Wil je duurzame zonne-energie opwekken?
Wil je ook duurzame zonne-energie opwekken na het lezen van onze top-5 mythes over zonne-energie? Investeren in zonnepanelen is een duurzame beslissing, die je ook nog eens veel geld oplevert. Het rendement zonnepanelen in ligt namelijk op 10 tot 14%. Dit hoge percentage kan je nooit halen met de rente bij je bank of op aandelen.
Een zonne energie systeem levert je jaarlijks veel rendement op. Uiteraard is het exacte zonnepanelen rendement percentage afhankelijk van de ligging van het dak, de gebruikte materialen en de kwaliteit van de zonnepanelen. Het jaarlijkse rendement zonnepanelen is dan ook zeer aantrekkelijk en een zeer goede investering.
Wil je meer weten over het opwekken van duurzame zonne energie? Neem contact met ons op. Voordat wij overgaan tot zonnepanelen installeren tekenen wij een zonnepanelen legplan. Hierin is de opbrengst zonnepaneel opgenomen, alsmede de kosten zonnepanelen.
Speciaal voor de agrarische bedrijven bieden wij accu oplossingen aan, waarbij de extra opgewekte energie wordt opgeslagen. Neem contact op met Zonnepanelen Brabant voor meer informatie over zonnepanelen kopen.