Opbrengst zonnepanelen bewolkte dag

Opbrengst zonnepanelen bewolkte dag 

Direct of indirect zonlicht

Wat is de opbrengst zonnepanelen bewolkte dag, dat vragen veel mensen zich af voordat ze zonnepanelen kopen. Vaak wordt gedacht dat zonnepanelen alleen maar zonne-energie opbrengen als de zon schijnt. Niets is minder waar. 

Zonnepanelen werken op licht, waarbij ze dit omzetten in duurzame stroom. Dit betekent dat een zonnepanelen systeem niet enkel werkt bij direct zonlicht, maar ook op een bewolkte dag. Dit licht noemen we indirect licht of diffuus licht. 

Hoe feller en intenser het licht op de dag is, hoe meer stroom er door de zonnepanelen installatie wordt opgewekt. In de zomer is er meer daglicht, staat de zon hoger en schijnt de zon meer (direct licht). Daardoor wordt er in de zomer meer energie opgewekt. Dan neemt niet weg dat zonnepanelen in de winter helemaal geen energie opwekken. 

Op een mooie winterse dag kan een PV-installatie ook zeker voldoende energie opwekken. Uiteraard zal dit minder zijn dan op een lange zomerse dag. Maar op een bewolkte zomerse dag kan het systeem evenveel energie opwekken dan als de zon schijnt. We leggen uit hoe dit werkt. 

zonnepanelen voor melkveehouders

Extra licht door wolken is goed voor de zonnepanelen

Zonnepanelen wekken meer energie op als er meer licht op valt én als ze koeler zijn. Wolken zijn wit omdat ze veel licht reflecteren. Op dagen met veel stapelwolken, zorgen de wolken ervoor dat er op sommige momenten extra licht op de zonnepanelen valt. Daarnaast zorgen de wolken ervoor dat de panelen af en toe in de schaduw liggen. 

Op een heldere zomerse dag kan een zonnepaneel wel 60 graden Celsius worden. Als ze even kunnen afkoelen, zijn ze extra efficiënt als ze weer in de zon komen. Als er een wolk voor de zon schuift, koelen de panelen af wat ten goede komt van de opbrengst zonnepanelen.

In de zomer kan een zonnepaneel te warm worden, de temperatuur van het paneel kan wel oplopen tot 65 graden Celsius. Dit is veel te warm voor een paneel, wat dan ook een negatieve invloed heeft op de opbrengst. De opbrengst kan met zo’n 20 procent afnemen. 

Dit komt doordat de elektrische geleiding beter werkt bij iets koelere temperaturen. Het is daarom ook belangrijk dat de zonnepanelen op dak een goede ventilatie hebben. Zodra een wolk aan de lucht verschijnt, kunnen de panelen even afkoelen, waardoor ze weer beter werken. 

Bovendien valt er ook nog eens extra licht op de zonnepanelen door reflecties van de wolk die net voorbijkomt. Wolken kunnen leveren weldegelijk een goede opbrengst op voor de zonnepanelen. Zeker in de zomer, als de panelen kunnen afkoelen als er een wolk voorbij drijft en het witte licht reflecteert kan dit zo’n 22% schelen in de piekopbrengst. 

Zonnepanelen agrarische bedrijven zonnepaneel plaatsen opbrengst zonnepanelen bewolkte dag

Werken zonnepanelen op bewolkte dagen?

Werken zonnepanelen op bewolkte dagen? Ja, zonnepanelen werken ook op bewolkte dagen. Zonnepanelen werken namelijk op licht, dus ook als het bewolkt of koud is wekken ze stroom op. 

In het voorjaar en zomer wekken de panelen de meeste zonne-energie op. Dat komt omdat de dagen langer zijn en er gemiddeld meer zon is. Hoe meer licht, hoe meer opbrengst. De opgewekte zonne-energie direct gebruiken zodat je ook direct bespaar op de energierekening.

Zonnepanelen wekken dus ook energie op als het bewolkt is. Zeker in de zomer kunnen wolken aan de hemel zorgen voor een nog betere opbrengst. Door de wolken krijgen de zonnepanelen op dak de kans om even af te koelen, wat ten goede komt van de opbrengst van zonne-energie in de zomer. 

In de winter presteert een PV-installatie ook goed. De opbrengst zonnepanelen winter is wel lager dan in de zomer. Dit komt doordat de zon lager staat, de dagen korter zijn en er minder direct of indirect op de panelen valt. De maanden dat zonnepanelen de meeste groene energie produceren is in de lente. De maanden mei, juni en juli wordt daarom ook wel het zonnepanelen seizoen genoemd. 

Invloed van seizoenen

Bij zonnepanelen is de invloed van seizoen zeker aanwezig. De panelen werken namelijk op daglicht en niet op temperatuur. Doordat de dagen in de winter korter zijn, heb je minder daglicht en dus minder energie opbrengst per dag. De opbrengst zonnepanelen december is minder dan de opbrengst in juni. 

