Opbrengst zonnepanelen winter

Opbrengst zonnepanelen winter optimaliseren

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen in de winter

Iedereen begrijpt dat de opbrengst zonnepanelen winter lager is dan in de zomer. De meest ideale maanden voor de opwekking van groene stroom zijn mei, juni en juli. In deze maanden heeft de zonnestraling een hogere stralingsintensiteit en zijn de dagen langer.

In november, december en januari is de stralingsintensiteit het laagst. Overigens wekken zonnepanelen ook energie op wanneer het buiten bewolkt is. De panelen vangen dan infuus licht op. Wel ligt het rendement op deze dagen lager dan op zonnige dagen. 

Van april tot en met september wekken zonnepanelen zo’n 70% van de jaarstroom op. De gemiddelde opbrengst in de winter maanden ligt op 30%. Dit is de periode van oktober toen en met maart. De maanden januari en februari hebben daarbij de laagste opbrengst zonne-energie. Je kan de opbrengst zonnepanelen winter optimaliseren door de hellingshoek aan te passen.

Zonnepanelen Bergen Op Zoom

Zonnepanelen besparen op energierekening

Met zonnepanelen besparen op energierekening kan zowel in de zomers als in de winter. Gedurende het jaar levert een PV-installatie namelijk een rendement van 10 tot 14% op. Hoe snel verdien je zonnepanelen terug? De terugverdientijd ligt door de steeds lagere prijs zonnepanelen en hoge opbrengst inmiddels tussen de 6 en 7 jaar. 

Bovendien mag je na aankoop de BTW zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Investeren in duurzame energie middels zonnepanelen op je dak is daarom niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Na de terugverdienperiode is namelijk de opgewekte stoom vrijwel gratis. 

De enige kosten die je nog hebt tijdens de levensduur van de PV-installatie is de vervanging van de omvormer na 10 tot 13 jaar en de jaarlijkse schoonmaakbeurt. Wanneer zonnepanelen reinigen het beste is, kan je in ons andere blog lezen. 

Zonnepanelen in de zomer

Zonnepanelen in de zomer wekken de meeste groene stroom op. Zonnepanelen houden uiteraard van de directe zonnestralen. Maar het zijn eigenlijk gewoon panelen die licht omzetten in duurzame energie. 

Dit betekent dat een zonnepaneel niet alleen werkt bij direct zonlicht, maar ook bij diffuus licht op een bewolkte dag. Hoe feller en intenser het licht, hoe meer stroom er door de PV-installatie wordt opgewekt. 

De opbrengst zonnepanelen kan per dag, maand en seizoen verschillen. Dit heeft onder andere te maken met de stand van de zon, de lengte van de dag en de buitentemperatuur. Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe intenser het licht. 

In de zomer staat de zon hoog en de winter relatief laag. Daardoor is het zonlicht in de zomer meer dan in het winterseizoen en is de opbrengst in de maanden mei t/m juli het hoogst. Doordat er meer zonne-energie tijdens zomertijd is, profiteer je van een hoger rendement.  

Zonnepanelen kopen zonnepanelen installeren zonnepanelen op dak Opslag duurzame energie

Zonnepanelen in de winter

Bij zonnepanelen in de winter kan een ijslaagje ontstaan door de aanhoudende vrieskou. Ook na een geringe sneeuwval ontstaat er vaak een ijslaagje op de panelen. IJs of sneeuw zorgt ervoor dat de panelen nauwelijks of geen zonne-energie kunnen opwekken. 

Het is echter niet nodig om gelijk het dak op te klimmen om de panelen ijs- en sneeuwvrij te maken. Zodra de temperatuur iets omhoog gaat, smelt de ijslaag vanzelf. Zelfs wanneer maar een klein gedeelte van het ijs smelt, gaat een zonnepaneel weer energie opwekken. 

De warmte die vrij komt bij het opwekken van de energie zorgt ervoor dat de rest van het zonnepaneel ook ijsvrij wordt. Doordat de omvormer ook aan gaat, loopt er stroom door de string en alle panelen worden opgewarmd. 

Bij de besneeuwde panelen zal de stroom via de by-pass diodes lopen, waardoor de zonnepanelen iets verwarmd worden. Dit helpt vervolgens om de ijs- of sneeuwlaag te laten smelten en daarmee de resterende zonnepanelen sneller sneeuwvrij te maken.

zonnepaneel met sneeuw

Dik pak sneeuw op zonnepaneel

Na een hevige sneeuwbui kan er best een pak sneeuw op zonnepaneel vallen. Indien de buitentemperatuur langere tijd onder het vriespunt blijft, kan de sneeuw een aantal dagen blijven liggen op de PV-installatie. Sneeuw op zonnepaneel, is dat erg? De sneeuw op een zonnepaneel zorgt ervoor dat er geen energie wordt opgewekt. 

Het opbrengstverlies is echter relatief klein, in verband met de lagere stralingsintensiteit in de wintermaanden. Sneeuwval is dus niet direct een reden om het dak op te klimmen en de zonnepanelen sneeuwvrij te maken. 

Zonnepanelen in Nederland kunnen met gemak 10 centimeter sneeuw dragen. Tijdens de hagelschottest van de fabrikant worden sneeuw en zonnepanelen uitgebreid getest. Dit is om te meten hoe sterk de zonnepanelen zijn. 

De beste zonnepanelen zijn dan ook voorzien van extra harde zonnecellen die tegen een harde hagelbui en een dik pak sneeuw bestemd zijn. Bij Zonnepanelen Brabant gebruiken we alleen A-kwaliteit panelen die bestand zijn tegen sneeuw, hagel, lage en hoge temperaturen. 

zonnepanelen sneeuw schoon

Tijdens winter je rendement optimaliseren

Tijdens de wintermaanden kan je het rendement optimaliseren door de ideale hellingshoek voor zonnepanelen. Normaal ligt de ideale hellingshoek op 30 à 35 graden, in de winter is 40 tot 45 graden beter. Bij een grote hellingshoek zal de sneeuw gemakkelijker van de panelen schuiven bij een grotere hellingshoek. 

Hierbij geldt hoe groter de hellingshoek is, hoe meer de zwaartekracht een handje meehelpt. Als je zonnepanelen hebt met een vertelbare hellingshoek, pas deze dan tijdig aan. Voordat de strenge winter aanvangt. Verander de hellingshoek niet als de zonnepanelen bevroren zijn, je loopt dan het risico op beschadiging van het PV-systeem. 

In de winter staat de zon een stuk lager. Door een grotere hellingshoek te kiezen kan je de panelen beter richten op de zonnestralen en daar je voordeel mee doen. Als je de hellingshoek hebt aangepast, vergeet dan niet om deze bij aanvang van de lente terug te zetten in de oorspronkelijke stand. 

Wil je meer weten over de opbrengst van zonnepanelen in de winter of wat je kan doen om zonnepanelen sneeuwvrij te maken? Contacteer dan een adviseur van Zonnepanelen Brabant