Overstappen naar groene energie

Overstappen naar groene energie

Met zonnepanelen overstappen naar groene energie

Overstappen naar groene energie kan het hele jaar door te investeren in zonnepanelen op dak. Door te kiezen voor duurzame energiebronnen uit wind of zonne-energie kan je een groot verschil maken voor het milieu en je eigen portemonnee. 

Door een eenmalige investering te doen in zonnepanelen op dak, profiteer je tenminste 25 jaar van duurzame zonne-energie. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt momenteel op 6 tot 7 jaar. Na deze periode is de stroom die je opwekt pure winst. 

De enige kosten die je nog hebt aan een zonnepanelen systeem is de vervanging van de omvormer. Een zonnepanelen omvormer heb je nodig, want deze zet de gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom voor je woning of bedrijf. Zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig, alleen 1x in het jaar de zonnepanelen reinigen. 

We leggen je de voordelen groene energie uit en de nadelen. Daarna gaan we verder in om de stimulerende maatregelen voor zonnepanelen kopen voor particulieren en bedrijven. 

boerderij geitenhouders

Wat is groene energie?

Energie wordt al jaren opgewekt in centrales die gestookt zijn op kolen, olie of aardgas. Bij deze fossiele brandstoffen komt veel CO2 vrij. Een gassoort die schade aanricht aan het milieu, klimaat en luchtkwaliteit. Om dit tegen te gaan stappen steeds meer consumenten en bedrijven over op groene energie. 

Wat is groene energie? Groene energie wordt opgewekt door water, wind of zon. Groene energie voorbeelden zijn zonnepanelen, windmolens, biomassa of waterkrachtcentrales. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de Europese Unie in 2030 minstens de helft van alle energie opwekt middels duurzame energiebronnen. En de CO2-uitstoot is met 50% gereduceerd ten opzicht van de uitstoot in 1990. 

Om dat in Nederland te bereiken wordt het investeren in groene energie door de overheid gestimuleerd. Dit in de vorm van fiscale voordelen en subsidies voor bedrijven. Subsidie voor particulieren is al enige tijd afgeschaft. Dit komt omdat in de afgelopen jaren de prijs zonnepanelen enorm is gedaald. 

Voordelen groene energie

– Duurzame energie is vele malen beter voor het milieu en zorgt voor een schonere wereld.
– Door duurzaam opgewekte energie te gebruiken, ben je onafhankelijk van de fossiele brandstoffen zoals olie, aardgas en kolen.
– De vraag naar olie neemt toe door nieuwe economieën. Wanneer elk land zelf groene energie opwekt, is het niet meer nodig om olie te importeren uit andere landen.
– Zonne-energie is voor iedereen toegankelijk middel zonnepanelen op dak. De terugverdientijd is 6 à 7 jaar, daarna is de opgewekte groene energie feitelijk gratis.
– Duurzame energie kan je zelf met zonnepanelen opwekken. Het overschat kan je terugleveren aan het net, dit heet salderen. Hoe werkt salderen zonnepanelen? De opbrengst van dit overschot wordt verrekend met je eigen verbruik. 

Nadelen van groene energie

– De investering in zonnepanelen en andere duurzame middelen zijn hoog. Om de overstap naar duurzame energie wel aantrekkelijker te maken heeft de overheid subsidies en fiscale voordelen beschikbaar gesteld. 
– Het is niet altijd eenvoudig om de juiste hoeveelheid duurzame stroom op te wekken. Wel kan je de energie die je extra opwekt opslaan en op een alter moment gebruiken. Dit geldt voor zowel windenergie als zonne-energie.

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak Opslag duurzame energie

Groene energie zonnepanelen 

Door groene energie zonnepanelen op te wekken, ben je eigenlijk een leverancier van je eigen echte groene stroom. Daardoor draag je jouw steentje bij aan klimaatverandering. Door ook slim om te gaan met je apparaten in huis, bespaar je op het energieverbruik. 

Door inzicht te krijgen in het verbruik, wordt je bewust van je gebruik. Dit helpt mee om slimmer om te gaan met de energie. Bij zonnepanelen op dak krijg je een app op je smartphone, waarin je de opbrengst, verbruik en teruglevering kan monitoren. Dit helpt om inzicht te krijgen in je verbruik. 

De meeste apparaten in huis werken op elektriciteit. Check voor aankoop het energielabel en ga voor een donkergroen label. Grote energie slurpende apparaten zijn oude wasdrogers en koelkasten. Je kan vaak beter zo’n oude nog werkende koelkast vervangen door een nieuw en zuinig model. 

Als een huishoudelijk apparaat kapot is, sta je voor de keuze of je deze laat repareren of gaat vervangen? Soms is repareren zinvol, maar vooral met oude apparatuur is vervangen vaak de beste keuze voor het milieu. 

zonnepaneel leggen

Kosten zonnepanelen kopen

Zonnepanelen installeren is de perfecte manier om meer groen te leven, zonder veel concessies te doen. Wat zijn de kosten zonnepanelen kopen? De prijzen voor de aanschaf van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren gedaald. Je hebt al een zonnepanelen installatie van 8 panelen voor 3.400 euro voor platte daken. 

