Sneeuw op zonnepaneel, is dat erg?

Sneeuw op zonnepaneel, is dat erg?

Invloed sneeuw op zonnepanelen

Er ligt sneeuw op zonnepaneel, is dat erg? Op zich is het niet erg als er sneeuw op zonnepanelen ligt, maar het heeft wel invloed op de opbrengst van groene energie. Doordat de zonnepanelen bedekt zijn met een laag sneeuw kunnen ze geen zonlicht opvangen. 

De invloed sneeuw op zonnepanelen is de opbrengst. Zolang de panelen bedekt zijn met sneeuw of een ijslaag wek je nauwelijks tot geen zonne-energie op. Als het koud is blijft de sneeuw op de zonnepanelen liggen. De installatie is stevig en bestand tegen een pak sneeuw. Je hoeft de panelen dus niet van het dak af te halen. 

Zonnepanelen sneeuwvrij maken helpt vervolgens de opbrengst weer te verbeteren. Je hebt twee opties als er sneeuw op zonnepaneel ligt. Namelijk de zonnepanelen sneeuwvrij maken of niets doen en wachten tot de sneeuw smelt. We nemen met je door wat het gevolg is van sneeuw op zonnepanelen en hoe je de installatie sneeuwvrij kan maken. 

zonnepanelen sneeuw schoon

Zonnepanelen sneeuwvrij maken

Blijft de kou een lange tijd aanhouden, waardoor de sneeuw op de zonnepanelen blijft liggen? Dan kan je besluiten de zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Doe dit alleen als je 100% zeker bent dat dit op een veilige manier kan. 

Bijvoorbeeld op een plat dak, waar je goed bij de zonnepanelen installatie kan. Het sneeuwvrij maken van de panelen is vaak een hele klus en ook gevaarlijk, want het kan glad zijn op het dak. Daarnaast moet je voorzichtig zijn in verband met het beschadigen van een zonnepaneel. Als er een kras op komt, levert dit zonnepaneel voor de rest van de levensduur minder energie op. Dus denk goed na voordat je je op glad ijs begeeft om de PV-installatie sneeuwvrij te maken. 

Gebruik bij zonnepanelen sneeuwvrij maken altijd een zachte borstel of doek. Je kan ook een telescopische wisser gebruiken. Gebruik nooit een harde borstel of andere schurende voorwerpen, deze kunnen de zonnepanelen beschadigen. Gebruik bij zonnepanelen sneeuwvrij maken ook nooit warm of kokend water. 

Deel van de zonnepanelen sneeuwvrij maken

Als de kou en sneeuw in de winter aanhoudt, kan je er voor kiezen om een deel van de zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Als je bijvoorbeeld bij een string van 10 zonnepanelen meerdere panelen sneeuwvrij maakt, zullen deze sneeuwvrije panelen voldoende spanning opwekken om de omvormer in gang te zetten. Zodra de omvormer zonnepanelen aanslaat, loopt er stroom door de string bij zowel de besneeuwde als de sneeuwvrije panelen. 

Bij de besneeuwde panelen zal de stroom via de by-pass diodes lopen, waardoor de zonnepanelen enigszins opwarmen. Door de warmte smelt de sneeuw op het zonnepaneel, waardoor de resterende panelen ook sneller sneeuwvrij zullen zijn. Wees altijd voorzichtig als je de sneeuw van de zonnepanelen wilt verwijderen. 

Sneeuw op zonnepanelen laten liggen

De tweede opties, en dat is ook gelijk de veiligste, is om niets te doen. Laat de sneeuw op zonnepanelen gewoon liggen totdat de zon gaat schijnen en de sneeuw vanzelf van de panelen schuift. De vorst blijft niet eeuwig aan. 

Hierbij geldt, hoe hoger de hellingsgraad van het zonnepaneel hoe makkelijker de sneeuw van het paneel afschuift. Sneeuw op zonnepanelen laten liggen is de meest veilige optie. Je hoeft geen rara capriolen uit te halen om de PV-installatie te bereiken. Daarnaast loop je ook geen kans dat je bij het schoonmaken de panelen beschadigd. 

Indien er een kras of defect ontstaat bij het reinigen van zonnepanelen, heeft dit een negatieve invloed op de opbrengst. In het ergste geval moet je het beschadigde zonnepaneel vervangen. Op deze kosten zit je niet te wachten. 

Zonnepanelen Brabant adviseert daarom om de sneeuw op de zonnepanelen te laten liggen en af te wachten totdat de zon de sneeuw wegsmelt. Ditzelfde geldt voor een ijslaag die op de zonnepanelen ligt. 

zonnepaneel met sneeuw

Opbrengst zonnepanelen winter 

De opbrengst zonnepanelen winter is lager dan in de zomer. De opbrengst zonnepanelen wordt uitgedrukt in kilowattuur, terwijl het maximale vermogen van de PV-installatie uitgedrukt wordt in Wattpiek. Via een omvormer worden de zonnepanelen gekoppeld aan de meterkast. De omvormer zet de gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom. 

