Slim investeren in duurzame energie

Slim investeren in duurzame energie 

Beste opbrengst zonnepanelen 

Door slim te investeren in duurzame energie, profiteer je direct van de beste opbrengst zonnepanelen. De maanden mei, juni en juli leveren zonnepanelen op dak het hoogste rendement op. Maar liefst 13% per maand wek je op aan zonne-energie. Dit is 39% van de jaarlijkse zonne-opbrengst 

Het is daarom zeker aan te raden om voor de maand mei te zorgen dat je zonnepanelen op je dak hebt liggen. Je wekt in deze maanden de meeste duurzame energie op, welke je gelijk kan gebruiken voor je elektrische apparaten in huis. Zoals de keukenapparatuur en de airconditioning voor de warme zomerse dagen. 

In de zomer staat de zon hoog, zijn de dagen langer en is het licht van de zon intenser. In deze periode wek je meer stroom op met zonnepanelen op het dak dan in het winterseizoen. 

investeren in duurzame energie

Beste maanden voor zonnepanelen 

De beste maanden voor zonnepanelen zijn mei, juni en juli. In de maand augustus kunnen de temperaturen hoog oplopen. Indien zonnepanelen te warm worden, verliest het opbrengst. Op een warme zonnige zomerdag kan een zonnepaneel wel 65 graden worden, wat vervolgens zorgt voor 20%minder opbrengst. 

Bij iedere tien graden in stijging van temperatuur boven de 25 graden, daalt de duurzame energie opbrengst met zo’n 5%. Het is daarom belangrijk dat bij de zonnepanelen installeren er voldoende ruimte wordt overgelaten voor een goede ventilatie.

Een zonnepanelen systeem bestaat uit de PV-panelen, omvormer, solar bekabeling en elektrische materialen om het systeem aan te sluiten. Zonnepanelen wekken stroom op door gebruik te maken van licht. Zonnepanelen werken niet alleen met vol zonlicht, ook als het bewolkt is wekken ze stroom op. In dat geval is de zonnepanelen opbrengst minder dan wanneer de zon volop schijnt. 

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De hoeveelheid Wattpiek van een zonnepaneel staat voor de opbrengst in de meest ideale omstandigheden. Dit is wanneer de ligging precies goed is en er veel direct licht op het paneel schijnt. Hoe hoger het vermogen van het paneel is, des te meer duurzame energie je opwekt. 

Hoe kan je investeren in duurzame energie?

Het is van groot belang dat we wereldwijd overstappen op schone energie. Dit is energie die is opgewekt uit duurzame energiebronnen zonder CO2-uitstoot. Dit is energie uit zon, wind of aardwarmte. Je kan zelf ook investeren in duurzame energie door het plaatsen van zonnepanelen op je dak. 

De overheid stimuleert de investering in duurzame energie middels fiscale voordelen te bieden en subsidie voor bedrijven. Als particulier kan je na aankoop de BTW zonnepanelen terugvragen. Dit betekent dat je gelijk al 21% hebt verdiend, bovendien start je gelijk met duurzame energie opwekken waarbij de energierekening ook daalt. 

Geld investeren in zonnepanelen levert je een jaarlijks rendement op van 10 tot 14%. Dit hoge percentage kan je nooit halen met de rente van een bank. Je hebt daar nog jarenlang financieel voordeel van. Naast de financiële opbrengst leveren zonnepanelen op het dak van je woning nog meer voordelen op. 

De installatie is eenvoudig en snel geleverd door Zonnepanelen Brabant te Oud Gastel. Je bespaart iedere maand op de energielasten. De panelen hebben slechts één keer per jaar onderhoud nodig in de vorm van schoonmaken. Bovendien stijgt de waarde van een woning wanneer er zonnepanelen op dak liggen. Ook ben je onafhankelijk van de jaarlijkse fluctuerende energie prijzen van de elektriciteitsbedrijven. 

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak

Besparing en terugverdientijd zonnepanelen 

De besparing die zonnepanelen jaarlijks opleveren is afhankelijk van hoeveel panelen je hebt, welk vermogen de panelen hebben en hoe ze liggen ten opzichte van het zuiden. Ook met een kleiner PV-systeem kan je al snel duizenden kWh per jaar besparen. Terwijl de energieprijs blijft stijgen, profiteer je van een lagere energierekening of zelfs een nul-euro rekening. 

