Optimaal salderen zonnepanelen tot 2025

Tot 2025 salderen zonnepanelen 

Nog twee jaar lang kan je optimaal profiteren van salderen zonnepanelen. Dit komt doordat het wetsvoorstel om de salderingsregeling zonnepanelen in 2023 af te bouwen is uitgesteld naar 2025. Vanaf 2025 gaat definitief het afbouwen salderingsregeling van start. De einddatum voor deze regeling is onveranderd gebleven, namelijk eind 2030. Zonnepanelen salderen na 2023 gaat dus nog twee jaar door voor 100%. 

Vanaf 2025 start het afbouwen salderingsregeling en kan je nog maximaal 64% salderen. Ieder opvolgend jaar tot 2031 gaat dit met 9% achteruit. In 2030 is het laatste jaar dat je kan salderen met een percentage van 28%. In 2031 vervalt de gehele salderingsregeling. Alsnog is het dan interessant om te investeren in zonnepanelen. Maar als je nu investeert, kan je de komende jaren nog profiteren van de salderingsregeling. 

besparen op energierekening gas- en elektriciteitsprijzen stijgen

Salderingsgrens voor maximaal salderen

Aan de salderingsregeling is een maximum ingesteld voor het salderen zonnepanelen. Niet alle terug geleverde energie telt mee voor het salderen zonnepanelen. Dit wordt de maximale salderingsgrens genoemd. Wat deze grens is, dat is voor iedereen verschillend. Wat deze grens voor jou is, kan je terugvinden op de energierekening. 

Het betreft de energie die je van jouw energieleverancier geleverd hebt gekregen. Je kunt namelijk nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die je hebt ontvangen. Een voorwaarde is wel dat je de elektriciteit via dezelfde aansluiting terug levert als waarmee je energieleverancier de energie aan jou levert. 

Op de factuur van de energiemaatschappij staat vermeld hoeveel energie je hebt afgenomen. Daarvan wordt de groene energie die je hebt geleverd aan het net via jouw zonnepanelen op dak weer afgetrokken. Wat is salderen? Salderen is de aftreksom van de energie die je hebt gebruikt minus de energie die je zelf hebt opgewekt. Je hebt te maken met de salderingsgrens, waardoor niet alle terug geleverde groene energie meetelt voor de zonnepanelen salderingsregeling

Energieverbruik is meer dan je opwekt

Stel je neemt 3500 kWh aan stroom af in één jaar tijd. Daarbij lever je 2500 kWh terug aan zonne-energie. Je energieleverancier saldeert de 2500 kWh en je betaalt alleen voor de resterende 1000 kWh. Voor de gesaldeerde stroom (de 2500 kWh) betaal je geen enkele eurocent. Bovendien betaal je ook geen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) over deze stroom. 

zonnepanelen op schuin dak

Opgewekte energie is meer dan je verbruik

Indien je meer energie opwekt dan dat je verbruikt, dan betaal je niets aan stroom, OdE en energiebelasting. Bovendien ontvang je ook nog een terug lever vergoeding van de ‘extra’ zonnestroom die je hebt geleverd aan het net. Hoeveel je daarvoor krijgt is afhankelijk van de vergoeding van je energiemaatschappij waarbij je bent aangesloten. De terugleververgoeding per extra kWh verschilt per leverancier. Gemiddeld ligt deze vergoeding tussen de 4 en 12 cent per kWh. 

Wat is de opbrengst zonnepanelen zomer?

De opbrengst zonnepanelen zomer is het hoogst van alle andere seizoenen. Zonnepanelen set kopen doe je dan ook voordat de zomer start. Eigenlijk nog iets eerder. Vaak krijgen we de vraag of het slim is om te investeren in zonnepanelen in de zomer? Deze vraag hebben we daarbij gelijk beantwoord. Het is zeker aan te raden om voor de zomermaanden te zorgen dat je zonnepanelen op dak hebt. Dit betekent voor de maand mei, zodat je gelijk profiteert van de beste opbrengst zonnepanelen

Dat wil zeggen in de maanden mei, juni en juli. In de lente en zomer wekken de panelen de meeste duurzame energie op. Deze opgewekte energie kan je direct gebruiken voor je huishoudelijke apparaten in huis. Zoals wasmachine, vaatwasser, maar ook de airconditioning. In lente en zomer levert een PV-installatie 75% van de stroom op. In de andere helft van het jaar de overige 25%. In de maanden november t/m januari is de zonnepanelen opbrengst het laagst. Gemiddeld genomen zo’n 10% van de totale jaaropbrengst. 

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak in de sneeuw

Meer weten over salderingsregeling zonnepanelen?

Wil je meer informatie ontvangen over de salderingsregeling 2025? Of hoe het afbouwen salderen verloopt na 2025 en wat dat inhoudt voor jou? Of wat is salderen precies? Neem dan gerust contact op met Zonnepanelen Brabant. Wij zijn de zonnepanelen specialist in regio Brabant. Zonnepanelen kopen is een zeer goede investering en bovendien ben je milieubewust bezig. Het financiële rendement zonnepanelen is tenminste 10 tot 14% per jaar. Voor monteren zonnepaneel Brabant neem je contact op met de regionale specialist Zonnepanelen Brabant. Wij geven je deskundig advies, vakkundige montage en een uitstekende service. Ook voor advies over gasvrij wonen.