Deel 2 top-5 mythes over zonne panelen
Naarmate de gevolgen van de opwarming van de aarde ernstiger worden, groeit het verlangen naar alternatieve, duurzame energiebronnen. We worden omringd door een overvloed aan hernieuwbare energiebronnen, waarvan de meest opvallende zonne-energie is, die op elk moment van het jaar kan worden gebruikt. Hoewel dit het geval is, zijn veel mensen er niet van overtuigd dat zonne panelen de voordelen die ze biedt waard is. Het is belangrijk een einde te maken aan die misvattingen rond zonne panelen om de toekomstperspectieven ervan te versterken.
Al eerder maakte we een top-5 mythes zonne-energie:
1) Zonnepanelen werken niet bij koud of bewolkt weer
2) Zonne energie kan mijn huis nog steeds van stroom voorzien als de stroom uitvalt
3) Zonne-energie is te duur en economisch niet haalbaar
4) Zonnepanelen installeren is vrij ingewikkeld en vereist veel onderhoud
5) Zonne panelen veroorzaken schade aan je dak
We voegen aan deze top-5 misverstanden zonne panelen er nog eens 5 aan toe.
5 Onwaarheden over zonne panelen installeren
Mythe 1: Je huis verkopen is moeilijker met zonnepanelen
Feit: Een woning met zonnepanelen op dak verhoogt de waarde. Veel studies hebben uitgewezen dat huizen met zonnepanelen eigenlijk sneller verkopen dan woningen zonder zonnepanelen. Hoewel de kosten van zonnepanelen variëren van 5.000 – 15.000 euro (afhankelijk van het aantal zonnepanelen op dak), bespaar je uiteindelijk op lange termijn omdat ze de waarde van je aanzienlijk vermeerderd. Bovendien heb je de investering van 8 tot 10 zonnepanelen op dak binnen 6 jaar terugverdiend.
Deze terugverdienperiode is de laatste twee jaar ook sneller gegaan, omdat de gas- en elektriciteitsprijzen zo enorm zijn gestegen. Investeren in zonne panelen is daarom een slimme duurzame keuzen. Het verhoogt de waarde van je woning en het verlaagt de energierekening.
Mythe 2: De prijzen van zonne panelen zijn gebaseerd op de grootte van je huis
Zonne panelen zijn ontworpen voor de specifieke behoeften van elke huiseigenaar. Bij het bepalen van de kosten voor zonnepanelen installeren wordt speciale aandacht besteed aan de oriëntatie en de helling van het dak. Bovendien wordt bij de bouw rekening gehouden met de omgeving van het dak om ervoor te zorgen dat het op een plaats komt die gemakkelijk toegang heeft tot zonlicht en niet wordt belemmerd door omringende bomen of gebouwen.
Mythe 3: Als we schone steenkool gebruiken, waarom dan investeren in zonne-energie?
Zonne-energie is een schonere vorm van energie dan ‘schone steenkool’, want steenkool is niet echt schoon. Steenkool is één van de vuilste fossiele brandstoffen. Kolenwinning is verantwoordelijk voor een aantal gezondheidsproblemen, doordat bergtoppen worden opgeblazen en een plas zwarte slurry op het terrein wordt achtergelaten. Hoe meer steenkool we verbranden, hoe meer schade we aan het milieu toebrengen. Omdat het de niveaus van kwik en smog verhoogt en bovendien de koolstofvervuiling doet toenemen. En dat leidt weer tot meer schadelijke effecten voor het milieu.
Mythe 4: Zonne panelen zijn slecht voor het milieu als de levensduur is verstreken
Zonne panelen zijn gebouwd voor een maximale gebruiksduur van 25 jaar, waarna de panelen gerecycled worden. Er zijn echter fabrikanten die A-merk zonnepanelen ontwerpen die wel 35 tot 40 jaar meegaan en nog altijd een minimale opbrengst hebben van 80 tot wel 85%. Naarmate de zonne panelen ouder worden, neemt de opbrengst altijd af, maar het gaat erom dat dit tenminste 80% is. Dan spreek je over goede kwaliteit panelen. Bovendien zijn er zelfs fabrikanten die de zonne panelen gratis recyclen.
Mythe 5: Overtollige energie kan worden opgeslagen in batterijsystemen
Wanneer je bent aangesloten op het net en de PV-installatie ook, dan profiteer je van salderen. Wanneer je op sommige dagen meer elektriciteit produceert, krijg je uiteindelijk meer elektriciteit op je eigen rekening bijgeschreven. Als je dus ’s nachts, wanneer het systeem niet draait, meer elektriciteit nodig hebt, gebruik je uiteindelijk de extra geproduceerde elektriciteit om je huis rechtstreeks via het net van stroom te voorzien. Dit gebeurt automatisch, zodat je geen veranderingen merkt wanneer de omschakeling plaatsvindt, terwijl je toch een lage elektriciteitsrekening hebt.
Let wel, dit werkt alleen als je jaarlijks saldeert. Er is namelijk verschil salderen per maand op per jaar. Ben je niet aangesloten op het net, dan is een batterijsysteem voor opslag van zonne-energie een slimme keuze.
Zonne panelen kopen
Zonne panelen kopen is een duurzame beslissing die je veel geld oplevert. Niet alleen profiteer je van duurzame en schone energie, ook heb je een jaarlijks rendement die ligt tussen de 10 en 14%. Dit rendement kan je nooit behalen als je jouw geld op de bankrekening laat staan. Nu met de hoge energieprijzen ligt dit rendement zelfs nog hoger.
Een zonnepanelen systeem levert je jaarlijks dus veel rendement op. Uiteraard is het exacte zonnepanelen rendement percentage afhankelijk van de ligging van het dak, de gebruikte materialen en de kwaliteit van de zonne panelen. Het jaarlijkse rendement zonnepanelen is dan ook zeer aantrekkelijk en een verantwoorde investering.
Zonnepanelen kopen doe je bij Zonnepanelen Brabant, de zonnepanelen installateurs Noord Brabant. Wil je meer informatie over welke zonnepanelen kopen en wat het rendement is? Neem gerust eens contact met ons op over welke zonne panelen kopen voor jouw situatie de beste keuze is. Bekijk ook eens blog over wat zijn de beste zonnepanelen. En vergeet natuurlijk ook niet de eerste top-5 mythes over zonne energie te lezen. Met deze tien misvattingen houd niemand je meer voor de gek.