De terugverdientijd van een PV-installatie is de periode waarin het systeem net zoveel geld heeft opgeleverd als je erin hebt geïnvesteerd. De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 6 en 7 jaar. Echter is de terugverdientijd niet de beste maatstaf om zonnepanelen te vergelijken. 

Sommige goedkopere PV-installaties hebben een relatief korte terugverdientijd, maar leveren uiteindelijk minder op dan duurdere zonnepanelen systemen. Dit komt doordat installaties met duurdere producten weliswaar een grotere investering in het begin vergen. Maar aan de andere kant meer stroom opwekken, een langere levensduur hebben en minder last hebben van de afname zonne-energie. Dat wil zeggen hoeveel energie wekken de panelen na bijvoorbeeld 20 jaar nog op?

Om deze redenen is slim investeren in duurzame energie van hoge kwaliteit aan te raden. Want uiteindelijk gaat het om de hogere opbrengst zonnepanelen. Kies voor hoogrendementspanelen met een lange levensduur en hoge opbrengsten. Vraag Zonnepanelen Brabant om advies welke zonnepanelen het beste zijn voor jouw situatie. 

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak duurzame energie

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Het rendement van zonnepanelen is hoger dan die van de spaarrekening en vele andere beleggingen. Meestal heeft de hoogte van de prijs zonnepanelen te maken met een hogere opbrengst. De opbrengst van een zonnepaneel wordt ook wel rendement genoemd. 

Hoe hoger het rendement des te hoger de opbrengst van zonnepanelen is. Zonnepanelen zetten zonlicht om naar elektrische energie. De efficiëntie waarmee dit gebeurt wordt de zonnepanelen rendement genoemd. Rendement is het percentage van het invallende zonlicht dat wordt omgezet in groene elektriciteit. 

Het rendement of opbrengst van zonnepanelen wordt meestal uitgedrukt in Wattpiek. Wattpiek zonnepanelen duidt aan hoeveel energie een paneel genereert. Dit rendement heeft geen vaste waarde. Het is voor een groot deel afhankelijk van het zonlicht dat aanwezig is. 

In de zomer zal het rendement dus hoger liggen dan in de winter. De oorzaak hiervan zijn de kortere dagen in de winter waardoor er minder zonlicht op de panelen valt. Om te renderen heeft een zonnepaneel geen directe zonnestralen nodig. Ook op een bewolkte dag zal het zonnepaneel energie opleveren, al is het wel iets minder dan als de zon schijnt.

Wat beïnvloed het rendement zonnepanelen?

Er zijn meerdere factoren die het rendement zonnepanelen beïnvloeden. In eerste plaats is de hoeveelheid zonlicht van belang. Hoeveel zonlicht de panelen bereikt is afhankelijk van de weersomstandigheden, maar ook van de ligging van de zonnepanelen. 

Het beste rendement brengen zonnepanelen op wanneer ze: 
– aan de zuidkant van het dak zijn geplaatst,
– in een hellingsgraad van 30° tot 45° liggen, 
– geen schaduwval hebben van bijvoorbeeld een schoorsteen, bomen of hoge gebouwen. 

Hoe idealer de omstandigheden, hoe meer zonlicht de panelen kunnen ontvangen. Daarnaast is een goede ventilatie ook belangrijk. Wanneer de temperatuur bij de zonnepanelen hoger is dan 25°C heeft dit namelijk een negatieve invloed op het rendement wat kan oplopen tot minus 20%.

Wil je investeren in duurzame energie op je eigen dak door zonnepanelen kopen? Neem dan zeker eens contact op met Zonnepanelen Brabant. Wij voorzien je van gedegen advies, doen een gratis dakcheck, stellen een legplan op en geven een lange garantie op de PV-installatie en de opbrengst ervan. 

Zonnepanelen aanschaffen in de zomer levert je gelijk een goed rendement op. Heb je nog vragen of wil je meer weten over hoe duurzaam zijn zonnepanelen? Neem gerust contact op met de zonnepanelen specialist in Brabant.