Opbrengst zonnepanelen berekenen formule

Opbrengst zonnepanelen berekenen: formule om duurzame energie te optimaliseren

Het berekenen van de opbrengst van zonnepanelen is essentieel om een weloverwogen beslissing te nemen over het installeren van een zonne-energiesysteem. We leggen uit hoe je met behulp van de opbrengst zonnepanelen berekenen formule het rendement uitrekenen kunt. Door de opbrengst van je zonnepanelen te berekenen, verlaag je niet alleen de energiekosten, maar draag je ook bij aan een duurzamere wereld.

Bepaal de capaciteit zonnepanelen

De eerste stap om de opbrengst zonnepanelen te berekenen, is het bepalen van hun totale capaciteit. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De capaciteit is afhankelijk van het type paneel en de fabrikant. Je kunt de capaciteit vinden op de specificaties van het zonnepaneel of op de website van de fabrikant.

Bereken het aantal zonuren

De opbrengst zonnepanelen berekenen is sterk afhankelijk van het aantal zonuren in jouw regio. In Nederland varieert het aantal zonuren per jaar gemiddeld tussen de 900 en 1.100 uur. Het exacte aantal zonuren voor jouw locatie kun je opzoeken bij het KNMI.

8 zonnepanelen 400Wp opbrengst zonnepanelen berekenen formule

Bepaal de oriëntatie en hellingshoek zonnepanelen

De oriëntatie en hellingshoek zonnepanelen hebben invloed op de opbrengst. Voor een optimale opbrengst moeten de panelen naar het zuiden gericht zijn en onder een hoek van ongeveer 36 graden geplaatst zijn. Als je zonnepanelen niet perfect op het zuiden zijn gericht of onder een andere hellingshoek staan, verlaagt dit de opbrengst.

Houd rekening met rendementsverlies

Zonnepanelen verliezen na verloop van tijd een deel van het rendement, meestal zo’n 0,5% tot 1% per jaar. Dit betekent dat de opbrengst van zonnepanelen na enkele jaren lager ligt dan bij de aanschaf. Houd hier rekening mee bij het berekenen van de opbrengst.

De formule voor het berekenen van de opbrengst zonnepanelen

Nu we alle benodigde informatie hebben, kunnen we de opbrengst van uw zonnepanelen berekenen met behulp van de volgende formule:

Opbrengst (kWh/jaar) = Capaciteit (Wp) × Zonuren × Oriëntatiefactor × Hellingshoekfactor × (1 – Rendementsverlies)

De oriëntatiefactor en hellingshoekfactor zijn percentages die aangeven hoe dicht jouw panelen bij de ideale oriëntatie en hellingshoek staan. Je kunt deze factoren vinden in tabellen die rekening houden met de afwijking van de ideale waarden. Als jouw PV installatie perfect op het zuiden is gericht en onder een hoek van 36 graden staan, zijn beide factoren 1 (of 100%).

Voorbeeld opbrengst zonnepanelen berekenen formule

Stel dat je een PV systeem hebt met een capaciteit van 4.000 Wp, je locatie heeft 1.000 zonuren per jaar, en de panelen zijn perfect op het zuiden gericht en hebben een hellingshoek van 36 graden. Na 5 jaar is het rendementsverlies 5% (1% per jaar).

Opbrengst (kWh/jaar) = 4.000 Wp × 1.000 uur × 1 × 1 × (1 – 0,05) = 4.000 kWh × 0,95 = 3.800 kWh

In dit voorbeeld levert je zonnepaneelsysteem na 5 jaar 3.800 kWh per jaar op.

Het is belangrijk op te merken dat deze formule een schatting geeft van de opbrengst van je zonnepanelen. Factoren zoals schaduwval, vervuiling en temperatuur beïnvloeden de opbrengst. Daarom is het aan te raden om de opbrengst regelmatig te controleren en te vergelijken met de berekende waarde.

Door de opbrengst van zonnepanelen te berekenen met deze formule, krijg je een beter inzicht in de potentiële besparingen op je energierekening en de terugverdientijd van je investering. Bovendien helpt het je bij het optimaliseren van uw zonne-energiesysteem en draagt het bij aan een schonere toekomst.

Zonnepanelen Brabant is de beste zonnepanelen leverancier Zonnepanelen prijs vergelijken zonnepanelen leggen

Meer weten over opbrengst zonnepanelen?

Wil je meer nieuws en informatie lezen over zonnepanelen? Houd dan Zonnepanelen Brabant in de gaten. Geregeld schrijven we nieuwe blogs met nieuwtjes en tips over zonnepanelen kopen, plaatsen en onderhouden. Heb je bijvoorbeeld last van vogels bij de PV installatie, denk dan eens na over vogelwering zonnepanelen.

Wil je de hoek zonnepanelen berekenen opbrengst zonnepanelen weten? Neem dan eens contact op met Zonnepanelen Brabant. Onze adviseurs maken graag een exacte berekening voor je en geven advies over hoeveel panelen op dak mogelijk zijn.