Tips over aankoop zonnepanelen
Waar moet je op letten bij zonnepanelen kopen?
Bij de aanschaf van zonnepanelen is het slim om op een aantal zaken te letten, zodat de PV-installatie helemaal geschikt is voor jouw woonsituatie. We hebben daarom een lijst samengesteld met tips over aankoop zonnepanelen.
Het is belangrijk dat de zonnepanelen die je uitkiest zo efficiënt mogelijk zijn, zodat je het maximale rendement uit het systeem haalt. De efficiency van de zonnepanelen bepaalt namelijk hoe lang het duurt voor je de investering hebt terugverdiend.
De terugverdientijd zonnepanelen speelt een belangrijke rol bij de keuze voor zonnepanelen kopen. De vraag zonnepanelen kopen of wachten is daarmee dan ook direct beantwoord. Hoe sneller je de totale investering terug hebt verdient, hoe gunstiger dat voor je is. Na de terugverdientijd is alle energie die je opwekt pure winst.

Het paneel moet dan ook goed en snel energie opwekken. Het moet daarom efficiënt het zonlicht opnemen. De ligging van je dak, de hellingshoek en schaduwval spelen hierbij een belangrijke rol. Het aantal Wattpiek (Wp) van het zonnepaneel geeft aan hoeveel zonne-energie per m2 kan worden opgewekt.
Heb je bijvoorbeeld een klein dak waardoor je minder ruimte hebt voor zonnepanelen? Kies dan altijd voor zonnepanelen met een hoog Wp vermogen, zodat je het oppervlak van het dak optimaal benut. Kijk ook goed naar de kwaliteit van de omvormer. Dit apparaat heeft invloed op het rendement van het zonnepanelen-systeem.
Zonnepanelen aanschaffen tips
Bij zonnepanelen kopen is het fijn als je weet waar je op moet letten. Daardoor maak je optimaal gebruik van de zonne-energie. Wij geven je een aantal zonnepanelen aanschaffen tips.
1. Energieverbruik
Hoeveel energie verbruik je en hoeveel energie verwacht je in de toekomst te gaan gebruiken? Op basis hiervan bepaal je namelijk de benodigde zonne-energie die je moet opwekken. Denk eraan, zonnepanelen gaan wel 25 tot 40 jaar mee. Wil je in de toekomst meer verbruiken of minder? Doordat je bijvoorbeeld een elektrische auto of warmtepomp wilt aanschaffen. Of wellicht gaan je kinderen het huis uit, waardoor je juist minder energie gaat verbruiken. Het is goed om hier alvast van te voren over na te denken. Onze adviseurs kunnen je hierbij helpen.
2. Soorten zonnepanelen
Bij het kopen een PV-installatie let je ook op het soort zonnepanelen. Zonnepanelen verschillen bijvoorbeeld in vermogen, rendement en ook kleur. Niet alle zonnepanelen wekken evenveel energie op. De efficiëntie van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Je hebt hoogrendementspanelen die meer energie opwekken dan een ‘normaal’ paneel, maar wel iets duurder zijn in de aanschaf. Daarentegen heb je er minder van nodig om dezelfde hoeveel energie op te wekken. Welke zonnepanelen kies je in welke situatie, en wat zijn precies de verschillen? Zonnepanelen Brabant legt dit aan je uit
3. Specificaties zonnepanelen
Bij de vraag zonnepanelen kopen waar op letten, is het goed om ook naar de specificaties van de diverse panelen te kijken. Belangrijke eigenschappen van zonnepanelen zijn bijvoorbeeld de afmeting, het vermogen uitgedrukt in Wattpiek en de garantie die je krijgt. Bij garantie heb je een verschil in fabrieksgarantie en rendementsgarantie. Vooral de laatste is belangrijk. Hoeveel energie wekken de zonnepanelen nog op na 20 jaar?

4. Vermogensgarantie zonnepanelen
Bij zonnepanelen spreken we over twee garantie soorten. De fabrieksgarantie en vermogensgarantie zonnepanelen, ook wel opbrengst- of rendementsgarantie genoemd. De technische levensduur van zonnepanelen is 40 jaar. Maar je moet eigenlijk letten op de opbrengst zonnepanelen na 25 jaar. Zelfs de beste zonnepanelen degraderen na verloop van tijd. De meeste fabrikanten garanderen 80% na 25 jaar. Zonnepanelen Brabant levert panelen met een opbrengstgarantie van 85% na 25 jaar.
Wij werken enkel met A-kwaliteit panelen, zoals de Sunpower zonnepanelen. Deze leveren het hoogste rendement op, omdat ze meer elektriciteit produceren ten opzichte van conventionele panelen. Ze hebben een optimale zonne-energie opbrengst. De degradatie ligt na 25 jaar op slechts 8%, dat is 12% lager dan bij conventionele panelen.
5. Omvormer zonnepanelen
De omvormer zonnepanelen speelt een belangrijke rol in hoe goed je PV-installatie werkt en hoeveel zonne-energie deze opwekt. Een omvormer zet de opgeslagen zonne-energie om naar 230 volt. De omvormer is het meest gevoelige en tegelijkertijd het belangrijkste onderdeel van een zonnepanelen systeem. Het is daarom uiterst belangrijk dat je voor de beste omvormer zonnepanelen kiest.
Er zijn drie typen omvormers, namelijk de String omvormer, Power Optimizers en Micro omvormer. Welke omvormer het beste bij jouw installatie past, kunnen onze adviseurs je goed uitleggen. We kijken naar de juiste samenstelling van zonnepanelen en omvormer waarbij we rekening houden met het type dak, schaduwval en de eigenschappen van de panelen zelf.
6. Zonnepanelen installeren
Het is raadzaam om de zonnepanelen op je dak te laten installeren door een erkend installateur, zoals Zonnepanelen Brabant. Zo weet je zeker dat de zonnepanelen op basis van alle geldende normen en wet- en regelgeving gelegd worden. Bovendien ben je zeker van een veilige en professionele installatie. Dit is ook belangrijk voor het verkrijgen van een verzekering. Met de juiste installatie haal je het beste rendement uit je zonnepanelen systeem, zodat jij kan genieten van je eigen opgewekte duurzame energie.

7. Zonnepanelen aanmelden
Na de installatie van de zonnepanelen op dak ben je volgens de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving verplicht deze aan te melden bij je energieleverancier. Er wordt gelijk gekeken of huidige energiemeter geschikt is. Zodra je de zonnepanelen hebt aangemeld bij de energieleverancier kom je ook in aanmerking voor een teruglever vergoeding. De zogenoemde salderingsregeling. In ons artikel hoe werkt salderen zonnepanelen leggen we deze regeling uit. Zodra de installatie is aangemeld kan je na aankoop de BTW zonnepanelen terugvragen.
8. Verzekering zonnepanelen
De laatste tip over aankoop zonnepanelen is om je verzekering na te kijken. Informeer bij de verzekeraar waar je een opstalverzekering hebt of de panelen gedekt zijn. Onder de opstalverzekering valt de woning zelf en alles wat niet zonder schade aan de woning kan worden verwijderd. Een opstalverzekering is beperkt, daarom kan je ook apart de zonnepanelen verzekeren.