Een zonnepanelen installatie is opgebouwd uit zonnepanelen, een omvormer zonnepanelen, bevestigingsmaterialen, solar bekabeling en elektrische materialen voor het aansluiten van de gehele PV-installatie. 

Om een woning te voorzien van voldoende zonne-energie heb je tussen de 10 en 14 panelen nodig, afhankelijk van je verbruik. 10 zonnepanelen kosten ongeveer 4.300 euro inclusief aansluiting van de gehele installatie op het dak. 

Prijs zonnepanelen

Bij de prijs zonnepanelen is het vermogen en efficiëntie van het paneel bepalend. Er zijn grote verschillen in de werkelijke efficiency van de zonnepanelen. De SunPower zonnepanelen hebben bijvoorbeeld een hoog vermogen van bijvoorbeeld 400 Wp met een zeer hoge efficiency van 22,6%. 

Ter vergelijk, een lagere kwaliteit paneel heeft een efficiency percentage van maximaal 16%. Naast het vermogen is ook de zonnepanelen omvormer van belang. Een omvormer zet de gelijkstroom van de zonne-energie om naar 230 volt wisselstroom. Dit bepaalt mede de efficiency van de opbrengst zonnepanelen. Het rendement zonnepanelen ligt tussen de 10 tot 14% per jaar.

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt op 6 tot 7 jaar. De exacte kostenberekening en terugverdientijd kan Zonnepanelen Brabant nauwkeurig voor je berekenen. De terugverdienperiode is ook afhankelijk van de grootte van het PV-systeem, je eigen verbruik, de kwaliteit en de ligging van de zonnepanelen. We geven je graag advies, neem daarom eens contact met onze adviseurs op.

hoe duurzaam zijn zonnepanelen

BTW zonnepanelen terugvragen

Een landelijke subsidie zonnepanelen particulieren bestaat sinds 2013 niet meer. Om als consument het investeren in zonnepanelen nog altijd aantrekkelijk te maken heeft de Nederlandse overheid een fiscaal voordeel opgesteld in de vorm van BTW zonnepanelen terugvragen. 

Ja kan na de aankoop de BTW zonnepanelen terugvragen. Hiermee bespaar je al gelijk 21% op de investering van groene energie. Het is een aantrekkelijke maatregel voor particuliere woning bezitters. Het is tevens mogelijk dat jouw gemeente een groene lening uitgeeft. Let wel op, want een lening brengt rente kosten met zich mee. Laat je daarbij goed informeren over de voorwaarden. 

Je kan ook samen met je buren investeren in een zonnepanelen systeem. Als je bijvoorbeeld een 2 onder 1 kap woning hebt. Je profiteert van een groter oppervlak waardoor de opwekking van groene zonne-energie nog hoger is. Bovendien kun je bij pieken en dalen op elkaars capaciteit opvangen. 

Subsidies zonnepanelen voor bedrijven

Voor zakelijke gebruikers heeft de overheid diverse subsidies zonnepanelen voor bedrijven in het leven geroepen. Voor een bedrijf investeren in zonnepanelen heb je vijf mogelijkheden voor subsidie en belastingaftrek. 

1. Milieu-investeringsaftrek (MIA)
2. Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
3. Energie-investeringsaftrek (EIA) – maximaal 45% van de investering
4. Kleinschaligheidsaftrek (KIA) – maximaal 28% van het investeringsbedrag
5. SDE+ regeling

Daarnaast bepaalt iedere provincie, regio of gemeente zelf welke maatregelen zij subsidieert en ook tegen welke voorwaarden. De maximale subsidiebedragen lopen hierbij uiteen. Hoe eerder je een subsidie aanvraagt, des te beter. 

Zo was in het kader van milieuvriendelijke energie jarenlang een subsidieregeling voor het combineren van asbestsanering en het plaatsen van zonnepanelen. Tot december 2019 was er een subsidie asbest eraf zonnepanelen erop Brabant aanvragen. Deze regeling is uitgeput en dan ook niet meer toepassing. 

Wat de subsidie zonnepanelen precies inhoud, kunnen we aan je uitleggen en ook berekenen. Neem daarvoor contact op met de erkende installateur Zonnepanelen Brabant. 

groene energie

Wil je overstappen naar groene energie?

Wil je overstappen naar groene energie in de vorm van zonnepanelen? Neem dan vrijblijvend contact met Zonnepanelen Brabant op. Mede door onze jarenlange ervaring en het feit dat wij werken met de nieuwste technieken kunnen wij je deskundig advies geven op het gebied van groene energie. 

Denk hierbij aan: 
– Zonnepanelen installeren op je dak.
– Verbeterde isolatie van je woning.
– Elektrisch verwarmen middels infrarood verwarming. 
– Vervanging van oude apparaten naar duurzame en zuinige.