kleinlogo-zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen

Vraag nu informatie en vrijblijvende offerte aan

Opbrengst zonnepanelen

Rendement zonnepanelen

De opbrengst zonnepaneel is op twee manieren op te vatten. De opbrengst zonnepaneel bedoelen we mee het aantal kilowattuur (kWh per jaar) dat een zonnepaneel opwekt. Met rendement zonnepanelen wordt bedoeld de hoeveelheid zonlicht dat omgezet wordt naar energie. Of wat je zonnepanelen financieel opleveren. 

Bij de opbrengst zonnepaneel is een aantal factoren van invloed. Bijvoorbeeld de ligging van het dak, welke type zonnepanelen je kiest, de kwaliteit van de omvormer zonnepanelen en de schaduwval. Onze adviseurs tekenen altijd een legplan zonnepanelen alvorens we overgaan tot zonnepanelen installeren.

Hierin in rekening gehouden met bovenstaande factoren, maar ook de pijpjes, dakkapel of dakraam. In het legplan wordt ook de opbrengst zonnepaneel weergegeven, alsmede de kosten zonnepanelen. Vraag Zonnepanelen Brabant altijd om deskundig advies.

zonnepanelen brabant 500 5
zonnepanelen brabant 500 2

Hellingshoek zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen plat dak

Op de meeste woningen kunnen wij zonnepanelen plaatsen. Het maakt niet uit of je een plat of schuin dak hebt. De opbrengst zonnepanelen plat dak of schuin dak hangt voor een deel af van hoe de panelen op het dak liggen. 

De meest ideale ligging voor zonnepanelen is een hellingshoek van 30 tot 40 graden. Een kleinere of grotere hellingshoek zorgt meestal voor een lagere opbrengst zonne-energie. Daarnaast is een ligging op het zuiden goed voor de zonnepanelen opbrengst.

Is de opbrengst van je zonnepanelen hoger dan wat je verbruikt? Dan kan je deze stroom terug leveren aan het net. Je krijgt dan een vergoeding voor de stroom die je te veel hebt opwekt. Aan het einde van het jaar verrekent jouw energie leverancier dit met de stroom die je hebt ontvangen. Dit noemen we salderen zonnepanelen. 

Echter is het niet heel rendabel. Indien je weet hoeveel stroom je verbruikt, kunnen wij het aantal zonnepanelen berekenen dat je nodig hebt om deze energie op te wekken. Wij kunnen voor zonnepanelen particulier berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. 

Zonnepanelen Brabant

Lokale Specialist sinds 2008

Zonnepanelen Bosschenhoofd 500

Zonnepanelen opbrengst

Invloed van seizoenen

Ook in de wintermaanden levert een zonnepaneel opbrengst op. Invloed van seizoenen is er zeker wel. Zonnepanelen werken namelijk op daglicht en niet op temperatuur. Doordat de dagen in de winter korter zijn, heb je minder daglicht en dus minder zonnepaneel opbrengst per dag. 

Logisch is dan ook dat de opbrengst zonnepanelen in de winter gemiddeld 25 procent lager is dan in de zomer maanden. Toch kan je in de winter prima zonnepanelen kopen. De PV-panelen liggen dan op tijd op je dak om de eerste lentezon om te zetten naar groene stroom. 

De ligging van jouw dak is van invloed op de zonnepanelen opbrengst, zowel in de zomer als in de wintermaanden. Opbrengst zonnepanelen december is minder dan de opbrengst zonnepanelen bij warm weer. Heb je een plat dak of een schuin dak. Valt er schaduw op of niet. Het zijn allemaal factoren die meespelen in de zonnepanelen opbrengst. 

Wat zonnepanelen opwekken is onder meer afhankelijk van jouw locatie, de hoeveel zonnepanelen en het vermogen van zonnepanelen per wattpiek (wp). Zonnepanelen Brabant geeft je hier graag meer uitleg en advies over.  

zonnepanelen brabant 500 13

Invloed van schaduw op zonnepanelen

Zonnepanelen schaduw

Op zich is het niet vreemd om te denken dat zonnepanelen alleen stroom opwekken als de zon erop schijnt. Maar niets is minder waar. Zonnepanelen wekken ook stroom op met daglicht. Dit betekent dat de zonnepanelen ook energie op doen als het een bewolkte dag is. 

De invloed van schaduw op zonnepanelen is wel aanwezig. Indien zonnepanelen schaduw krijgen door bomen of een dakkapel bijvoorbeeld. Dan zie je dit waarschijnlijk wel terug in de opbrengst zonnepanelen. Deze wordt dan wat lager. 

De meeste zonnepanelen worden in serie geschakeld. Dat betekent dat meerdere zonnepanelen met elkaar verbonden zijn. Daardoor wekken ze allemaal minder op bij schaduw. 

Een zonnepanelen optimizer zorgt ervoor dat de schaduw die op één van de zonnepanelen valt geen invloed heeft op de opbrengst van de andere zonnepanelen. Met een optimizer omvormer haal je dus het beste uit al jouw zonnepanelen op dak. Laat Zonnepanelen Brabant jouw dak bekijken en een aantrekkelijk offerte zonnepanelen opstellen. 

Zonnepanelen is een goede investering

Salderingsregeling zonnepanelen

Zonnepanelen is een goede investering. Ook wanneer de salderingsregeling zonnepanelen wordt afgebouwd in 2023. Koop je de zonnepanelen in 2021, dan is de terugverdientijd gemiddeld 7 jaar. Koop je ze later, dan loopt de terug verdientijd langzaam op tot gemiddeld 9 jaar in 2030. 

De salderingsregeling maakt zonnepanelen iets aantrekkelijker voor nu maar ook in de toekomst. Omdat je stroom verkoopt aan jouw energie leverancier, moet je eigenlijk een factuur sturen. Dat is onhandig, daarom werkt het anders. 

Op de jaarrekening wordt de stroom van je zonnepanelen met de stroom die je hebt verbruikt tegen hetzelfde tarief verrekend. Bijvoorbeeld: je zonnepanelen leveren in één jaar 1.200 kWh stroom op. In datzelfde jaar verbruik je 3.200 kWh. Je krijgt dan een jaarrekening voor 2.000 kWh (3.200 – 1.200).

Met de huidige spaarrente leveren je zonnepanelen meer op dan geld op de bank. Bovendien bespaar je op je energie rekening, elk jaar weer opnieuw en dat voor tenminste 25 jaar tot 40 jaar. Jouw woning wordt meer waard, je merkt minder van schommelingen in energie tarieven, je kunt de btw terugvragen zonnepanelen én je verlaagt je CO2 uitstoot.