Hoeveel kun je besparen met zonnepanelen?
Je hebt een zonnepanelen installatie laten aansluiten, waarbij je direct begint met besparen op je energierekening. Dat is natuurlijk mooi, maar wist je dat je nog meer kan besparen met zonnepanelen op dak? Zonder dat je meer hoeft te investeren? Zonnepanelen Brabant legt je uit hoe.
Terugleveren energie aan net: salderen
De groene stroom die je met je PV-installatie opwekt, gebruik je voor de elektra voorzieningen in je huis. Zoals de wasmachine, licht en elektrische verwarming. Daarnaast kan je ook te veel opgewekt energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Zonder zonnepanelen kan de stroom maar één kant op, namelijk naar jouw woning toe. Je ontvangt immers stroom via het energienet voor de elektrische toestellen in huis.
Met zonnepanelen werkt dit anders. Wanneer jouw zonnepanelen meer stroom opwekken dan jezelf verbruikt, lever je het overschot automatisch terug. Je bent daardoor eigenlijk een mini energieleverancier geworden. Dit proces noemen we terugleveren energie.
Als aan het einde van jaar blijkt dat je meer stroom hebt afgenomen van de energiemaatschappij, waarbij je een restbedrag betaald aan de leverancier. Daarentegen kan het ook voorkomen dat je meer stroom aan de energieleverancier terug levert dan je stroom ontvangt. Het terugleveren energie wordt dan volledig gesaldeerd met de levering, en dat noemen we Salderen zonnepanelen.

Geld verdienen met salderingsregeling in dal- en piektarief
Met de salderingsregeling kan je nog meer geld verdienen. We leggen uit hoe. Zoals genoemd heet het vergoeden van terug geleverde energie salderen. Zonnepanelen salderen bij gescheiden verrekening van dal- en piektarief kan enorm in je voordeel werken. Dit werkt wanneer je zoveel meer elektriciteit verbruikt in de daluren. Dat wil zeggen, dat je pas in het daluur tarief (na 23.00 uur) de wasmachine, vaatwasser en HR-boiler aan zet.
Vervolgens lever je tijdens het piek tarief de meeste opgewekte energie van je zonnepanelen op dak terug aan het net. Omdat er doorgaans een aantal eurocent verschil zit tussen het dal- en piektarief bespaar je extra op de energiekosten. En verdien je dus geld met de salderingsregeling.
Check of je een dubbele meter hebt
Heb ik een dubbele meter of een enkele meter? Deze vraag is zeker de moeite waard om te checken als je geld wilt besparen met zonnepanelen salderen. Bij de omvangrijke vervanging van de zogenoemde draaischijf door een slimme meter, zijn de elektriciteitsmeters automatisch naar een enkele meter gegaan. Ook wanneer je voor die tijd een dubbele meter had.
Hoe weet ik of ik een dubbele meter heb? Dit kan je eenvoudig zelf checken. In het display van je nieuwe slimme meter kan je zien of je er twee meters actief zijn. Zie je een enkele meter, dan kan je dus niet gebruikmaken van een dal- en piektarief. Heb je zonnepanelen op dak en maak je gebruik van de salderingsregeling? Dan is het zeker de moeite waard om jouw energiemaatschappij te vragen om een laag en hoog tarief meter in te stellen.

Gescheiden energie verrekening bij salderingsregeling
Het is niet automatisch dat een energieleverancier gescheiden de energie verrekent bij de salderingsregeling. Ze mogen er namelijk ervoor kiezen om de energie die je op de dag opwekt met je PV-installatie te verrekenen met je verbruikte energie van die dag.
Bij de meeste huishoudens wordt in de avond meer energie verbruikt. Op de dag ben je niet thuis omdat je op kantoor aan het werk bent. In de avond verbruik je energie voor de lichten en zet je in de wintermaanden de verwarming aan of zelfs hoger. Ook zet je de vaatwasser aan na het eten, waarbij je bij het koken de elektrische inductieplaat hebt gebruikt. Na het eten maak je koffie met je espresso apparaat. Kortom, in de avond verbruik je meer energie dan op de dag.
Dit betekent dat je vrijwel altijd meer energie in de avond gebruikt, dan dat je tijdens het piektarief gespaarde energietegoed tegen daltarief opmaakt. Dit is voor jou minder gunstig. Vraag je energieleverancier welke rekenmethode ze gebruiken bij de salderingsregeling.
Wat is de salderingsgrens?
Salderen is dus de aftreksom van de energie die je hebt gebruikt minus de energie die je zelf hebt opgewekt. Nu we weten wat salderen is en hoe je er geld mee kan verdienen is het ook nog belangrijk om de salderingsgrens te weten.
Houd er namelijk rekening mee dat niet alle terug geleverde energie meetelt voor salderen zonnepanelen. Er zit een maximum aan, wat we de salderingsgrens noemen. Wat is de salderingsgrens? Dat is voor iedereen anders. De salderingsgrens kan je terugvinden op je energierekening. Het gaat hierbij om de energie die je van jouw energieleverancier geleverd hebt gekregen.
Je kunt nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die je hebt gekregen. Een voorwaarde is wel dat je de elektriciteit via dezelfde aansluiting terug moet leveren als waarmee jouw energieleverancier de energie levert.

Meer weten over besparen met zonnepanelen?
Wil je meer weten over besparen met zonnepanelen? Neem dan contact op met Zonnepanelen Brabant. Zonnepanelen laten installeren voor jouw woning of pand is een slimme en duurzame investering. Met een éénmalige investering bespaar je duizenden euro’s. Bovendien profiteer je van groene energie. Kies voor ons deskundig zonnepanelen bedrijf, voor zonnepanelen plaatsen op jouw dak in Breda, Steenbergen of Stampersgat.
De investering in zonnepanelen is voor 25 jaar tot 40 jaar. De korte terugverdientijd van 7 jaar maakt deze investering in zonnepanelen het meer dan waard. De enige kosten zonnepanelen die je na aanschaf nog hebt, is het vervangen van de omvormer zonnepanelen na 10 jaar. Meer weten over zonnepanelen installeren en de kosten zonnepanelen? Neem gerust eens contact met ons stralende team op.