In de winter ligt de opbrengst van zonnepanelen gemiddeld 25 procent lager dan in de zomer periode. Toch kan je in de winter prima zonnepanelen kopen. De PV-panelen liggen dan op tijd op je dak om de eerste lente zonnestralen om te zetten naar groene stroom. 

Waar rekening mee houden?

De opbrengst zonnepanelen winter en zomer is afhankelijk van de specifieke situatie waarin de PV-installatie is geplaatst. De ligging (op het noorden, oosten, zuiden of westen), het soort silicium, de hellingshoek van het zonnepaneel en de kwaliteit van de installatie. Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op de opbrengst zonnepanelen. 

Daarnaast is de leeftijd van de panelen en de buitentemperatuur van belang. Bij hogere temperaturen (boven de 25 graden Celsius) brengt een zonnepaneel 0,5% minder op. Daarom is het belangrijk dat er genoeg vrije luchtstromen rondom de panelen zijn, zodat deze niet te heet worden. Hoe schoon de panelen zijn speelt ook een rol in het rendement en dan hebben we het niet alleen over een sneeuw laag.

Zonnepanelen reinigen

Voor de opbrengst is het van belang om geregeld de zonnepanelen te reinigen. Wanneer zonnepanelen reinigen is afhankelijk van de kwaliteit, de ligging en het weer. Hoge kwaliteit panelen zijn voorzien van een vuilafstotende laag. De zonnepanelen coating stoot vuil af, waardoor je ze maar 1x per jaar hoeft te reinigen. Daarnaast worden ze in een bepaalde hoek gemonteerd, zodat regenval ze schoon spoelt. 

In langere, droge periodes kan er dusdanig veel vervuiling op de zonnepanelen ontstaan, dat je het merkt in de opbrengst. Vuile zonnepanelen kunnen een rendementsverlies hebben van zo’n 3%. Als zonnepanelen vies zijn, zie je vaak een groenige aanslag langs de randen van de panelen. Zonnepanelen in de buurt van snelwegen of bossen worden sneller vuil, waardoor je de zonnepanelen vaker schoon moet maken. Je kunt zonnepanelen schoonmaken met autoshampoo.

Zonnepanelen met een vuilafstotende laag zijn onderhoudsarm, aangezien deze minder vaak gereinigd hoeven te worden. Het is uiteraard wel verstandig om af en toe een controle uit te voeren en de omvormer in de gaten te houden. Een omvormer heeft een kortere levensduur dan zonnepanelen. Ze gaan 10 tot 13 mee, terwijl zonnepanelen een levensduur hebben van 30 tot 40 jaar. 

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak in de sneeuw

Tips voor verwijderen van sneeuw op zonnepanelen

Indien je de sneeuw op zonnepanelen wilt verwijderen, heeft Zonnepanelen Brabant nog een aantal tips voor je. 

1. Denk altijd eerst aan je eigen veiligheid. 
Ga niet recht onder het dak staan, want sneeuw kan er altijd afglijden. Zorg dat de regenafvoer schoon is om het overtollige smeltwater af te voeren.

2. Verwijder alleen sneeuw van de zonnepanelen, geen ijs. 
Verwijder alleen de sneeuw met een zachte borstel. Laat de ijslaag zitten. Indien je ijs van een zonnepaneel krabt, beschadig je de vuilafstotende coating laag en het zonnepaneel zelf. Krassen of andere beschadigingen hebben een negatief effect op het rendement en de levensduur. 

3. Gebruik een zachte borstel of wisser
Gebruik bij voorkeur een telescopische wisser of een zachte borstel om de sneeuw van het zonnepaneel te vegen. Op deze manier hoef je niet het dak op om de zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Veiligheid boven alles. 

4. Gebruik géén heet water, zout of autowas. 
Gebruik geen middelen die de zonnepanelen alleen maar beschadigen een negatief effect hebben op het rendement. Wat je welt kunt gebruiken voor zonnepanelen schoonmaken is autoshampoo.

We kunnen het niet vaak genoeg benoemen, maar neem geen onnodige risico’s op ijzige en besneeuwde daken. Je kan dan beter wachten tot de zon schijnt, zodat de sneeuw en ijs smelt en van panelen afglijdt. Indien je nog vragen hebt over zonnepanelen in de winter of is onderhoud zonnepanelen nodig? Neem gerust een keer contact op met Zonnepanelen Brabant