Problemen met energie terugleveren

Waarom kan ik niet alle energie terugleveren?

Het komt geregeld voor dat je niet alle energie terugleveren kan aan het elektriciteitsnet, waarom is dat? De opgewekte energie van zonnepanelen gebruik je in eerste instantie zelf. Het kan voorkomen dat jouw PV-installatie meer stroom opwekken dan je op dat moment zelf verbruikt. In dat geval lever je de stroom terug aan het net van jouw energieleverancier, waar je een vergoeding voor krijgt. Het terugleveren en de verrekening daarvan heet salderen. 

Echter lopen veel zonnepanelen eigenaren tegen het probleem aan de ze niet alle opgewekte groene energie kunnen terugleveren. Het is je vast niet ontgaan in de berichtgevingen dat niet alle zonne-energie terug geleverd kan worden. Hoe komt dat? 

zonnepanelen schuin dak

Te groot aanbod terugleveren energie

De populariteit aan zonnepanelen kopen is in de afgelopen jaren flink gestegen. Zeker nu de energieprijzen afgelopen jaar flink omhoog zijn gegaan, vanwege de oorlog in Oekraïne. Steeds meer mensen investeren in zonnepanelen op dak. Met een PV-installatie wek je namelijk niet alleen je eigen groene stroom op, je bent ook minder afhankelijk van de stijgende en schommelende energieprijzen. 

Echter doordat steeds meer huishoudens zonnepanelen op dak hebben liggen, en de te veel opgewekte stroom willen terugleveren aan het net, is hier een probleem ontstaan. Het probleem van niet kunnen terugleveren energie komt doordat het aanbod van energie te groot is. Het net kan dit niet verwerken. Dit wordt ook wel netcongestie genoemd. 

Veel mensen kampen met het probleem dat ze de opgewekte energie niet kunnen terugleveren aan het net. Daardoor schakelt de PV-installatie zichzelf uit. Als dat voorkomt, hoef je niets te doen. Zodra het energienet het weer toelaat om terug te leveren, start de installatie weer op. 

Wat is netcongestie? 

Bij netcongestie is er te weinig ruimte op het elektriciteitsnetwerk om de duurzaam opgewekte energie te kunnen verwerken. In 2021 is in Nederland 26% meer zonne-energie opgewekt dan het jaar daarvoor. Vanuit duurzaamheidsoogpunt natuurlijk fantastisch, maar de netbeheerder staan gelijk voor nieuwe uitdagingen. 

Hoe meer we gebruikmaken van duurzame energiebronnen, hoe moeilijker het is om de vraag naar en het aanbod van energie goed op elkaar af te stemmen. Echter is dit wel van groot belang om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen. Daarom zijn de netbeheerders gezamenlijk op zoek naar passende oplossingen, zodat de energie transitie wel goed kan doorlopen. 

zonnepanelen

Waarom komt netcongestie in het voorjaar veel voor? 

Netcongestie komt met name voor in het voorjaar. De maanden mei, juni en juli zijn de beste maanden voor de opbrengt zonnepanelen. Dit komt doordat de dagen langer zijn en de zon intenser is dan in de wintermaanden. Hierdoor wekt een zonnepaneel meer energie op dan in de koudere maanden. Vaak krijgen we de vraag of het slim is om te investeren in zonnepanelen in de zomer? Deze vraag hebben we daarbij gelijk beantwoord. 

Het is zeker aan te raden om voor de zomermaanden te zorgen dat je zonnepanelen op dak hebt. Dit betekent voor de maand mei, zodat je gelijk profiteert van de beste opbrengst zonnepanelen. Dat wil zeggen in de maanden mei, juni en juli. In deze maanden wekken de panelen de meeste duurzame energie op. Deze opgewekte energie kan je direct gebruiken voor je huishoudelijke apparaten in huis. Zoals wasmachine, vaatwasser, maar ook de airconditioning. 

Terugleveren energie komt in het voorjaar in grote getalen voor. En dat is waarom in het voorjaar netcongestie veel voorkomt. 

dak geschikt voor zonnepanelen

Oplossing voor niet terugleveren energie aan net

Eén van de oplossingen om de capaciteit van het net te vergroten is door het netwerk te vergroten, zodat terugleveren energie weer mogelijk is. Je moet het vergelijken met een autosnelweg. Wanneer deze constant druk, ontstaat er file. Als we de weg verbreden, een extra rijstrook toepassen, dan stroomt het verkeer weer beter door. Dit is ook van toepassing op het elektriciteitsnet. Als de netbeheerders het netwerk verzwaren, kan het meer energie verwerken. 

Echter aan het vergroten van het net, zitten nadelen. Ten eerste is het een flinke investering en ten tweede kost het veel tijd. Ondanks dat de netbeheerders niet stil zitten en bezig zijn met de uitbreiding, gaat het niet snel genoeg om te voldoen aan de vraag en het aanbod van duurzame energie. Hierdoor blijven huishoudens problemen houden met het terugleveren energie. 

Naast dit alles heeft de energietransitie de manier waarop we met het net omgaan op sommige punten gewijzigd. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, wat het oplossen van het netcongestie probleem niet vereenvoudigt.

Energieopslag middels accu’s is ook een optie. Door de overtollig energie, die door netcongestie ontstaat, tijdelijk op te slaan biedt dit lucht aan het net. Vervolgens kan deze opgeslagen energie langzaam en gecontroleerd aan het elektriciteitsnet worden afgegeven op een moment dat het net dit toelaat. 

Meer informatie over energie terugleveren? 

Wil je meer weten over het opwekken van duurzame zonne-energie en energie terugleveren? Neem contact met ons op. Zonnepanelen kopen doe je rechtstreeks bij de zonne-specialist Brabant zonnepanelen. Voordat wij overgaan tot zonnepanelen installeren tekenen wij een zonnepanelen legplan. Hierin is de opbrengst zonnepaneel opgenomen, alsmede de kosten zonnepanelen

Speciaal voor de agrarische bedrijven bieden wij accu oplossingen aan, waarbij de extra opgewekte energie wordt opgeslagen. Zodat ze niet meer te maken hebben met de problemen van netcongestie. Neem contact op met Zonnepanelen Brabant voor meer informatie over zonnepanelen eigen bedrijf.