kleinlogo-zonnepanelen

Omvormer zonnepanelen

Vraag nu informatie en vrijblijvende offerte aan

Omvormer zonnepanelen

Beste omvormer zonnepanelen

Een omvormer zonnepanelen heb je nodig om de opgeslagen zonne-energie om te vormen naar 230 volt. Al onze elektrische apparaten in huis of kantoor werken op wisselstroom. Zonnepanelen daarentegen produceren gelijkstroom. 

De zonnepanelen omvormer zorgt dat de gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom. De wisselstroom wordt vervolgens via de meterkast geleverd aan het stroomnet. 

De omvormer is het meest gevoelige en tegelijkertijd het belangrijkste onderdeel van een zonnepanelen systeem. Het is daarom uiterst belangrijk dat je voor de beste omvormer zonnepanelen kiest. Zonnepanelen Brabant levert alleen hoge kwaliteit omvormer zonnepanelen.

sunny boy omvormer 500 Zonnepanelen installeren Omvormer zonnepanelen

Zonnepanelen Brabant

Lokale Specialist sinds 2008

Zonnepanelen installeren zonne energie

Zonnepanelen omvormer

Levensduur omvormer zonnepanelen

De zonnepanelen omvormer zijn in vele soorten, maten en merken verkrijgbaar. De levensduur omvormer zonnepanelen is een belangrijke eigenschap. Afhankelijk van de kwaliteit kost een nieuw omvormer voor 12 zonnepanelen tussen de 700 en 1.200 euro.

Daarom is het van belang om de levensduur omvormer zonnepanelen te weten. Zodat je bij zonnepanelen kopen deze kosten zonnepanelen kan meenemen. Een omvormer is opgebouwd uit elektronische componenten. Indien één onderdeel kapot is, dien je meestal de complete omvormer te vervangen. 

De kwaliteit van de gebruikte componenten en het aantal onderdelen zijn daardoor van belang voor de levensduur omvormer zonnepanelen. Gemiddeld gaan de omvormers tien jaar mee. Dit zijn dan ook de enige kosten die je nog dient te maken na de aanschaf van een PV-installatie. 

Bergen Op Zoom Afmeting zonnepaneel Omvormer zonnepanelen

Hoe werkt omvormer van zonnepanelen?

Inverter zonnepanelen

De werking van een omvormer van zonnepanelen, ook wel inverter zonnepanelen genoemd, is erg eenvoudig. De gelijkstroom opgewekt door de zonnepanelen wordt naar de omvormer geleid, waar deze omgezet wordt naar bruikbare wisselspanning. 

Elektrische apparaten werken op wisselstroom. Een MPP-tracker (Maximum Power Point) aangesloten op de omvormer zorgt ervoor dat de panelen hun maximale rendement behalen. Daarnaast wordt de opbrengst gemonitord. We onderscheiden drie types van omvormers zonnepanelen. String omvormer, Power Optimizers en Micro omvormer. 

De centrale of stringomvormer is de meest voorkomende omvormer. In de meeste gevallen, worden zonnepanelen in serie op elkaar aangesloten zodat ze één kring of string vormen. Vandaar de term “string-omvormers”. De kring wordt verbonden met één centrale omvormer.

SolarEdge omvormer

SMA omvormer

Zonnepanelen Brabant levert diverse merken omvormers. Zoals SolarEdge omvormer, Solax en SMA omvormer. Op de omvormer kan je de zonnepanelen aansluiten zodat de gelijkstroom van de zonne-energie omgezet wordt in wisselstroom 230 volt. 

De laatste jaren heeft de ontwikkeling van omvormer zonnepanelen niet stilgestaan. Naast de traditionele string-omvormer zijn er innovatieve en veiligere omvormers op de markt geïntroduceerd. Zoals de zeer bekende SolarEdge omvormer en SMA omvormer. Deze merken werken middels zogenoemde Power Optimizers voor zonnepanelen. 

De optimizer is een regelaar waarbij ieder zonnepaneel afzonderlijk wordt geregeld en beveiligd. Een optimizer zonnepanelen wordt aangesloten tussen de bekabeling van de panelen. De optimizers zonnepanelen sluit je aan op de centrale omvormer SolarEdge of ander merk. De levensduur van hoge kwaliteit omvormer is tenminste 12 jaar.

zonnepanelen brabant 500 2

Micro omvormer

Zonnepanelen met micro omvormer

Met een micro omvormer zonnepanelen wordt per paneel geplaatst en zet de gelijkstroom op het dak direct om in wisselstroom. Je hebt daardoor geen centrale omvormer meer nodig. Presteert één paneel minder, heeft dat dus geen impact op het rendement van de andere panelen.

Micro omvormer biedt veel voordelen bij relatief kleinere PV-installaties, die eenvoudig uitgebreid kunnen worden. De levensduur van micro omvormer zonnepanelen is gemiddeld 20 tot 25 jaar. 

Een zonnepanelen systeem met micro omvormer heeft vele voordelen:
– Geen centrale omvormer nodig.
– Lange levensduur van 20 tot 25 jaar.
– PV-installatie is eenvoudig uit te breiden.
– Brandveilig door ontbreken van hoge spanning.
– Regeling en monitoring per zonnepaneel.

zonnepanelen brabant Omvormer zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen op een omvormer

Waar zit de omvormer zonnepanelen?

Hoeveel zonnepanelen op een omvormer plaatsen is afhankelijk van het vermogen van de omvormer en de hoeveelheid zonnepanelen. Wanneer je een omvormer plaatst, hou dan rekening met de volgende twee punten:

1) Stem het vermogen van de omvormer af op de zonnepanelen. Maximaal 20% kleiner of 10% groter. Heb je een zonnepanelen systeem met een vermogen van 350 Wp, kies een omvormer met een vermogen tussen 280 en 385 Wp.

2) Elk jaar daalt het rendement van omvormers iets. Daarom dien je deze na ongeveer 10 à 15 jaar te vervangen. Dit is 1 of 2 keer tijdens de levensduur van zonnepanelen. 

Om de levensduur omvormer te maximaliseren, plaats je deze bij voorkeur in een koele en geventileerde ruimte. Hoge temperaturen zijn namelijk nadelig voor de levensduur van omvormers. Een omvormer produceert geluid. Plaats de omvormer daarom in een ruimte waar je er geen hinder van ondervindt. Bijvoorbeeld in de hal, bijkeuken of garage. 

Welke omvormer kiezen zonnepanelen?

Meer informatie omvormers

Welke omvormer kiezen zonnepanelen, is dus afhankelijk van de PV-installatie die je kiest. Uiteraard speelt de prijs omvormer ook een rol. Het verschil tussen de type omvormers is waar de omvormer de gelijkstroom omzet naar wisselstroom. 

Elk zonnepaneel vangt de zonne-energie op en via de omvormer kan je de stroom in huis gebruiken. Kies de juiste omvormer voor jouw zonnepanelen systeem. Welke omvormer het beste is, kan je natuurlijk vragen aan onze zonnepanelen adviseurs. 

Zij zijn op de hoogte van alle soorten en type omvormers en het verschil tussen de merken omvormers. In sommige gevallen is het beter om voor een power optimizer te kiezen dan een micro omvormer. Afhankelijk van het systeem en jouw budget. 

Heb je vragen over de zonnepanelen omvormer, neem contact op met Zonnepanelen Brabant. Wij voorzien je van alle informatie. Ook voor vragen over btw terugvragen zonnepanelen, subsidie zonnepanelen of zonnepanelen verzekeren kan je bij ons terecht.

sunny boy omvormer 500 Zonnepanelen installeren Omvormer zonnepanelen