In de winter ligt de opbrengst van zonnepanelen gemiddeld 25 procent lager dan in de zomer periode. Toch kan je in de winter prima zonnepanelen kopen. De PV-panelen liggen dan op tijd op je dak om de eerste lente zonnestralen om te zetten naar groene stroom. 

De ligging van jouw dak is van invloed op de zonnepanelen opbrengst, zowel in de zomer als in de wintermaanden.. Heb je een plat dak of een schuin dak. Valt er schaduw op de panelen of niet. Het zijn allemaal factoren die meespelen in de zonnepanelen opbrengst.

Wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact op met de adviseurs van Zonnepanelen Brabant. Wij geven ook antwoord op de vraag is mijn dak geschikt voor zonnepanelen

beste zonnepanelen installeren

Zonnepanelen opbrengst per maand

De zonnepanelen opbrengt per maand is uiteraard verschillend. Van oktober tot en met maart leveren de zonnepanelen het minst op. Van april t/m september het meest. In de zes zomerse maanden tussen 21 maart en 21 september wekt de PV-installatie gemiddeld 75% van de jaarstroom op. 

In de andere helft van het jaar wekken de zonnepanelen op dak ongeveer 25% van de jaaropbrengst op. In de maanden november, december en januari is de opbrengst het laagst, gemiddeld 10% van de jaaropbrengst.

De zonnepanelen opbrengst per maand kan je heel goed volgen via de app die je op je mobiele device kan installeren. Via de app kan je namelijk de opbrengst zonnepanelen en het verbruik volgen. Hier kan je ook goed zien wat de opbrengst zonnepanelen bewolkte dag is ten opzichte van een warme dag of zonnige dag in de winter. 

Door meer inzicht te krijgen in je verbruik per maand, pas je vaak automatisch je leven daarop aan. Is er veel opgewekte energie dan kan je daar optimaal van profiteren. Je kan bijvoorbeeld veel energie besparen tijdens thuiswerken. Door direct de opgewekte energie te gebruiken voor je apparaten, zoals laptop, printer en opladen van je mobiele telefoon. 

Als je thuiswerkt, zet dan juist de wasmachine op de dag aan, zodat je de opgewekte energie gelijk kan gebruiken. Dit scheelt weer verbruik in de avonduren, wanneer de panelen geen energie opwekken. 

Invloed buitentemperatuur op opbrengst zonnepanelen

De buitentemperatuur heeft invloed op de opbrengst zonnepanelen. Daarnaast ook de ligging van het dak en de schaduwval op de zonnepanelen. Veel mensen denken dat hoe warmer de dag is, hoe meer een zonnepaneel opbrengt. Dit is niet waar. 

Alleen warmte zorgt niet voor een positief effect in de opbrengst. Op een warme dag kan een zonnepaneel maar liefst 65 graden Celsius worden, wat veel te warm is voor een paneel. Dit levert vervolgens 20% minder opbrengst op. Dit komt omdat elektrische geleiding beter verloopt bij iets koelere temperaturen. 

Het is daarom belangrijk dat bij de installatie ook voldoende ventilatieruimte tussen de panelen zit. Wanneer de temperatuur bij de zonnepanelen hoger is dan 25°C heeft dit tevens een negatieve invloed op het rendement.

Zoals genoemd kan schaduwval ook van invloed zijn op de opbrengst van de zonne-energie. Indien zonnepanelen schaduw krijgen door bomen of een dakkapel bijvoorbeeld. Dan zie je dan terug in een lagere opbrengst. 

dakkapel

Voordeel van zonnepanelen optimizer 

Daarnaast worden de meeste zonnepanelen in een serie geschakeld. Dat betekent dat meerdere zonnepanelen met elkaar verbonden zijn. Daardoor wekken ze allemaal minder op bij schaduw. Ook daar heeft Zonnepanelen Brabant een oplossing voor. 

Een zonnepanelen optimizer zorgt ervoor dat de schaduw die op één van de zonnepanelen valt geen invloed heeft op de opbrengst van de andere zonnepanelen. Met een optimizer omvormer haal je dus het beste uit al jouw zonnepanelen op dak. 

Offerte zonnepanelen 

Laat Zonnepanelen Brabant jouw dak bekijken en een aantrekkelijk offerte zonnepanelen voor de zomer of winter opstellen. In onze blogs kom je overigens ook meer te weten over zonnepaneel installatie. Zoals hoe duurzaam zijn zonnepanelen nu eigenlijk en over de afbouw salderingsregeling na 2023. Heeft dit invloed op de korte terugverdientijd zonnepanelen.

Wil je meer informatie ontvangen over de opbrengst zonnepanelen bewolkte dag of wanneer de beste tijd is om te investeren in zonnepanelen? Ook daarvoor kan je contact opnemen met onze zonnepanelen specialisten. 

We geven je tips over aankoop zonnepanelen en hoe je na aankoop de btw zonnepanelen terugvragen kan? We leggen je graag alles uit over zonnepanelen en hoe je de  zonne-energie direct gebruiken kan.